15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial171 de persoane, puse în libertate după intrarea în vigoare a noului...

171 de persoane, puse în libertate după intrarea în vigoare a noului Cod Penal

171 de persoane au fost puse în libertate, în primele trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, informează Administraţia Naţională a Peniteciarelor. Cele mai multe persoane eliberate au fost încarcerate la Penitenciarul Târgşor şi în centrele de reeducare Târgu Ocna şi Buziaş, conform Mediafax.

În cazul celor 171 de persoane puse în libertate, instanţele de judecată au aplicat legea penală mai favorabilă, a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit reprezentanţilor ANP, printre infracţiunile pentru care aceste persoane fuseseră încarcerate sunt cele de furt calificat, tâlhărie, înşelăciune şi prostituţie.

“Primele trei unităţi din sistemul penitenciar în funcţie de numărul de persoane puse în libertate de către instanţele de judecată, urmare a aplicării legii penale mai favorabile, sunt: Penitenciarul Târgşor, Centrul de reeducare Târgu Ocna, Centrul de reeducare Buziaş”, a arătat ANP.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat că, până luni, niciuna dintre persoanele liberate în urma aplicării legii penale mai favorabile nu a recidivat.

Reprezentanţii ANP arătau, înainte de intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penal şi de procedură penal, că aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă, în acest sens fiind analizate aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate.

Comisiile de evaluare constituite la nivelul tuturor unităţilor penitenciare, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, verifică, pentru fiecare persoană, cuantumul şi stadiul executării fiecărei pedepse şi identifică situaţiile în care se poate aplica legea penală mai favorabilă. Comisia propune, dacă este cazul, reducerea pedepsei, înlocuirea pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, cu menţionarea datei estimative la care se împlineşte durata pedepsei reduse şi identifică orice alte date, informaţii şi situaţii pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile.

Cele mai citite

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă