Mâna de lucru estică este necesară economiilor din vestul Europei, consideră oficialii de la Bruxelles. Poziţia lor este dublată de studii independente, care ajung la aceeaşi concluzie.
Muncitorii din Europa de Est, inclusiv românii şi bulgarii, reprezintă un avantaj pentru economiile altor state UE, a afirmat luni Comisia Europeană (CE), subliniind că spectrul unui “aflux masiv” al acestor muncitori este “nefondat”, relatează site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF), preluat de Mediafax.
Aceşti muncitori “sunt contribuabili neţi la sistemele sociale din ţările gazdă”, a completat şi comisarul european însărcinat cu Afaceri Sociale László Andor. Oficialul respinge astfel teza că muncitorii din Est vin în Occident să profite pe nedrept de avantaje sociale. De la 1 ianuarie, românii şi bulgarii pot munci în orice stat membru UE. Faptul a provocat uneori temeri cu privire la un aflux de cetăţeni din aceste ţări, care sunt “nejustificate”, în opinia Bruxelles-ului.
Pe de altă parte, potrivit ediţiei online a publicaţiei European Voice, preluată de Mediafax, László Andor a caracterizat dezbaterea “din anumite state membre” ca “emoţională şi eronată”.
Avantaje pentru Suedia, Marea Britanie şi Irlanda
Pe acest fond, un nou studiu relevă faptul că imigraţia bulgarilor şi românilor este benefică economiilor statelor vest-europene, în special Marii Britanii şi Irlandei. Autorul acestuia, Joakim Ruist, cercetător la Universitatea din Göteborg, a făcut calcule precise pentru Suedia, unde bulgarii şi românii pot lucra fără restricţii din anul 2007, şi pentru alte 14 state membre UE.
“Concluziile mele arată clar că temerile exprimate în prezent în alte state europene privind poverile care ar trebui suportate de statul asistenţial pentru primirea românilor şi bulgarilor sunt nefondate”, precizează expertul. În Suedia, un imigrant român sau bulgar oferă statului prin activităţile sale cu 30% mai mult decât primeşte, subliniază Ruist. “Acest rezultat pozitiv se datorează faptului că imigranţii primesc mai puţine indemnizaţii sociale decât media populaţiei suedeze”, explică cercetătorul.
Marea Britanie şi Irlanda au cel mai mult de câştigat de pe urma imigraţiei: în primul rând pentru că românii şi bulgarii care merg acolo ştiu deja engleză, apoi pentru că instituţiile statului asistenţial sunt mai puţin dezvoltate comparativ cu Suedia, adaugă specialistul. Potrivit Mediafax, studiul a utilizat un eşantion reprezentativ de 10.000 de bulgari şi români care locuiau în Suedia în anul 2011.
De menţionat, în context, că doar 24 de români au sosit în Marea Britanie de la 1 ianuarie, când au fost anulate restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii europene. Cifra a fost avansată de către ambasadorul ţării noastre la Londra, Ion Jinga, după cum relatează The Daily Mail în ediţia electronică de ieri.