22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialAfacerea „Bridgegate“ periclitează ascensiunea lui Christie

Afacerea „Bridgegate“ periclitează ascensiunea lui Christie

Chris Christie, guvernatorul republican din New Jersey, care vizează prezidenţialele din 2016, se confruntă cu un scandal politic ce îi afectează imaginea, unii dintre colaboratorii săi fiind acuzaţi că au orchestrat recentul blocaj al unui pod newyorkez, ca răzbunare contra unui democrat care a refuzat să-l susţină. „Bridgegate“ riscă să devină un scandal naţional, ştiut fiind că guvernatorul Christie vizează Casa Albă în 2016.

Guvernatorul încearcă să se disocieze de scandalul politic şi neagă că ar avea cunoştinţă de faptul că personalul biroului său a conspirat pentru provocarea haosului traficului în apropierea unui oraş controlat de un adversar politic.

Trei dintre sensurile de circulaţie ale podului „George Washington“, cel mai aglomerat din lume, arteră esenţială care leagă New Jersey de nord-vestul oraşului New York, au fost închise câteva zile în septembrie, în timpul campaniei de realegere a lui Christie, provocând ambuteiaje uriaşe. Mark Sokolich, primar democrat în oraşul Fort Lee, consideră că este vorba de o răzbunare pentru că refuzase să-l susţină pe Christie, dornic de a-şi menţine imaginea pozitivă în perspectiva prezidenţialelor din 2016.

Guvernator republican într-un stat cu tendinţe democratice, el s-a declarat „scandalizat“ după ce, miercuri, NBC NY şi New York Times au publicat e-mailuri explozive ce demonstrează că o apropiată a guvernatorului a „comandat“ blocajul cu trei săptămâni înainte.

„Este momentul pentru pro­bleme de circulaţie la Fort Lee“, îi scria Bridget Anne Kelly, adjuncta şefului de cabinet a lui Christie, la 13 august, lui David Wildstein, amic de liceu cu guvernatorul, numit de acesta la Autoritatea Portuară din New York şi New Jersey, care controlează şi podurile. „Am înţeles“, a răspuns Wildstein. Primarul din Fort Lee nu a fost avertizat de închiderea unor sensuri pe pod, la acea vreme prezentată drept „un studiu de trafic“.

Cele trei căi au fost, în final, redeschise de responsabilii newyorkezi ai Autorităţii Portuare, spre nemulţumirea lui Kelly şi a lui Wildstein. „Partea newyorkeză a redat în dimineaţa asta oraşului Fort Lee cele trei sensuri de circulaţie. Asta ne înnebuneşte“, a reacţionat în scris Wildstein.

Zile de iad

Cele patru zile de închidere a sensurilor de circulaţie au provocat haos în Fort Lee, un mic act de răzbunare pentru că primarul Sokolich refuzase să susţină în campanie, în noiembrie anul trecut, realegerea lui Christie ca guvernator. E-mailurile publicate ale colaboratorilor lui Christie conţin termeni denigratori la adresa lui Sokolich, numit „sârbul“, deşi el este croat.

Iar directorul de campanie al lui Christie scrie că „primarul este un idiot“. În alt schimb incendiar de mesaje, Wildstein şi un asociat neidentificat glumesc pe seama impactului închiderii podului asupra şcolii din Fort Lee, multe autobuze şi ambulanţe fiind blocate în traficul infernal. „Este atât de rău încât îmi vine să râd“, a răspuns asociatul. „Sunt copiii electorilor lui Buono“, a declarat Wildstein, o aparentă ironie la adresa familiilor democrate din Fort Lee. Barbara Buono era adversa­rul democrat al lui Christie la alegerile din noiembrie anul trecut, care au avut loc la două luni după conversaţia respectivă. Miercuri, guvernatorul republican a mai fost acuzat de dificultăţile create după închiderea podului asupra serviciilor medicale de urgenţă care asigură Fort Lee, paramedicii subliniind că au avut mari întârzieri la pacienţii ce necesitau îngrijiri imediate.

Soluţii de avarie

În încercarea de a limita daunele politice, Christie a afirmat că a fost „înşelat“ de un membru al personalului său şi s-a angajat să sancţioneze
responsabilii, dar nu a spus ce măsuri va lua. Cum presa caută noi informaţii, el a ales să-şi anuleze apariţia publică de miercuri.

Sugestia că personalul său a fost implicat activ într-o răzbunare contra primarului unei mici localităţi democrate, situaţie ce a cauzat dificultăţi miilor de rezidenţi din New Jersey, riscă să devină toxică pentru Christie. Guvernatorul încearcă să se prezinte, înainte de 2016, ca un republican new-look, în măsură să atragă şi electorii democraţi, dar şi pe cei independenţi. Problematică este dovada că biroul guvernatorului a luat parte la o astfel de răzbunare.

Până în prezent, au căzut două capete, iar declaraţia lui Christie sugerează că ar urma şi alte plecări din echipa sa.

Wildstein a demisionat la 6 decembrie, urmat la puţin timp de Bill Baroni, persoana desemnată de Christie drept director adjunct la Autoritatea Portuară, la care se face referire în e-mailurile publicate. Steven Fulop, primarul democrat al Jersey City, a depus şi el plângere ca făcând obiectul represaliilor din partea echipei lui Christie după ce refuzase să susţină realegerea guvernatorului. Rămâne de văzut dacă va funcţiona încercarea lui Christie de menţinere a funcţiei. După publicarea corespondenţei electronice, Barbara Buono a acuzat miercuri guvernatorul că „execută o operaţiune paramilitară“, subliniind că de la început a bănuit că închiderea podului a fost „un act de răzbunare politică“.

 

Cele mai citite

FCSB suferă o nouă pierdere importantă! Florin Tănase, diagnosticat cu ruptură musculară

După o accidentare suferită în meciul cu PAOK, Florin Tănase a fost diagnosticat cu ruptură musculară, fiind a doua absență majoră din lotul FCSB...

Kanye West si Bianca Censori, gata de divorț după un mariaj de 2 ani

Potrivit celor de la TMZ, Kanye West și Bianca Censori se apropie de divorț după doi ani de căsnicie, transmite TMZ. Kanye West si Bianca...

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: „ Vom continua lupta”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioţilor săi că va continua lupta până la atingerea obiectivelor de război stabilite de guvernul său,...
Ultima oră
Pe aceeași temă