2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDarea în plată, o lege pentru speculatori?

Darea în plată, o lege pentru speculatori?

Ca semnal, Legea privind darea în plată are meritul de a dezmetici un sistem bancar care a suferit, şi el, de năravul indiferenţei faţă de realitatea economică şi socială a ţării.

Cu puţin timp înainte de vacanţa de iarnă, parlamentul a deschis un front de luptă împotriva băncilor prin aprobarea Legii privind darea în plată, care promite ro­mâ­nilor care au credite ipo­tecare să lase casa şi să stin­gă orice datorie faţă de ban­că. Băncile, care vor trebui să aplice legea, reproşează politicienilor că scopul aces­tei legi, considerate popu­liste, este mai degrabă re­zol­varea problemelor spe­culatorilor care au cum­pă­rat scări de bloc şi le-au în­chiriat, a şmecherilor care au construit blo­curi sub regie proprie, ca persoană fi­zică, sau a latifundiarilor care au achi­zi­ţio­nat terenuri în scop speculativ şi acum nu le mai pot vinde.

Aceste argumente se bizuie pe realitatea că legea nu propune limite de aplicare, aşa cum stau lucrurile în Spania, unde, într-ade­văr, au fost protejate exclusiv persoa­ne­le cu probleme sociale, nu şi bogătaşii.

Dacă lucrurile stau aşa, este bizar să asis­tăm la împachetarea unei legi în faldurile populismului, dar adevăraţii beneficari să fie tot băieţii cu bani mulţi. Probabil că le­gea ar trebui retransmisă în parlament pen­tru a i se trasa limite ale bunului simţ so­cial, adică să-l protejeze pe românul obiş­nuit, care şi-a permis o locuinţă de pâ­nă la 150.000 de euro, nu una de 300.00 de euro. Această ajustare are logică econo­mică, deoarece efectele aplicării unei legi menite să uşureze povara speculatorilor imo­biliari şi, în general, a oricărei afaceri cu terenuri şi locuinţe sunt nefaste pentru economie.

Citește continuarea comentariului în Revista 22. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă