Uniunea Europeană a anunţat joi că ar urma să iniţieze, în data de 14 decembrie, negocierile de aderare cu Serbia, informează Reuters, citată de Mediafax.
Negocierile vor începe pe primele două capitole, unul dintre acestea concentrându-se pe relaţiile cu fosta provincie sârbă, Kosovo. Decizia vine în urma acordurilor convenite între Serbia şi Kosovo, deşi ele nu au fost implementate în totalitate.
Unul dintre capitolele pe baza cărora se vor purta negocierile de aderare a Serbiei la UE se va concentra pe relaţiile cu Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a obţinut independenţa în 2008. Serbia nu recunoaşte autonomia Kosovo, dar a încheiat o serie de acorduri cu aceasta, acorduri supravegheate şi sugerate de UE în vederea reducerii tensiunilor dintre cele două regiuni.
Analişti şi diplomaţi din ţările occidentale sunt de părere că implementarea acestor acorduri este parţială în cazul ambelor state, dar UE se străduieşte să menţină Serbia ancorată în procesul de integrare vestică pentru a contracarea creşterea interesului Rusiei în Balcani.
„Abia aştept ziua de 14 decembrie când ne putem aştepta să înceapă discuţiile pe cele două capitole pentru negocieri mai detaliate”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe în contextul reuniunii membrilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, desfăşurată la Belgrad. „Cred că ziua de 14 decembrie va deschide acea cutie”, a adăugat Mogherini.
Negocierile de aderare vor începe pe baza capitolelor 35 şi 32, în privinţa relaţiilor cu Kosovo şi a controlului financiar.
„Vom merge la Bruxelles cu mari aşteptări şi cu certitudinea că Serbia face parte din Europa”, a declarat premierul sârb, Aleksandar Vucic, după întâlnirea cu Mogherini.
Serbia insistă nu va recunoaşte autonomia Kosovo, dar scepticii avertizează asupra presiunilor care ar putea fi făcute asupra Serbiei pentru a primi statutul de membru al UE. Disensiunile privind autonomia fostei provincii sârbe există şi în UE, independenţa Kosovo fiind recunoscută de 23 din cele 28 de state membre.