19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCazul reprimării sovietice din 1991: Lituania pune sub acuzare zeci de persoane

Cazul reprimării sovietice din 1991: Lituania pune sub acuzare zeci de persoane

Lituania a pus sub acuzare 66 de cetățeni ai Rusiei, Belarusului și Ucrainei pentru crime de război și crime împotriva umanității în cazul reprimării sovietice din 1991, conform Agerpres.

Procurorul General a pus sub acuzare foști oficiali ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ai ministerelor Apărării și de Interne și ai serviciului de securitate KGB.

Citește și: 40 de ani de la reprimarea “Primaverii de la Praga”

Decizia vine într-un moment în care relațiile dintre Lituania și Rusia sunt deja tensionate din cauza conflictului din Ucraina, care a stârnit teamă în statele baltice că Moscova ar putea încerca să-și recâștige influența pierdută în regiune.

Procurorii au respins, totuși, apelurile de a-l inculpa și pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, invocând lipsa de dovezi. Ei au încercat să-l chestioneze ca martor, însă Rusia a refuzat să ofere asistență juridică.

Decizia de a nu-l pune sub acuzare pe Gorbaciov a stârnit nemulțumirea lui Vytautas Landsbergis, liderul mișcării proindependență la momentul deceselor.

“Ar trebui trimiși la grădiniță, la școala elementară, să citească declarații ale martorilor și cărți despre acele evenimente. Acești procurori sunt jalnici”, a spus Landsbergis, citat de Baltic News Service.

În afara celor 13 morți, alte peste 1.000 de persoane au fost rănite în momentul în care trupele sovietice au luat cu asalt turnul televiziunii din Vilnius la 13 ianuarie 1991. O altă persoană a murit din cauza unui atac de cord.

A fost cea mai sângeroasă acțiune a armatei sovietice în încercarea de distrugere a mișcărilor secesioniste în statele baltice — Lituania, Letonia și Estonia. Toate trei și-au câștigat totuși independența în 1991 când Uniunea Sovietică s-a prăbușit și au devenit membre ale NATO și UE în 2004.

În timp ce Gorbaciov este salutat în Occident pentru contribuția la unificarea Germaniei și pentru inițierea de reforme liberale în Uniunea Sovietică, în Lituania mulți îl acuză că nu a împiedicat vărsarea de sânge.

Singura persoană reținută și care așteaptă să fie judecată în legătură cu respectivele crime este cetățeanul rus Iuri Mel, un fost ofițer pe tanc care a fost arestat în martie 2014 la punctul de trecere al frontierei între Lituania și enclava rusă Kaliningrad.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă