14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportInstalația de vot din Camera Deputaților e nefuncțională, întrucât firma de soft...

Instalația de vot din Camera Deputaților e nefuncțională, întrucât firma de soft nu a lucrat de Paștele Catolic

Deputaţii nu au putut folosi nici în această săptămână sistemul de vot electronic, întrucât firma care trebuia să modifice softul nu a lucrat de Paştele Catolic, informează Agerpres.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunțase că între 1 şi 6 aprilie acest sistem de vot se va relua. 

În şedinţa Biroului permanent de luni s-a pus în discuţie acest subiect, iar liberalul Ludovic Orban a cerut secretarului general să îl informeze când se reia sistemul de vot cu cartele, pentru că termenul stabilit a fost depăşit. 

“Din păcate, firma producătoare ne-a transmis un răspuns – ceva de genul că, având în vedere Paştele catolic, nu au putut lucra – şi probabil în această săptămână vor trimite propunerile pentru modificarea sistemului”, a spus secretarul general adjunct, Ionuţ Dumitrică, potrivit stenogramei şedinţei Biroului permanent de luni. 

Secretarul Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat în urmă cu două săptămâni că noul soft pentru votul electronic din plen va fi gata pe 30 martie. 

De asemenea, el susţinea că între 1 şi 6 aprilie se va relua votul electronic în plen. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat modificarea Regulamentului instituţiei în privinţa sistemului de vot electronic şi a modalităţii introducerii pe ordinea de zi a proiectelor de lege, după ce au apărut dispute între deputaţi cu privire la corectitudinea acestui sistem. Prin urmare, s-a decis adăugarea la consola de vot a opţiunii ‘prezent’. 

“În cazul votului electronic, ecranul consolei afişează ‘prezent’ şi opţiunile ‘pentru’, ‘contra’, ‘abţinere’. Liderul grupului parlamentar verifică lista de vot şi sesizează preşedintele de şedinţă despre eventuale neconcordanţe. Votul prin mijloace electronice se realizează prin conectarea uneia dintre tastele ‘prezent’, ‘pentru’, ‘contra’ sau ‘abţinere’. În cazul în care preşedintele de şedinţă, asistat de cei doi secretari, constată existenţa unor disfuncţionalităţi, acesta solicită plenului repetarea votului prin altă procedură”, se arată în proiectul de modificare a Regulamentului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă