33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialDouă articole din Legea educaţiei referitoare la cadrele didactice universitare, neconstituţionale

Două articole din Legea educaţiei referitoare la cadrele didactice universitare, neconstituţionale

Curtea Constituţională a decis, în unanimitate, că sunt neconstituţionale unele prevederi ale articolelor 284 şi 289 din Legea educaţiei, referitoare la situaţiile în care cadrele didactice din învăţământul superior pot rămâne titulari şi după împlinirea vârstei de pensionare, transmite Mediafax.

Avocatul Poporului a solicitat Curţii Constituţionale să constate că dispoziţiile articolului 284 alineatul 7 şi ale articolului 289 alineatul 7 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale.

Judecătorii constituţionali au decis că prevederile din cele două articole sunt neconstituţionale, întrucât încalcă articolul 16 din Constituţie privind egalitatea de drepturi.

“Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 284 alin. (7) şi art. 289 alin. (7) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut, în esenţă, că textele de lege menţionate încalcă dispoziţiile art.16 din Constituţie – Egalitatea în drepturi, întrucât permit recunoaşterea calităţii de titular în învăţământ de către consiliul de administraţie şi, respectiv, senatul universitar, într-o altă modalitate decât concursul”, potrivit deciziei din 1 octombrie a Curţii Constituţionale.

Potrivit articolului 284 alineatul 7 din Legea educaţiei, “personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu trei ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular”

Alineatul 7 al articolului 289 prevede că “personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaşte această calitate, anual, de către senatul universitar, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular”.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie.

Potrivit Legii educaţiei, personalul didactic şi de cercetare din învăţământul superior se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. După împlinirea vârstei de pensionare, cadrele didactice universitare îşi pot continua activitatea în baza unui contract cu unitatea de învăţământ, care poate fi reînnnoit anual, fără a fi supus reglementărilor privind cumulul salariu-pensie.

“Senatul universitar din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă. Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenţă didactică şi de cercetare, cadrelor didactice care au atins vârsta de pensionare. Cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plată cu ora”, potrivit articolului 289 alineatul 3 din Legea educaţiei.

Cele mai citite

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă