16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord ȘI-A EXTINS instalaţiile nucleare

Coreea de Nord ȘI-A EXTINS instalaţiile nucleare

Coreea de Nord şi-a extins instalaţiile nucleare în ultimul an, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), informează Mediafax.

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a afirmat că imaginile din satelit cu instalaţiile nucleare nord-coreene arată că această ţară îşi extinde programul atomic.

“De la ultimul meu raport, am observat activităţi de renovare şi construcţie în diferite locuri”, a declarat Amano în faţa Consiliului guvernatorilor AIEA, referindu-se în special la complexul nuclear de la Yongbyon.

Acest complex este suspectat că ar conţine centrifuge de îmbogăţire a uraniului, care pot produce combustibil pentru bombe. Amano a afirmat că dimensiunea complexului de la Yongbyon s-a dublat.

Agenţia nucleară a ONU a detectat de asemenea activităţi la mina de uraniu Pyongsan.

Coreea de Nord, care până în prezent a efectuat trei teste nucleare, a anunţat în mai că a reuşit să dezvolte dispozitive explozive atomice de mici dimensiuni, un pas important către armarea rachetelor cu focoase nucleare.

Phenianul s-a retras în urmă cu 12 ani din Tratatul de Neproliferare Nucleară şi le-a cerut inspectorilor AIEA să plece din ţară. După acordul nuclear încheiat recent de marile puteri cu Iranul, Phenianul a precizat că nu este interesat de un acord similar privind suspendarea sau reducerea programului său nuclear.

 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă