15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie solicită OBSERVATORI UE la frontiera dintre Spania şi Gibraltar

Marea Britanie solicită OBSERVATORI UE la frontiera dintre Spania şi Gibraltar

Premierul Marii Britanii i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene să trimită de urgenţă o echipă de observatori UE la frontiera dintre Gibraltar şi Spania, anunţă Guvernul britanic, conform Mediafax.

“Controalele frontaliere suplimentare introduse de Spania sunt motivate politic, disproporţionate şi contrare dreptului la libera circulaţie în Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului britanic, citat de AFP.

Uniunea Europeană anunţase că va trimite observatori în octombrie, dar premierul britanic aşteaptă o intervenţie mai rapidă.

Citeşte şi Gibraltar, enclava strategică britanică

“Premierul îi cere preşedintelui Barroso să trimită de urgenţă o echipă de observatori UE la frontiera dintre Gibraltar şi Spania”, precizează reprezentantul Guvernului britanic.

Tensiunile diplomatice dintre Londra şi Madrid s-au amplificat la sfârşitul lunii iulie, din cauza unor dispute privind drepturile de pescuit. Autorităţile britanice din Gibraltar au instalat un recif artificial în Golful Algeciras, pentru a bloca incursiunile pescarilor spanioli. În replică, poliţia spaniolă a intensificat controalele la frontiera dintre Gibraltar şi Spania. Premierul britanic, David Cameron, l-a sunat pe omologul său spaniol, Mariano Rajoy, avertizând că există “riscul real” al deteriorării relaţiilor bilaterale.

Cele mai citite

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

Companiile chinezești câștigă mai multe licitații pentru explorarea petrolului și gazelor din Irak

Companiile din China au câștigat încă cinci oferte pentru explorarea zăcămintelor de petrol și gaze din Irak, a declarat duminică ministrul irakian al petrolului,...

Premieră! Petrocub Hînceşti, campioana la fotbal a Republicii Moldove

Echipa de fotbal Petrocub Hînceşti a scris istorie în Republica Moldova, devenind pentru prima dată campioană națională, după remiza obținută sâmbătă, 1-1, pe terenul...
Ultima oră
Pe aceeași temă