27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportCe i-a cerut Băsescu şefului Consiliului European

Ce i-a cerut Băsescu şefului Consiliului European

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a atenţionat, în discuţia cu acesta, „asupra riscurilor Transnistria şi Găgăuzia”.

Citeşte şi: LIVE TEXT. Băsescu: România şi-a propus ca în 2014 să fie membru Schengen

Preşedintele a spus că a transmis că formatul de negociere “5+2” pentru o soluţie pentru Transnistria s-a dovedit ineficient. Potrivit lui Băsescu, trebuie găsite soluţii de dialog cu autorităţile din Transnistria şi cu Moscova, care deţine control militar pe teritoriul Transnistriei.

Traian Băsescu a explicat că a discutat cu Herman Van Rompuy despre resurse financiare care pot fi alocate pentru accelerarea interconectării energetice România – Moldova. El a menţionat că are în vedere investiţii la staţiile Isaccea – Vulcăneşti, Iaşi- Străşeni şi Suceava – Bălţi.

Pe de altă parte, Moscova speră într-o “cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România”, a declarat ieri preşedintele rus Vladimir Putin, la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare a 18 ambasadori în Rusia, printre care şi cel al României, Vasile Soare.

Citeşte şi: Putin speră la o “cooperare mai consistentă” cu România

Traian Băsescu a caracterizat mesajul drept pozitiv şi a adăugat, legat de situaţia din Republica Moldova: „Cel mai puternic element de negociere este relaţia Chişinău – Moscova”.

Planuri pentru Schengen

Traian Băsescu a declarat că i-a transmis lui Herman Van Rompuy că România îşi doreşte să adere la Schengen în 2014. “Un subiect extrem de important a fost legat de Schengen. Propun ca obiectiv ca anul ăsta să se întâmple ceva, adică să începem procesul de intrare în Schengen, chiar aşa, în etape, cum a fost stabilit”, a spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu spune că raportul CE privind MCV va fi publicat în 22 ianuarie şi că unele ţări fac legătura dintre MCV şi Schengen.

Citeşte şi: Băsescu avertizează Uniunea Europeană în privinţa respectării Tratatelor şi a Moldovei

Traian Băsescu a apreciat că ar fi corect ca în raport să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului care au blocat derapajul politicienilor în privinţa Codului Penal.

“Sunt de acord că în parlament s-a votat într-o veselie, dar CCR a stopat acest proces. Dacă politicul a avut o abordare greşită în raport cu exigenţele europene, o instituţie a statului a pus capăt abuzului făcut de politicieni”, a afirmat Băsescu.

 


 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Jaqueline Cristian a fost învinsă de franţuzoaica de origine rusă Varvara Gracheva

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a suferit o înfrângere în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului WTA 1.000...

O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a...

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...
Ultima oră
Pe aceeași temă