12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Avalanșă în Everest: Cel puţin nouă persoane au murit

UPDATE. Avalanșă în Everest: Cel puţin nouă persoane au murit

UPDATE.  Avalanşa care s-a produs vineri dimineaţa pe muntele Everest a provocat moartea a nouă ghizi nepalezi, alţi cinci fiind salvaţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat de un oficial din cadrul Ministerului Turismului din Nepal, relatează AFP, citată de Mediafax.

Acesta este cel mai grav accident înregistrat vreodată pe cel mai înalt munte din lume, a declarat la rândul său Elizabeth Hawley, expert în ascensiuni în Nepal.

_ _ _ _

O avalanşă a provocat moartea a cel puţin şase persoane, vineri dimineaţa, în Everest, probabil şerpaşi nepalezi care pregăteau accesul pe vârf cu puţin timp înainte de începutul sezonului de ascensiuni, au anunţat oficialii, citaţi de AFP, potrivit Mediafax.

"Salvatorii au recuperat deja patru cadavre şi încearcă să extragă alte două, care sunt îngropate în zăpadă", a declarat Ang Tshering Sherpa, preşedintele Asociaţiei de alpinism din Nepal.

Avalanşa s-a declanşat la ora locală 06.45 (04.00 ora României), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, într-o zonă supranumită "popcorn field", care duce la gheţarul Khumbu, a adăugat el.

Numeroşi alpinişti sunt răniţi, a precizat el, fără a oferi cifre.

Un oficial din cadrul Ministerului Turismului, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului că victimele sunt de origine nepaleză şi pregăteau accesul către culme înainte de vârful sezonului, care începe la sfârşitul lui aprilie.

"Ştim că 14 alpinişti nepalezi duceau echipamente şi bagaje în această zonă dar nu ştim deocamdată câţi dintre ei au fost afectaţi", a declarat el.

Un oficial din cadrul unei agenţii de alpinism americane a declarat pentru CNN că avalanşa s-a produs în timp ce şerpaşii pregăteau accesul pentru alpinişti.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă