27.4 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăGDPRSTUDIU: Aproape 1 miliard de persoane fumează la nivel global

STUDIU: Aproape 1 miliard de persoane fumează la nivel global

Aproape 1 miliard de persoane fumează la nivel global, numărul acestora fiind în creştere, se arată într-un studiu.

Deşi fumatul este din ce în ce mai puţin popular în multe zone ale lumii, numărul total al fumătorilor este într-o continuă creştere, se arată într-un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, publicat în JAMA şi citat de Mediafax.

În anul 2012, 967 de milioane de oameni fumau în fiecare zi, în comparaţie cu 721 de milioane în 1980, arată datele colectate din 187 de ţări.

Numărul mare de fumători are legătură cu creşterea demografică, au declarat cercetătorii pentru publicaţia JAMA. Astfel, numărul crescut al persoanelor care fumează este explicabil, întrucât populaţia planetei s-a dublat în ultimii 50 de ani, ajungând la şapte miliarde.

Câteva ţări mari, inclusiv Bangladesh, China şi Rusia, au înregistrat, în ultimii ani, un număr crescut de fumători, arată cele mai recente cifre.

Unele dintre cele mai mari procente ale persoanelor care fumează se înregistrează în ţările dezvoltate, potrivit studiului IHME.

În prezent, aproximativ 3 din 10 bărbaţi (31%) şi 1 din 20 de femei (6%) fumează zilnic, în comparaţie cu 4 din 10 bărbaţi (41%) şi 1 din 10 femei (10%) în 1980.

În ceea ce priveşte ţările unde se înregistrează cel mai mare consum de tutun, Timorul de Est se situează în fruntea clasamentului, 61% din locuitori fumând în fiecare zi. La polul opus se află insulele Antigua şi Barbuda, unde procentul este de 5%.

În unele ţări, printre care se numără Canada, Islanda, Norvegia şi Mexic, locuitorii au reuşit să renunţe la ţigări sau să reducă, în mod semnificativ, consumul.

Un consum ridicat de ţigări se înregistrează, printre altele, în Grecia, Irlanda, Italia, Japonia, China, Kuweit, Rusia, Elveţia, Uruguay şi Filipine.

Christopher Murray, director al IHME, a declarat: “În ciuda marilor progrese făcute în privinţa controlului fumatului, mai sunt multe care au rămas de făcut”.

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătaţii a precizat că milioane de vieţi ar putea fi salvate prin implementarea politicilor de prevenire, precum taxele pentru ţigări şi legile care interzic fumatul în aer liber.

Oamenii de ştiinţă spun că, întrucât numărul fumătorilor din întreaga lume este în creştere, acest studiu arată cât de important este ca toate ţările să implementeze o serie de măsuri de control, astfel încât să scadă numărul persoanelor care se îmbolnăvesc sau mor din cauza acestui obicei.

Cele mai citite

Ministrul de Externe al Republicii Muntenegru a mers la SNSPA

Ministrul de Externe al Republicii Muntenegru, Filip Ivanović, a făcut o vizită la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București. Vizita la...

Fraudă cu fonduri europene la Râmnicu Sărat investigată de Parchetul European

Procurorii europeni investighează fraudarea banilor alocați în cadrul Proiectului “Dezvoltare locală în cadrul municipiului Râmnicu Sărat prin reducerea numărului de persoane aflate în...

Turcia își respectă promisiunea: românii pot intra doar cu cartea de identitate. Autoritățile de la București dau informații contradictorii

Ambasada Turciei la București a confirmat că decizia Turciei de a permite accesul cetățenilor români doar cu cartea de identitate, deci fără pașaport și...
Ultima oră
Pe aceeași temă