14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialA început postul Paștelui, cel mai lung din an

A început postul Paștelui, cel mai lung din an

Luni a început postul Paștelui, cel mai lung din an, care durează șapte săptămâni. Postul se va încheia pe 30 aprilie, în Sâmbăta Mare, înainte de duminica Paştelui, din 1 mai. 

Preoţii spun că în perioada postului, credincioşii trebuie să aibă grijă şi la felul în care se comportă, altfel restricţiile alimentare sunt nutile. Toleranţa, bunătatea şi milostenia sunt virtuţile pe care creştinii le cultivă.

Postul Sfintelor Paști, numit și al Păresimilor, este cel mai lung și mai aspru post rânduit de Biserica Ortodoxă și de aceea are și denumirea de Postul Mare. Are menirea să pregătească duhovnicește pe credincioși pentru marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului.

Postul Paştelui începe după duminica izgonirii lui Adam din Rai. Duminicile care urmează ilustrează simbolic momente din ultimele zile din viaţa pământeană a Mântuitorului. Postul  se încheie în 11 aprilie, Sâmbăta Mare.

Postul dinaintea Paștilor evocă postul de 40 de zile ținut de către Iisus Hristos în pustie, înainte de începerea activității Sale mântuitoare, de unde și denumirea de Paresimi sau Patruzecime. Astfel, chiar dacă practic Postul Sfintelor Paști durează șapte săptămâni, el este socotit de patruzeci de zile (șase săptămâni), cele de la începutul Postului, întrucât ultima săptămână, Săptămâna Patimilor, împreună cu Sâmbăta lui Lazăr și cu Duminica Floriilor sunt considerate zile și praznice aparte, potrivit Agerpres.

În imnografia bisericească, Postul Mare este numit metaforic și "calea mântuirii", "ușile pocăinței", "maica curăției" sau "vremea luptelor duhovnicești".

Perioada Postului Mare este una specială nu numai din punct de vedere duhovnicesc, dar și liturgic. În primele patru zile ale celei dintâi săptămâni a Postului Mare, în bisericile ortodoxe se oficiază slujba Pavecerniței Mari, în timpul căreia se citește Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Cunoscută drept "Canonul lacrimilor", această creație în versuri a Sfântului Andrei, arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este citit din nou în formulă completă în săptămâna a V-a a Postului Mare.

În cele şapte săptămâni ale Postului Mare se oficiază toate cele trei Liturghii ale Bisericii Ortodoxe: cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, cea a Sfântului Vasile cel Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite, potrivit sursei citate.

De-a lungul celor şapte săptămâni, credincioşii vor avea şi câteva dezlegări. Vor avea voie să consume vin şi undelemn în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia primei şi ultimei săptămâni de post. Iar dezlegările la peşte vor fi doar două: de Bunavestire şi în Duminica Floriilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă