14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialStatele est-europene ar putea cere baze NATO permanente

Statele est-europene ar putea cere baze NATO permanente

Liderii statelor central şi est-europene vor cere Alianţei Nord-Atlantice, cu ocazia reuniunii programate în noiembrie la Bucureşti, să găzduiască baze militare permanente, în contextul riscurilor privind o eventuală agresiune a Rusiei, a declarat Krzysztof Szczerski, consilier al preşedintelui Poloniei, potrivit Mediafax

Polonia a cerut de mulţi ani construirea unor baze NATO permanente pe teritoriul său, iar noul preşedinte, Andrzej Duda, a explicat că aceasta va fi o prioritate a mandatului său. Însă state occidentale precum Germania se opun ideii, de teamă să nu amplifice tensiunile cu Rusia.

Citește și: Sondaj Ucraina: Aderarea la NATO, dorită de majoritatea populației

Andrzej Duda a declarat săptămâna trecută că Alianţa Nord-Atlantică nu trebuie să trateze Polonia ca “zonă demilitarizată” situată în apropierea Rusiei. “În prezent, dacă ne uităm la poziţionarea bazelor militare, … linia finală este reprezentată de Germania. NATO nu a luat încă notă de schimbarea orientării Poloniei dinspre Est spre Vest”, afirma Andrzej Duda.

Înaintea summitului NATO programat anul viitor la Varşovia, propunerea privind bazele militare din estul Europei va fi discutată cu ocazia reuniunii de la Bucureşti, care se va desfăşura pe 3-4 noiembrie.

Liderii din România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria vor participa la reuniunea NATO de la Bucureşti, a declarat Krzysztof Szczerski, consilierul pentru Politică externă al preşedintelui polonez.

Citește și: Șase state din cadrul NATO își reduc cheltuielile pentru apărare

“Un consens în cadrul NATO va trebui să reflecte într-o măsură mare punctul de vedere al Poloniei”, a declarat Szczerski pentru Financial Times.

Președintele Klaus Iohannis a anunţat în martie, în Polonia – după întrevederea cu omologul său polonez de atunci, Bronisław Komorowski, – că s-a decis organizarea în toamnă, la București, a unei reuniuni regionale la nivel de șefi de stat, în pregătirea summitului NATO programat la Varșovia în 2016. “Împreună cu domnul președinte Komorovski am convenit să organizăm în toamna acestui an, la București, o nouă ediție a unei întâlniri, la nivel de șefi de state, în formatul care a avut loc în iulie, anul trecut, la Varșovia, un format regional, pe care îl considerăm important și care întărește colaborarea regională și este un instrument foarte util în pregătirea summitului NATO de la Varșovia din 2016”, afirma Klaus Iohannis pe 12 martie.

Cele mai citite

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă