3.9 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSănătateRisc de accident vascular cerebral ridicat dacă nu respecți acest lucru!

Risc de accident vascular cerebral ridicat dacă nu respecți acest lucru!

Un studiu recent a arătat că nerespectarea unui program regulat de somn poate crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral, infarct și insuficiență cardiacă cu 26%, chiar și în cazul în care persoana doarme un număr recomandat de ore.

Risc crescut de accident vascular cerebral dacă nu dormi cât și cum trebuie

Studiul a fost realizat pe 72.269 de participanți cu vârste între 40 și 79 de ani, care au fost urmăriți pe o perioadă de opt ani. Cercetătorii au constatat că somnul neregulat – definit prin variații semnificative ale orei de culcare și trezire – este puternic asociat cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare majore.

CITEȘTE ȘI – Vapatul afectează funcția vasculară și saturația de oxigen

În cadrul studiului, participanții au purtat un dispozitiv de monitorizare a activității, iar pe baza acestuia a fost calculat un indice de regularitate a somnului (SRI), care măsoară variabilitatea zilnică a orei de culcare, trezire și durata somnului.

Persoanele cu un SRI scăzut (sub 71,6) au avut un risc cu 26% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau infarct, comparativ cu cei cu un somn regulat. De asemenea, cercetătorii au constatat că este mai important să te trezești la aceeași oră în fiecare zi decât să te culci la aceeași oră, iar trezirea neregulată poate afecta grav ceasul intern al corpului, având un impact negativ asupra sănătății.

Studiul sugerează că o regularitate a somnului ar putea fi mai importantă decât durata acestuia în prevenirea evenimentelor cardiovasculare majore.

Deși cercetarea nu a stabilit o relație de cauzalitate, concluzia este că somnul neregulat crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, indiferent de durata somnului, și că menținerea unui program de somn constant ar trebui să fie o prioritate pentru sănătatea inimii.

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când fluxul sanguin către o parte a creierului este întrerupt, ceea ce duce la daune cerebrale. Acesta poate fi cauzat de un cheag de sânge (AVC ischemic) sau de ruperea unei vase de sânge (AVC hemoragic).

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Șapte ani fără Regele Mihai. Sute de oameni alături de Familia Regală la Curtea de Argeș

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș a avut loc o ceremonie religioasă și militară, la împlinirea...

Hassam Louka, șeful securității siriene, a vrut să-l aresteze pe Bashar al-Assad și familia lui

Regimul lui Bashar al-Assad se confruntă cu o dublă amenințare: o tentativă de lovitură de stat condusă de șeful securității Hassam Louka în Damasc...
Ultima oră
Pe aceeași temă