33.6 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialRețetă franco-rusă: Chifteluțe Stroganoff

Rețetă franco-rusă: Chifteluțe Stroganoff

Deși, la origine, Stroganoff este un preparat rusesc, acesta are conexiuni franceze încă din secolul XIX. Pe atunci, aristocrații ruși aveau legături comerciale și culturale cu Franța, iar elita angaja bucătari francezi, care căutau mereu metode de a “rusifica” rețetele franțuzești. Una dintre aceste familii era Stroganoff. Se crede că preparatul de vită cu acest nume a fost creat când bucătarul francez al familiei a adăugat smântână, în stil rusesc, peste un fel clasic franțuzesc de vită cu sos de muștar.

Această rețetă de chifteluțe înlocuiește friptura, iar rezultatul este un fel de mâncare mai ușor decât tradiționala Vită Stroganoff.

INGREDIENTE

  • 500 g carne de vită macră ca de friptură
  • un ou, bătut
  • o jumătate de cană de pesmet proaspăt
  • o cană și un sfert de iaurt scurs
  • patru linguri de ceapă dată pe răzătoare
  • un vârf de linguriță de praf de nucșoară
  • două linguri de paprika
  • două linguri de unt
  • 100 g ciuperci tăiate foarte fin
  • 100 g ceapă tocată
  • o linguriță de usturoi tocat
  • un sfert de cană de vin Sherry
  • două linguri de pastă de roșii
  • un sfert de cană de pătrunjel tocat
  • sare, piper

MOD DE PREPARARE

Spală carnea, șterge-o cu un prosop de hârtie și toac-o. Dacă ai un robot de bucătărie, o poți pune direct acolo împreună cu oul. Dacă nu, amestecă bine într-un vas, carnea tocată și oul bătut înainte. În alt vas mai mic, amestecă pesmetul, un sfert de cană de iaurt și cele patru linguri de ceapă dată pe răzătoare. Toarnă amestecul peste carne, adaugă sare, piper și nucșoară. Amestecă bine cu mâna.

Fă din această compoziție biluțe cu diametrul de 2,5-3 cm. Ar trebui să-ți iasă cam 32 de chifteluțe. Stropește cu paprika o farfurie și rostogolește chifteluțele, întorcându-le cu atenție ca să se acopere uniform.

Într-o tigaie, încinge untul și prăjește în el chiftelele. Ai grijă să le întorci pe toate părțile să se rumenească uniform. Împrăștie printre chiftele ciupercile, ceapa tocată și usturoiul. Scutură tigaia pentru a așeza ingredientele uniform. Coace totul la foc mic timp de 5 minute, agitând din când în când tigaia.

Într-un castron mic, amestecă vinul cu pasta de roșii, preferabil cu mixerul. Toarnă compoziția în tigaie, peste chiftele și lasă pe foc mic încă 10 minute, mereu amestecând ușor sau scuturând tigaia.

Adaugă încet și restul de iaurt și mai lasă să dea doar un clocot. Nu fierbe prea mult. Gustă și potrivește de sare și piper, presară pătrunjel și servește chiftelele fierbinți cu o garnitură de paste cu unt.

Poftă bună!

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 846: Rutte promite că Olanda va continua să sprijine Kievul

Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca extrema dreaptă, dar în care...

Minele marine reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, avertizează Greenpeace

Minele marine din Marea Neagră reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, avertizează o analiză realizată de organizația de mediu Greenpeace. Situația din Marea...

Ambasadorul în SUA: România, pe ultima sută de metri pentru ridicarea vizelor

România se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver, susţine ambasadorul României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă