20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMai terminaţi cu "iarna secolului"!

Mai terminaţi cu “iarna secolului”!

În fiecare an – dar absolut în fiecare an -, de vreo cinci-şase ani încoace, presa de la noi şi cea din ţări de tranziţie publică la vreme de toamnă, aceeaşi ştire vândută ca prognoză meteorologică: vine cea mai geroasă iarnă din ultimii 1.000 sau 100 de ani! Se întâmplă şi acum, în ciuda faptului că ştirea iernii năprasnice nu s-a confirmat deloc.

Lovite de amnezie, mass-media ignoră iarăşi re­gula verificării rezonabile şi reciclează o tâm­penie, ilustrând-o cu imagini siberiene dă­tătoare de fiori. „Circulaţia circulară a ştirii“ plea­că de la Agenţia Naţio­na­lă Agerpres, care învârte şti­rea ba citând surse externe, ba amintind la ru­brica Revista presei publicaţii autohtone. Cu titlul ambiguu Meteorologii europeni con­firmă: am putea avea cea mai rece iarnă din ul­tima 100 de ani, fiindcă aso­ciază o cer­titudine cu o for­mu­lare du­bi­tativă, Agerpres serveşte pu­blicului, din păcate prin in­ter­me­diul grosului presei autohtone, o tocăniţă de surse pornind de la Russia Today, con­di­men­tată cu o publicaţie germană online, tre­când prin AccuWeather, la mirodenii nor­ve­giene, bri­tanice şi americane de la Uni­ver­si­tatea din Wisconsin. Totul pentru a face cre­dibilă o prog­noză imaginară, conform căreia ci­clul de 5 ani de ierni reci îşi va atinge apo­geul în ia­nua­rie şi februarie 2014 în toată Eu­ropa, din cauza „oscilaţiei nord-atlantice, adi­că varia­bi­litatea climei în Atlanticul de Nord, care se ma­nifestă prin schimbarea tem­peraturii de la suprafaţa mării“. O explicaţie ceţoasă cu alură tehnică. Şti­rea, cu variaţiuni menite să în­gheţe sângele, ca Aver­tis­ment!…, sau cu in­di­ca­rea unor „ex­perţi ruşi“ ci­taţi de Novaia Izvestia sau de portalul Utro, face înconjurul presei ro­mâ­neşti în print şi online, de la Evenimentul zi­lei la Adevărul, Cotidianul, Ro­mânia liberă, Jurnalul Na­ţi­o­nal, Capital, ZiuaNews, ema­ra­mures.ro, ziaruldeiasi.ro, alba24.ro, stiri­de­cluj.ro, timisoaraexpress.ro, botosanine­cen­zu­rat.ro, ziare.com. Te­le­vi­ziu­nile B1 TV, Real­it­a­tea TV, România TV, An­te­nele, Pro TV ş.a. nu o ratează nici ele. Sursa cu autoritate ştiin­ţi­fică amintită de mass-me­dia, care a preluat ştirea, este „cunoscutul ex­pert german Do­minik Jung“. O căutare de câ­teva minute în online conduce la „vinovat“ pe web.de/ma­ga­zine/nachrichten, unde me­teorologul declară de la bun început că nu se pot face prognoze detaliate pentru perioade mai mari de 3 săp­tă­mâni şi face o estimare pru­dentă exclusiv pen­tru Germania: lunile decembrie şi ianuarie ar putea fi reci în cen­trul şi sudul ţării, iar ia­nuarie şi pentru nordul Germaniei. Mai mult: pe Twitter este întrebat de spaniola @Isabel­Zubiaurre dacă poate să confirme că va fi cea mai geroasă iarnă din ultimii 100 de ani. Do­minik Jung răspunde: „Nu. Nu confirm. Ni­meni nu poate şti asta…“ şi neagă că ar fi dat presei spaniole alte de­claraţii decât pen­tru publicaţia germană.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...
Ultima oră
Pe aceeași temă