8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCe visa cancelarul Merkel pe vremea când era tânără RDG-istă?

Ce visa cancelarul Merkel pe vremea când era tânără RDG-istă?

Dacă Zidul nu ar fi căzut în urmă cu exact 30 de ani şi dacă RDG şi-ar fi sărbătorit ce-a de-a 70 aniversare, “ce aţi fi devenit?”, a întrebat-o săptămânalul Der Spiegel pe Merkel. “În mod cert, noi nu ne-am fi întâlnit”, a răspuns Angela Merkel, care a crescut în regiunea Brandenburg, în fosta RDG.

“Până la urmă, mi-am putut realiza visul: în RDG, femeile se pensionau la 60 de ani. Prin urmare, mi-am luat paşaportul şi în urmă cu cinci ani am călătorit în America”, a spus Angela Merkel, astăzi în vârstă de 65 de ani. “În RDG, pensionarii aveau libertatea de a călători, cei care nu mai erau utili ca lucrători socialişti erau autorizaţi să plece”, a explicat ea.

America o atrăgea? “Sigur că aş fi vizitat Republica Federală (Germană). Însă eu voiam să fac prima mare călătorie în America. Dat fiind mărimea, diversitatea, cultura ei”, a precizat Merkel, care a avut de altfel ocazia să întreprindă numeroase vizite în SUA după căderea Zidului Berlinului, inclusiv cu soţul ei, reputat om de ştiinţă care a lucrat un an în San Diego.

“Să văd Munţii Stâncoşi, să mă plimb cu maşina şi să ascult Bruce Springsteen, acesta era visul meu”, a detaliat cancelarul federal german, care se va retrage de la putere cel târziu în 2021, adăugând că ea ar fi făcut această călătorie “cu o maşină mică (…) mai bună ca un Trabant”, maşina-simbol a RDG.

Artistul american Bruce Springsteen era adulat de tineretul est-german şi a fost unul dintre puţinii interpreţi occidentali care au concertat în Berlinul de Est în 1988.

Celebrarea celei de-a 30-a aniversări de la căderea Zidului Berlinului urmează să culmineze sâmbătă la Berlin cu o ceremonie la Poarta Brandenburg din Berlin, în prezenţa mai multor lideri străini.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă