4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInternaționalGeo Saizescu, la finalul "filmului"

Geo Saizescu, la finalul „filmului”

Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua, judeţul Mehedinţi. A absolvit Liceul “Traian” din Drobeta-Turnu Severin şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucu­reşti (1957).

A fost profesor şi prodecan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Hyperion şi director al Studioului de film TV (1972-1976).

Îi plăcea să apară adesea ca interpret al unor roluri episodice în filmele sale, cum s-a întâmplat de pildă în peliculele: “S-a furat o bombă” (1961), “Lumina palidă a durerii” (1979), “Buletin de Bucureşti” (1982), “Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983) şi în multe altele. A făcut şi câteva filme documentare, cum ar fi “Simfonia Deltei” (1986), “Vatra Dornei” (1987), “Semenic, Herculane, Muntele Mic” (1988).

Păcală despre „părintele“ său

Actorul Sebastian Papaiani, interpretul celebrului personaj Păcală, şi la tinereţe, şi la senectute, a declarat pentru Mediafax: “Geo Saizescu a însemnat întreaga mea perioadă de viaţă tânără, l-am cunoscut în Institutul de Teatru şi Cinematografie, avea o minte strălucită, deosebită. Cu un elan şi o putere de muncă excepţionale. Avea şi acum proiecte – şi nu unul, ci mai multe, acum la vârsta de 80 de ani. L-am cunoscut şi într-un fel am tinerit cu el. Eu am început să fac filme cu el prin ‘62-‘63 şi am colaborat până de curând”.

Geo Saizescu este autorul unor cărţi autobiografice: “Jurnalul unui bătrân lup de cinema”, “Un surâs…la Balul de sâmbătă seară”, “Astă-seară dansăm cu…Bachus”, “Mascatul din Santa Fe” sau ”Istoria dramatică a unui film comic – Păcală”. A fost preşedintele fondator al Festivalului Interna­ţional de Teatru şi Film Hyperion Stud-Fest. Este fondatorul publicaţiei de haz interNAŢIO­NAL “Harababura” şi al Societăţii Umoristice “Păcală”. De-a lungul anilor a obţinut foarte multe premii, printre care: Mamaia 1964 (“Un surâs în plină vară”), ACIN 1974, “pentru contribuţia la dezvoltarea comediei cinematografice”, ACIN 1981 (“Şantaj”), ACIN 1984 (“Delta de ici…de colo”) etc. În mai 2002, a fost distins cu Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească, iar în iunie acelaşi an, cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României.

În 2010, Festivalul Interna­ţional de Film Comedy Cluj-Napoca l-a omagiat pe Geo Saizescu, căruia i-a fost conferit premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, organizatorii festivalului i-au dedicat regizorului român un loc special în cadrul ediţiei din 2010, fiind prezentate patru dintre filmele acestuia: “Doi vecini”, “Balul de sâmbătă seară”, “Păcală” şi “Secretul lui Nemesis”, informează Agerpres.

Din filmografia sa mai amintim: “Doi vecini” (1958), “Un surâs în plină vară” (1963), “Dragoste la zero grade” (1964), “La porţile pământului” (1965), “Astă-seară dansăm în familie” (1972), “Păcală” (1974), “Eu, tu şi Ovidiu” (1977), “Şantaj” (1980), “Secretul lui Bachus” (1983), “Sosesc păsările călătoare” (1984), “Secretul lui Nemesis” (1986)”, “Harababura” (1990), “Viaţă de artist” (2003). În anul 2006 realizează “Păcală se întoarce”, o continuare a filmului de succes din 1974. Cel mai recent film al regizorului Geo Saizescu este “Iubire elenă”, după Kostas Assimakopoulos, o coproducţie România-Grecia-Italia, a cărei premieră românească a avut loc în mai 2012.

Înmormântarea artistului va avea loc joi.

Cele mai citite

Stabilitatea și predictibilitatea, principalele provocări ale investitorilor în 2025

În timp ce la nivel global volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră, investitorii din România rămân preocupați de stabilitate și predictibilitate, conform...

Amenzi record pentru Serbia. 173.000 de euro pentru incidentele din Nations League

UEFA a sancționat sever Federația de Fotbal din Serbia pentru incidentele provocate de suporteri la meciurile din Liga Națiunilor cu Elveția și Danemarca. Sancțiunile...

Ghid complet pentru înlocuirea dinților de lapte la copii

Înlocuirea dinților de lapte de cei permanenți este o etapă importantă în dezvoltarea copilului. Este un proces natural și, de obicei, fără complicații,...
Ultima oră
Pe aceeași temă