4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialAtentatele din Franţa ar putea muta turiștii străini în Transilvania

Atentatele din Franţa ar putea muta turiștii străini în Transilvania

Exploziile de la Paris care au ucis peste 100 de oameni vor alunga turiştii străini din Franţa, din marile capitale europene şi din ţările arabe. Experţii în turism arată că aceştia s-ar putea reorienta către România, Bulgaria şi ţările din fosta Iugoslavie.

Transilvania ar putea fi principala regiune din România care va beneficia de o creştere a numărului de vizitatori de peste hotare. Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei de voiaj Invitation Romania Travel spune că va exista o scădere a numărului turiştilor care vor pleca spre capitalele europene. De asemenea, vor fi ocolite şi ţările arabe. 

„Ca joc de produse turistice pe piaţă se vor dezvolta şi vor fi cumpărate produsele turistice îndepărtate – Asia, America de Nord, America de Sud, care reprezintă destinaţii sigure, iar avioanele nu survolează zonele de risc, cum am văzut în Egipt. Cred că din toate ofertele occidentale se va diminua tot ceea ce înseamnă ofertă către o ţară arabă şi, turiştii care nu vor avea suficienţi bani pentru America sau Asia, se vor reorienta către România fiindcă produsul turistic din ţara noastră este la nivel european şi comparabil, ca preţ, cu cel mediteraneean, nord-african şi cel din Orientul Mijlociu. Deci, ar putea fi un avantaj pentru ţara noastră, Bulgaria, posibil Republica Moldova şi fostele ţări Iugoslave. Acum încet, încet va apărea pe broşuri programul care va promova această zonă mai puţin cunoascută a Europei, care va cunoaşte o creştere“, susţine Fodoreanu.

Acesta arată că, posibil ca mulţi dintre străini să viziteze Transilvania fiindcă se ajunge mai repede de la Budapesta în Transilvania, decât din Transilvania la Bucureşti.

„Atâta timp cât suntem blocaţi cu aceste autostrăzi peste Carpaţi, am divizat ţara, inclusiv din punct de vedere turistic. În plus aici există moştenirea săsească, care atrage vizitatorii străini, la care se adaugă publicitatea făcută de prinţul Charles, care ne-a ajutat foarte mult. De asemenea, Lonely Planet a poziţionat anul acesta Transilvania în topul destinaţiilor turistice“, susţine Fodoreanu.

Primăvara vor apare primele semne negative

În opinia lui Fodoreanu consecinţele de trafic nu au apărut încă, dar se vor arăta în perioada următoare. „Ne va afecta scăderea care o să apară din martie- aprilie când agenţiile de turism vor avea chartere, care vor fi destul de insecurizate. Chartere către Franţa, care înseamnă 150 de oameni pe săptămână care să-i duci şi să-i aduci. Dacă faci câteva rotaţii şi nu le umpli, dai faliment. De asemenea, sunt circuitele care la fel pleacă prin toată Europa şi trec prin foarte multe ţări“, spune reprezentantul agenţiei de turism.

Pe de altă parte, Fodoreanu trage un semnal de alarmă, arătând că există un risc crescut în perioada  Campionatului European de Fotbal, care va fi găzduit de Franţa anul viitor, în intervalul iunie-iulie, şi la care sunt aşteptaţi şi suporteri din ţara noastră, România numărându-se printre ţările care s-au calificat. Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi proprietarul agenţiei Paralela 45 spune că în cele trei zile de când au avut loc atentatele de la Paris în agenţia sa nu şi-a anulat nimeni excursia în capitala Franţei.

„Mă aştept însă ca ţările arabe, inclusiv Antalia, să fie ocolite de turiştii străini. Cu siguranţă, că în următoarele două-trei luni numărul turiştilor în Franţa va scădea, inclusiv a celor români. Pe de altă parte cred că ne vom obişnui cu atentatele, iar Parisul şi Cairo nu vor dispare de pe harta turistică a lumii“, este de părere Burcea. Şi Dragoş Anastasiu, acţionar Eurolines România, susţine că în perioada următoare este posibil să plece mai puţini români la Paris. Anastasiu spune că, la târgul de turism de la Bucureşti, care şi-a închis ieri porţile, vânzările firmei sale au crescut în special pe destinaţiile exotice, care sunt căutate pentru siguranţă şi calitate.   

Cele mai citite

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...
Ultima oră
Pe aceeași temă