18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialBarocul, un stil care se reinventeaza

Barocul, un stil care se reinventeaza

In urma cu cateva secole, stilul baroc era caracterizat de materiale rare si pretioase. In prezent, a fost acaparat de tendinta eco, iar materialele folosite au fost reinventate. Acestea trebuie sa respecte totusi o conditie: sa pastreze in prim plan ornamentele opulente, detaliile minutioase si tesaturile scumpe.

Barocul asociat cu conceptul de opulenta si grandoare, iar pentru cunoscatori presupune spectacol si dramatism. El este asociat cu ornamente atent elaborate, ce prezinta o atentie deosebita detaliilor. Acest stil, care isi are radacinile adanc infipte in istorie, a revenit  in atentia arhitectilor si a designerilor de interior care s-au confruntat cu dorinta proprietarilor pentru grandoare. Acum circa 10 ani era chiar tendinţa principală pentru decorul de interior.

Liniile drepte, formele patrate sau rotunde sunt inlocuite de cele ovale, eliptice sau de linii curbate, fapt care “indulceste” ambientul. Concrent, obiectele de mobilier au forme rotunjite iar picioarele acestora imita, de multe ori, forma labelor de animale salbatice.

Barocul este caraterizat si prin folosirea insemnelor puterii sau a unor detalii orientale, imbinate cu un decor general minimalist. In stilul baroc, pe langa obiectele de mobilier din lemn masiv, de multe ori vechi si reconditionate, sunt la mare cautare marmura, cristalul, pardoseala lacuita sau tapetul.

Tablourile si oglinzile au ramele impunatoare, atent sculptate, incaperile fiind ornate si cu candelabre somptuoase. In ceea ce priveste paleta cromatica, albul si negrul sunt inviorate de culori agresive, puternice, precum rosul aprins, fucsia, mov si de nuantele metalice. In plus, in stilul baroc se regasesc imprimeurile abstracte, florale si dungile.

Sursa foto: www.pinterest.com

 

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă