Pe bloguri citim, marţi, despre Ministerul Afacerilor Interne, care va putea primi donaţii şi sponsorizări doar cu aprobarea Departamentului de Informații și Protecție Internă, dar şi despre victoria autorităţilor de la Bagdad, în oraşul Ramadi.
Cătălin Tolontan atrage atenţia, pe blogul său, despre consecinţele deciziei MAI de a accepta sponsorizări doar cu avizul DGIPI, serviciul său secret.
„Pentru că tema pusă de drama ”Colectiv” nu e cine aprobă sponsorizările ci dacă sponsorizările trebuie să existe în cazul organismelor care îi controlează pe cei care fac sponsorizări!”, precizează el. „Nu e nici o exagerare jurnalistică la mijloc. Căci nu pe cei din MAI îi va supraveghea serviciul secret, ci tot pe agentul economic care dorește să facă, de frică, vă dați seama, sponsorizarea! Virtutea statului va fi protejată prin scotocirea rufelor privatului. Genul acesta de măsură care are următorul efect: dacă se mărginește la scrutarea în interiorul MAI va fi de ochii lumii, dacă se extinde și la sursa donației poate deveni anticonstituțională. Probabil că nici nu e legal ca DGIPI să adune date despre o companie despre care crede aprioric că e rău intenționată, asta pare targetare cît China! Se vede de pe Lună, vorba astronautului american care a greșit numărul: ”Alo, scuzați-mă, am sunat pe Pămînt?!”. Pe Pămînt ai sunat, dar cine va mai avea puterea să protesteze față de această scotocire în contabilitate, în trecut și, cu ajutorul clarvăzătorilor, în emisfera stîngă a creierului antreprenorial? Dacă măsura intră în vigoare așa cum avertizează profit.ro, serviciile primesc mînă liberă să controleze nu doar situația contabilă a celui care sponsorizează, ci și ”intenția”, indiferent ce înseamnă asta și cît de ipotetică se va dovedi încercarea”, mai scrie Tolontan.
Adelin Petrişor scrie, pe blogul său, despre recucerirea oraşului Ramadi de autorităţile de la Bagdad, recuperându-l de sub influenţa grupării Stat Islamic.
„Autoritățile de la Bagdad se laudă că au recucerit Ramadi, un oraș aflat la 100 de km de capitala irakiană. Luptătorii ISIS au fost alungați cu greu din centrul capitalei provinciei vestice Al-Anbar. Pentru dezorganizata armată irakiană este o victorie importantă. Următoarea țintă a Guvernului de la Bagdad este Mosul, oraș controlat de multă vreme de oamenii lui Abu Bakr al-Baghdadi. Da, mai e mult până departe…”, precizează Petrişor.