22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialVastă operaţiune antiteroristă în apropiere de Soci

Vastă operaţiune antiteroristă în apropiere de Soci

Rusia a lansat joi o vastă operaţiune antiteroristă în regiunea Stavropol, din sudul ţării, nu departe de Soci, staţiunea-gazdă a JO de iarnă, după descoperirea a şase cadavre ciuruite de gloanţe în patru maşini abandonate într-o zonă muntoasă din Caucazul volatil. Trei maşini erau echipate cu dispozitive explozibile.

Regimul operaţiunii antiteroriste prevede măsuri speciale şi restricţii temporare, cum ar fi verificarea cărţii de identitate, percheziţionarea persoanelor şi a vehiculelor, patrule de poliţie, ascultarea telefoanelor şi res­tricţionarea folosirii materialelor de comunicaţii. Apropierea JO de la Soci şi înmulţirea apelurilor insurgenţilor rebeli din Caucaz de a le boicota suscită îngrijorarea Moscovei, care a luat deja măsuri excepţionale de securitate. Iar descoperirea în regiunea Stavropol, a celor şase trupuri pline de gloanţe la puţin timp după atentatele sinucigaşe de la Volgograd a pus pe jar forţele ruse de securitate, care joi au fost puse în stare de alertă de război. Regiunea Stavropol este o pasarelă spre Caucazul de Nord, unde Rusia face faţă unei insurecţii a militanţilor islamişti care au ameninţat că vor împiedica derularea JO de la Soci „prin toate mijloacele”, aşa cum le-a cerut autodeclaratul „emir al Caucazului”, Dokoi Umarov, care vrea instaurarea unui stat islamist.

Media rusă relata ieră că anchetatorii încearcă să determine cine a ucis cei şase bărbaţi descoperiţi în patru maşini abandonate în regiunea din sudul Rusiei. Trei dintre maşini erau echipate cu dispozitive explozibile, una dintre bombe a explodat, dar nimeni nu a fost rănit. Anchetatorilor li s-au alăturat oamenii Serviciului federal de securitate, FSB, dar nu a fost stabilit încă un motiv pentru aceste crime.

FSB, în acţiune

Televiziunea NTV a precizat că forţele de securitate au întărit frontiera din apropierea Kabardino-Balkaria, una din republicile cu dominantă musulmană din Caucazul rus. Trei dintre bărbaţii ale căror corpuri au fost descoperite în maşinile abandonate au fost identificaţi – doi erau şoferi de taxi şi al treilea trecea drept un om de afaceri. Cei trei erau rezidenţi locali şi conduceau modele Lada.

Alte trei victime au fost găsite miercuri seară în al patrulea vehicul, lângă care era plasată o bombă, dezamorsată cu ajutorul unui robot al poliţiei. O sursă din FSB a declarat că bombele erau umplute cu bucăţi de metal pentru a produce cât mai multe victime, un mod de operaţie identic cu cel utilizat de rebelii islamişti din Caucazul de Nord. Regiunea Stavropol se află în zona mai multor republici instabile din Caucaz – Daghestan, Inguşeţia şi Cecenia. Confruntate cu o rebeliune islamistă, aceste republici sunt teatrul exploziilor sau atentatelor cvasi-cotidiene, care vizează în primul rând reprezentanţii forţelor de ordine, dar şi responsabilii administrativi, politici şi religioşi.

Aceste atacuri sunt cel mai des revendicate de rebelii islamişti, care acţionează dincolo de frontierele Ceceniei după primul război între forţele federale ruse şi separatiştii din această mică republică (1994-1996), urmat de un al doilea conflict sângeros la începutul anilor 2000 şi s-a transformat într-o mişcare armată activă în tot Caucazul de Nord.

Temerile de a vedea militanţii islamişti lansând atacuri în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă la Soci – 7-23 februarie – au fost accentuate după atentatele sinucigaşe nerevendicate din Volgograd, soldate cu 34 de morţi.

Atenţie la „văduvele negre“

Serviciile de securitate ale Rusiei au lansat operaţiunea antiteroristă de anvergură în Caucazul de Nord şi în regiunile vecine şi se interesează în special despre ruşii care s-au convertit recent la islam şi despre văduvele şi soţiile teroriştilor. Luni seară, agenţii FSB au percheziţionat apartamentul Viktoriei Volkova, convertită la islam în 2011 şi care a luat numele musulman Aicha Kurbatova.

Agenţii au descoperit o bombă artizanală de mare putere, dar ea a declarat că nu are idee despre existenţa ei şi că bomba ar aparţine soţului ei, un „wahabit rus”, mort în timpul unor lupte cu securitatea rusă. În ultimii ani, zeci de locuitori din regiunea Astrakhan s-au convertit la islam şi purtătorul de cuvânt al conducerii FSB pentru această regiune sublinia că în zonă sunt peste 60 de văduve de terorişti, numitele „văduve negre”, care ar putea comite atentate. Agenţii de securitate caută acum să stabilească dacă ele sunt legate de activităţi criminale teroriste sau clandestine. Wahhabita cea mai cunoscută din Astrakhan este Aina Seidgalieva, 25 de ani, studentă la un institut local. În 2009 s-a măritat cu un anume Azamat şi s-a alăturat unui grup terorist clandestin.

Cele mai citite

Jonathan Tah, țintă principală! Bayern și Barcelona se bat pentru semnătura germanului

Barca și Bayern Munchen se luptă pentru semnătura fundașului campioanei Leverkusen. Jonathan Tah, unul dintre cei mai apreciați fundași centrali ai fotbalului german, este tot...

Primăria Capitalei a luat o amendă de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici stabilite...

USR va depune o moțiune de cenzură. Elena Lasconi așteaptă ca parlamentarii liberali să voteze pentru căderea guvernului

Preşedinta USR, Elena Lasconi, anunţă că urmeză să fie depusă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu şi îl îndeamnă pe liderul PNL, Nicolae...
Ultima oră
Pe aceeași temă