2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialGrenada lui Nutu Camataru din curtea barosanului Oprescu

Grenada lui Nutu Camataru din curtea barosanului Oprescu

După reținerea de către DNA a primarului Sorin Oprescu, foarte mulți oameni s-au declarat mirați de acuzațiile grave de corupție la adresa acestuia. Chiar și fostul președinte Traian Băsescu, cel care poza cândva în simbolul luptei anticorupție, a susținut zilele trecute că timp de zece ani nu a primit nici un raport despre hoțiile edilului Capitalei.

Asta deși pentru președinte, ca și pentru orice bucureștean, era suficient să deschidă geamul sau să iasă din casă ca să realizeze că Bucureștiul se degradează pe zi ce trece sub conducerea doctorului, în condițiile în care vorbim aici despre un oraș cu un buget anual de peste un miliard de euro.  Mai mult, dacă fostul șef al statului nu a primit rapoarte de la servicii secrete, putea, foarte simplu, să citească presa centrală, care a relatat în ultimii ani despre tunurile și găinăriile din curtea lui Sorin Oprescu, cel supranumit „Barosanul“ de omul său de încredere, cumnatul lui Nuțu Cămătaru. Chiar eu am scris în mai multe articole despre modul cum primarul acum arestat preventiv s-a asociat cu tot felul de personaje dubioase.

Când și-a început primul mandat, cu tupeul caracteristic fiilor de securişti şcoliți de nomenclatura comunistă şi finisați politic de Ion Iliescu după 1989, primarul ne anunța mărețele lui proiecte: „Programul de măsuri şi acțiuni pentru gospodărirea şi înfrumusețarea Municipiului Bucureşti sau «Capitala creşte verde»“.

Pentru că era dornic să supravegheze îndeaproape cum se cheltuie sute de milioane de euro, primarul a numit în fruntea ALPAB,  cea mai bogată societate a primăriei, un personaj controversat, pe Radu Popa. Fost șef la Bursa de Mărfuri, acesta a plecat de acolo după mai multe plângeri penale pe numele său. Fusese acuzat  de înșelăciune, delapidare și abuz în serviciu în perioada în care a activat ca membru al Consiliului de Administrație al Bursei Române de Mărfuri.  Din bani publici, potrivit respectivelor plângeri, Radu Popa ar fi plătit chiar şi operații estetice de mii de euro pentru sânii amantei.  Potrivit rapoartelor Curții de Conturi și Poliției, ALPAB a cumpărat jardiniere de 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro sau chioşcuri de termopan de trei metri pătrați în valoare de aproape 40.000 de euro fiecare.

Acestea din urmă ar fi fost construite de finul unui director din Primăria Bucureștiului, la cererea lui Sorin Oprescu, în baza unui caiet de sarcini întocmit după planurile firmei câştigătoare. Faptul mi-a fost recunoscut în urmă cu doi ani chiar de către respectivul fin, patronul firmei care, după ce a intrat în combinaţie cu primarul, şi-ar fi mărit profitul cu 240%. „Am fost la o întâlnire cu Radu Popa, directorul de atunci al ALPAB, care mi-a arătat cam ce ar vrea Oprescu. Am venit acasă, m-am consultat cu inginerii, am făcut un plan şi am scos un chioşc de epocă de patru metri pătrați la 30.000 de euro. Am trimis planurile tehnice la Primărie. Probabil că după aia au făcut un caiet de sarcini şi mi-au trimis o cerere de ofertă“, îmi spunea Cristian Ionescu.

Toate aceste achiziții  aberante  au fost aduse la cunoştința primarului şi organelor de cercetare penală de către Curtea de Conturi şi Poliția Locală Bucureşti încă din 2009, fără vreun rezultat concret. Ba, din contră, lucrările au continuat la prețuri mult mai mari decât cele reale.  Iar Sorin Oprescu l-a susținut pe Radu Popa pentru a ajunge ministru secretar de stat în Guvernul Ponta și președinte al Administrației Fondului pentru Mediu,  în ciuda sesizărilor primite.

Un alt personaj-cheie din jurul actualului primar arestat preventiv este Cristian Stanca, șofer, consilier personal al lui Oprescu și mai apoi director la Primăria București. Cristian Stanca , zis și „Grenadă“, insista,  potrivit DNA, să fie urgentată plata mitei către primarul general al Capitalei, pe care îl desemna cu numele de cod „Barosanu“. Limbajul lui Grenadă nu e surprinzător, pentru că el este cumnatul vestitului Nuțu Cămătaru. Așa se poate explica și de ce „barosanul“ Oprescu a fost acuzat că a adus în parcurile din București o firmă privată  pentru pază călare. Denumită pompos Poliția „călare“. Presa a relatat la acea vreme că animalele ar aparține, de fapt, tocmai fraților Cămătaru și că ar fi plătiți cu bani grei de primăria lui Oprescu pentru a defila prin Herăstrău sau Cișmgiu.

Sorin Oprescu este doar vârful piramidei în ceea ce privește corupția din administrație.  Primarul Bucureștiului este al doilea om din stat, ca număr de voturi din partea cetățenilor, după președintele României. De asemenea, dispune de un buget impresionant în fiecare an. Asocierea „Barosanului“ cu personaje care într-o societate normală ar fi trebuit să rămână niște infractori găinari la colțul străzii ne arată faptul că România este încă acaparată de urmașii nomenclaturii comuniste, la care se adaugă semidocți ajunși directori, consilieri sau chiar miniștri. Dar nu e de mirare. Mare parte a presei și a electoratului aplaudă încă la  glumele indecente ale lui Serghei Mizil și aduc ode „comandantului suprem“, fie că acesta este Oprescu, Ponta, Becali sau alți aleși care au contribuit din plin la furatul banilor din taxele mult prea  mari pe care contribuabilul le plătește.

Pe lângă recordurile dubioase pe care le-a doborât Sorin Oprescu (cel mai lung cârnat sau cea mai mare sarma), cei de la Guinness Book ar trebui să inventeze o nouă categorie: „Cei mai de treabă alegători“. Aici s-ar încadra și cetățenii din Măgurele și Jilava, unde primarii au câștigat alegerile fiind arestați preventiv pentru fapte de corupție. 

Cele mai citite

Dacia Sandero, din nou pe primul loc în Europa în octombrie: Peste 21.000 de unități vândute

Dacia Sandero a revenit pe primul loc în topul celor mai vândute mașini din Europa în luna octombrie, cu 21.266 de unități vândute, potrivit...

Płock, situat pitoresc pe malul Vistulei, este unul dintre cele mai vechi și mai fermecătoare orașe din Polonia

Bogata sa istorie, cultura vibrantă și monumentele impresionante atrag turiști din întreaga țară. Descoperă cele mai interesante atracții care fac acest oraș să merite...

Demisie la nivel înalt în Rusia. Responsabilul pentru sistemul de plăți digitale al băncii centrale din Rusia renunță la poziție

Olga Skorobogatova, prim-viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, a demisionat recent, marcând sfârșitul unei perioade semnificative în dezvoltarea digitală a sectorului bancar rus. Olga...
Ultima oră
Pe aceeași temă