16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialAnkara pregătește noi măsuri de securitate, după atentatul cu mașina capcană

Ankara pregătește noi măsuri de securitate, după atentatul cu mașina capcană

Guvernul turc a anunțat, sâmbătă, că va lua noi măsuri de securitate pe plan naţional, după atentatul cu maşină capcană de joi care a provocat moartea a 28 de persoane în centrul Ankarei, a precizat premierul turc, relatează AFP, conform Agerpres

“Ne îndreptăm spre modificări în materie de securitate”, a declarat Ahmet Davutoglu la finalul unei reuniuni de cinci ore la Ankara cu responsabili din domeniul securităţii naţionale, anunţând pregătirea în acest scop a unui “plan de acţiune” antiteroristă. 

Ahmet Davutolgu a precizat că numărul forţelor de ordine va fi crescut şi că acestea vor fi “mai vizibile” în misiunea lor, făcând apel la toţi turcii să le ajute. 

“Organizaţiile teroriste încearcă să provoace un traumatism şi haos în rândul populaţiei. Trebuie să ajutăm cu toţii forţele de securitate. Niciun concept de securitate nu poate reuşi fără susţinerea poporului”, a spus şeful guvernul islamo-conservator. 

El a respins revendicarea atentatului de către o mişcare radicală kurdă a atentatului, insistând că atacul a fost comis de Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi de combatanţii kurzi sirieni din Unităţile de protecţie a poporului (YPG), pe care artileria turcă îi bombardează de o săptămână. 

“S-a determinat cu claritate că acest atentat terorist este opera PKK-YPG”, a spus el. 

Şoimii libertăţii din Kurdistan (TAK), o grupare apropiată de PKK potrivit Ankarei, a revendicat vineri atentatul şi a avertizat că există riscul unor noi atacuri în Turcia. 

22 de suspecţi au fost arestaţi în cadrul anchetei privind atentatul care s-a produs în centrul capitalei turce şi a vizat vehicule militare, a adăugat Davutoglu. 

El a reamintit că atentatorul sinucigaş a fost un sirian de 23 de ani, Salih Necar, prezentat ca un apropiat al YPG. “Am determinat fără cea mai mică urmă de îndoială identitatea sa după un deget şi o parte a mâinii sale”, a declarat Ahmet Davutoglu.

Cele mai citite

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Ziua Victoriei este 8 mai, ca în NATO, nu 9 mai, ca în Rusia

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj dedicat Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, mesaj în care subliniază...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă