5.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOpt grupuri de lucru, constituite de ASF. Ce atribuţii vor avea

Opt grupuri de lucru, constituite de ASF. Ce atribuţii vor avea

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constituit opt grupuri de lucru care să elaboreze propuneri de modificare a prevederilor legilative şi să identifice soluţii pentru atingerea obiectivelor pe termen scurt, mediu şi lung, în sectorul asigurărilor, pieţei de capital şi pensiilor private. Totodată, ele vizează modernizarea şi dezvoltarea pieţelor financiare non-bancare, informează Agerpres.

Două grupuri de lucru au fost constituite după întâlnirle cu reprezentanţii transportorilor şi ai societăţilor de asigurare, în vederea soluţionării problemelor identificate pe piaţa asigurărilor auto, potrivit reprezentanţilor ASF. Astfel, primul grup de lucru, coordonat de către Marius Vorniceanu, vicepreşedinte ASF, va fi include reprezentanţi ai ASF, ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ai Ministerului Transporturilor şi ai patronatelor din domeniul transporturilor. 

„Principalele direcţii de acţiune ale grupului de lucru vor fi axate pe realizarea de propuneri pentru actualizarea Legii 136/1995 şi pentru revizuirea normelor privind poliţa de răspundere civilă auto (RCA), precum şi pe identificarea de soluţii privind reglementarea despăgubirilor pentru daunele morale şi vătămările corporale”, se menţionează în comunicat. 

Potrivit ASF, cel de-al doilea grup de lucru este coordonat de către preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, şi este format din reprezentanţi ai ASF, ai UNSAR, ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR) şi ai MAI. Grupul va propune mai multe măsuri pentru creşterea transparenţei privind accesul la informaţiile esenţiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor şi diseminarea de informaţii corecte, complete şi furnizate la timp. 

De asemenea, membrii grupului vor face propuneri pentru creşterea calitativă şi cantitativă a informaţiilor furnizate de entităţile supravegheate de ASF, precum şi pentru eficientizarea mijloacelor de colectare, analiză şi diseminare de informaţii privind pieţele financiare nebancare utilizate de ASF, inclusiv a bazelor de date CEDAM şi MiFID. 

Reprezentanţii ASF precizează că celelalte şase grupuri de lucru vor efectua analize şi vor propune soluţii cu privire la domenii-cheie din pieţele supravegheate. 

Astfel, în ceea ce priveşte asigurările de locuinţe, reprezentanţii ASF au menţionat ca obiective: propuneri pentru creşterea gradului de cuprindere în asigurare şi soluţii privind completarea eficientă a asigurărilor obligatorii de locuinţe cu cele facultative. 

De asemenea, în ceea ce priveşte asigurările de sănătate şi cele agricole, printre obiectivele amintite se numără: elaborarea unui pachet de măsuri pentru creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei asigurărilor de sănătate şi a celor agricole şi stimularea produselor de asigurare de sănătate şi a celor agricole cu utilitate maximă pentru consumatori. Totodată, se menţionează elaborarea cadrului de reglementare aferent fondurilor mutuale pentru agricultură, precum şi promovarea modificării legislaţiei specifice sau incidente, primare şi secundare. 

Referitor la distribuţia produselor de asigurări şi pensii private, obiectivele sunt: elaborarea legislaţiei secundare aplicabile intermediarilor în asigurări şi/sau reasigurări, în conformitate cu directiva privind distribuţia produselor de asigurări, precum şi distribuţia online a produselor de asigurare, simplificarea distribuţiei produselor de asigurare şi de pensii private prin diversificarea canalelor de distribuţie, inclusiv prin creşterea anvergurii implicării instituţiilor de credit în lanţul de distribuţie. 

În ceea ce priveşte pensiile facultative şi ocupaţionale, obiectivele sunt: stimularea economisirii pe termen lung în cadrul fondurilor de pensii facultative şi măsuri pentru promovarea înfiinţării sistemului de pensii ocupaţionale. 

Potrivit ASF, referitor la formarea profesională şi educaţia financiară obiectivele sunt prezentate propuneri pentru eficientizarea cadrului de formare profesională, măsuri pentru îmbunătăţirea gradului de educaţie şi cultură financiară a populaţiei şi sporirea gradul de implicare a Institutului de Studii Financiare în creşterea nivelului educaţiei financiare a consumatorilor. 

Grupurile de lucru au fost transmise şi Comisiilor de buget, finanţe şi economice din Senat şi Camera Deputaţilor, cu invitaţia de a participa. ASF precizează că propunerile concrete rezultate din activitatea celor opt grupuri de lucru vor fi aduse la cunoştinţă opiniei publice pe măsură ce vor fi elaborate. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România

Cele mai citite

Fanii Bayern Munchen, atac dur la adresa lui Nasser Al-Khelaifi! „Fotbalul mai e al nostru?”

Suporterii bavarezi au afișat mesaje împotriva patronului lui PSG, Nasser Al-Khelaifi, în timpul meciului Bayern - PSG 1-0 din etapa a 5-a a Ligii...

Donald Trump alege un acritic al vaccinurilor anti-Covid la conducerea Institutului Naţional de Sănătate

Președintele ales Donald Trump a anunțat numirea economistului și medicului Jay Bhattacharya la conducerea National Institute of Health (NIH), cea mai importantă agenție de...

Deficitul bugetar pe primele 10 luni ale anului 2024: Creștere de 75% într-un an

Deficitul bugetar al României a ajuns, după primele zece luni ale anului 2024, la 109,42 miliarde lei, echivalentul a 6,19% din PIB, cu 75%...
Ultima oră
Pe aceeași temă