14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialIncendiul din Colectiv va fi cercetat ca ACCIDENT colectiv de MUNCĂ

Incendiul din Colectiv va fi cercetat ca ACCIDENT colectiv de MUNCĂ

Incendiul din clubul Colectiv, în care 32 de persoane au murit şi aproximativ 200 au fost rănite, intră în categoria accidentelor de muncă colective, iar persoanele care au salvat vieţi omeneşti vor fi considerate victime ale accidentului colectiv, informează Mediafax.

Inspecţia Muncii (IM) a precizat că evenimentul din incinta societăţii Pionierul SA, de la clubul Colectiv, este cercetat "sub aspectul împrejurărilor şi cauzelor care au dus la producerea acestuia". Inspectorul general de stat, Nicolae Dantes Bratu, a dispus formarea unei comisii alcătuite din cinci inspectori de muncă, doi de la Inspecţia Muncii şi trei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti.

"Evenimentul care s-a produs în data 30.10.2015 intră în categoria accidentelor colective. Membrii comisiei au început verificările necesare imediat după producerea evenimentului. Cercetarea în curs are ca scop stabilirea împrejurărilor şi a cauzelor care au condus la producerea evenimentului, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi pentru determinarea caracterului accidentului pentru fiecare dintre persoanele accidentate".

Potrivit sursei citate, şi persoanele fizice care au fost rănite încercând să salveze victimele din clubul Colectiv sunt considerate victime ale accidentului colectiv de muncă.

"Persoanele care au salvat vieţi omeneşti, conform articolului 30, litera d) din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătaţii în muncă, actualizată, vor fi cercetate ca victime ale accidentului colectiv", se mai arată în documentul transmis de IM.

Articolul 30 din legea menţionată stabileşte în ce situaţie anumite evenimente intră în categoria accidentelor de muncă, iar litera d) face referire la "accidentul suferit de orice persoană, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativă pentru salvarea de vieţi omeneşti".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă