5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismUn AVENTURIER pe tronul României: Carol al II-lea

Un AVENTURIER pe tronul României: Carol al II-lea

Acum 90 de ani, la 4 ianuarie 1926, Parlamentul României lua o decizie dificilă, care ar fi trebuit să aibă consecințe ireversibile.

Prin decizia Parlamentului, prințul Carol al II-lea, fiul cel mare al regelui Ferdinand, era exclus de la succesiune în Familia Regală a României. Conform acestei decizii a Parlamentului, fiul lui Carol al II-lea, Mihai, era desemnat prinț moștenitor.

Sancțiunea împotriva lui Carol al II-lea a venit după un lanț întreg de încălcări ale normelor Casei Regale. În primul Război Mondial, Carol al II-lea dezertase din armată (probabil că, pe un soldat obișnuit, un asemenea gest l-ar fi trimis în fața plutonului de execuție), apoi se căsătorise, fără acordul Familiei Regale, cu o femeie sub rangul lui: Ioana (Zizi) Lambrino. Carol al II-lea a cerut în acel moment să renunțe la tron, dar tatăl lui, regele Ferdinand, s-a opus.

Căsătoria dintre Carol și Zizi a fost anulată de Tribunalul Ilfov la data de 8 ianuarie 1919, dar relația lui Carol cu Zizi a continuat. Așa se face că, în 1920, s-a născut primul fiu (nelegitim) al principelui Carol, rămas în istorie sub numele de Mircea Grigore Lambrino.

Citește și:  Paul de România, MONARH de Facebook. După DNA vine EXECUTAREA silită

Ulterior, prințul Carol al II-lea a pornit într-o călătorie în jurul lumii. Pe parcursul ei, Carol a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921. În octombrie 1921, s-a născut principele Mihai, ca fiu al lui Carol al II-lea și al pricipesei Elena.

Totuși, la scurtă vreme, Carol al II-lea și-a părăsit familia. El a rămas în Franța, împreună cu Elena Lupescu, în decembrie 1925, declarând din nou că renunțâ din nou la tron și alegându-și numele de Carol Caraiman. La 31 decembrie 1925, Consiliul de Coroană al României a acceptat decizia principelui Carol.

Acesta a fost contextul istoric al hotărârii Parlamentului României, din 4 ianuarie 1926, prin care principele Carol al II-lea era exclus de la succesiune.

Un an mai târziu, în 1927, regele Ferdinand a murit, iar principele Mihai, în vârstă de numai șase ani, i-a urmat pe tron, devenind rege. Întrucât noul suveran era minor, el a fost ajutat de o regență formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern – fratele mai mic al lui Carol al II-lea.

Viața Familiei Regale a României și, implicit, viața politică a României s-au tulburat iarăși, în anul 1930, când Carol al II-lea a decis să se întoarcă acasă și să fie rege – deși tronul nu era vacant, ci era ocupat de regele Mihai. Partidele parlamentare au rediscutat statutul principelul Carol. Singurul partid care s-a opus ferm  acestei restaurații a fost PNL.

Vechii liberali au adoptat o rezoluţie prin care condamnau atitudinea principelui Carol şi afirmau că PNL urmează cu „nestrămutată hotărâre”  decizia Parlamentului din 4 ianuarie 1926. I.G. Duca, devenit ulterior președinte al PNL și prim-ministru, declara: „Fapta de astă noapte (revenirea lui Carol și intenția lui de a prelua tronul – n.n.) este cea mai primejdioasă consolidării noastre naţionale şi situaţiunii ţării în toate privinţele (…). Mai bine îmi tai mâna dreaptă decât să colaborez cu acest aventurier!”.

Citește și: TERORISM în România. Premierul Duca, asasinat de LEGIONARI în 1933

Cu toate acestea, Carol a reuşit să atragă de partea sa pe toţi ceilalţi lideri politici, profitând de divergenţele existente  între ei. Carol a obținut chiar sprijinul tinerilor liberali conduşi de Gheorghe Brătianu – ceea ce, de altfel, a dus la eliminarea lor din PNL.

La data de 8 iunie 1930,  Parlamentul a acceptat numirea Alteţei Sale Regale Carol al II-lea ca rege al României. Au urmat zece ani de domnie a lui Carol al II-lea, în care România a străbătut câteva dintre cele mai dificile evenimente ale istoriei sale. Printre acestea s-au numărat criza economică, ascensiunea legionarilor  și crimele acestora, dictatura personală a lui Carol al II-lea și marile pierderi teritoriale din anul 1940.

Domnia lui Carol al II-lea se va sfârși tot cu o abdicare, iar fostul rege va muri în anul 1953 în străinătate. Pentru a exprima, încă o dată, dezacordul Familiei Regale a României față de atitudinea controversatului suveran, fiul lui Carol, regele Mihai, nu a participat nici la înmormântarea din 1953, nici la reînhumarea de la Curtea de Argeș, din anul 2003.

Citește și: Dictatul de la Viena. Acum 75 de ani, România a pierdut nord-vestul Transilvaniei. Cum s-a făcut Ungaria Mare

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă