Primul bărbat arestat pentru agresiune sexuală, în legătură cu atacurile comise în Koln, în noaptea de Revelion, este un solicitant de azil algerian în vârstă de 26 de ani, informează DPA, citat de Mediafax.
Bărbatul este suspectat că face parte dintr-un grup alcătuit în principal din bărbaţi nord-africani care a agresat sexual şi jefuit femei, pe 31 decembrie, în apropierea gării din Koln. El a fost arestat alături de un alt solicitant de azil din Algeria, care este acuzat de furt.
Cei doi locuiesc la un hostel pentru refugiaţi din Kerpen, un oraş situat imedat la vest de Koln.
Citeşte şi: UPDATE: Aproape toate persoanele suspectate pentru violențele din Koln au cerut azil
776 de femei au depus plângeri cu privire la evenimentele de la Koln. Aproximativ jumătate din plângeri vizează infracţiuni de natură sexuală. Totodaăt, au fost depuse trei plângeri pentru viol.
Aceste arestări arată că poliţia investighează în prezent 21 de persoane, dintre care opt sunt în custodie. Cei mai mulţi dintre aceşti bărbaţi sunt acuzaţi că au furat bunuri precum telefoane mobile. Agresiuni similare, dar de o amploare mai redusă, au avut loc şi în alte oraşe germane, inclusiv la Hamburg şi Stuttgart. Poliţia a efectuat în weekend descinderi în legătură cu incidente asemănătoare la Dusseldorf. Însă, luni, toţi cei 40 de bărbaţi reţinuţi în aceste raiduri au fost eliberaţi.
Aproximativ 1,1 milioane de migranţi a primit Germania pe teritoriul său în 2015. Guvernul cancelarului Angela Merkel continuă să modifice legislaţia în vederea unei facilitări a deportării solicitanţilor de azil condamnaţi pentru anumite fapte penale pe teritoriul german.
Agresiunile comise de Revelion au furnizat muniţie criticilor politicii lui Merkel în domeniul migraţiei, care subliniază că afluxul de migranţi a slăbit siguranţa în ţară.
În afară de criticile la adresa politicii migraţiei, aceste incidente au declanşat o serie de întrebări vizând Poliţia din Koln, acuzată că a lăsat incidentele să scape de sub control şi că nu şi-a suplimentat prezenţa în gări, dar şi dacă nu cumva autorităţile au încercat să muşamalizeze implicarea migranţilor, pentru a evita un scandal politic pe fondul criticilor dure la adresa politicii lui Merkel în domeniul migraţiei.
Ministerul de Interne din landul Renania de Nord-Westfalia, în care se află Kolnul, a emis un comunicat în care care afirmă că relatările de presă de până la 4 ianuarie cu privire la amploarea atacurilor de pe 31 decembrie nu corespundeau cu înregistrările poliţiei.
„Această contradicţie este necesar să fie clarificată cât mai rapid posibil”, se arată în comunicat.
Fostul comandant al Poliţiei din Koln Wolfgang Albers şi-a pierdut deja postul din cauza acestui scandal.
Citeşte şi: Violenţe în Koln între manifestanţii împotriva străinilor şi poliţie
Însă un oficial de la minister, însărcinat cu relaţiile poliţiei, a declarat că Albers a ţinut-o la curent cu situaţia pe Henriette Reker, primarul Kolnului. Este neclar însă dacă şeful poliţiei ştia sau nu că atacatorii au fost descrişi în principal ca fiind nord-africani.