10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialÎncălzirea globală ar putea şterge active financiare de peste 2.500 de miliarde...

Încălzirea globală ar putea şterge active financiare de peste 2.500 de miliarde de dolari la nivel mondial

Circa 2.500 de miliarde de dolari în active financiare de pe pieţele mondiale ar putea fi ameninţate, dacă încălzirea globală continuă şi va creştecu 2,5 grade Celsius, la nivel mondial, până în anul 2100, arată un studiu britanic publicat în revista 'Nature Climate Change', citată de The Guardian. 

Este primul studiu care analizează modul în care schimbările climatice influențează valoarea activelor globale. Până acum, economiştii avertizau asupra consecinţelor privind activitatea economică mondială şi creșterea daunelor legate de recrudescenţa intemperiilor, scăderea productivităţii sau efectele secetei asupra agriculturii.

Astfel, în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră vor creşte cu 2,5 grade Celsius faţă de perioada revoluţiei industriale din secolul la XIX-lea, 1,8 la sută din valoarea totală a activelor financiare globale de astăzi ar fi amenințate. Potrivit acestui studiu realizat de Simon Dietz, profesor la London School of Economics and Political Science, este vorba despre aproximativ 2.500 de miliarde de dolari (circa 2.200 de miliarde de euro). Cercetătorii nu specifică, însă, ce zone ar fi afectate sau cum. 

"Studiul nostru arată de ce ameninţarea schimbărilor climatice ar trebui să fie o problemă importantă pentru toţi investitorii pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii", spune Dietz. 

Soluţia oferită de cercetători este punerea în aplicare de urgenţă a măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru limitarea creşterii temperaturii cu două grade Celsius, aşa cum comunitatea internaţională a promis, cu ocazia acordului de la Paris, din decembrie 2015. O creştere de sub două grade Celsius ar limita valoarea activelor aflate în pericol la 1.700 miliarde de dolari, mai menţionează studiul.

Potrivit specialiştilor în probleme climatice, lumea riscă să ajungă la o încălzire cu patru grade Celsius în plus până în anul 2100, dacă nu se ia nici o măsură de reducere a fenomenului. În cazul în care toate statele pun în aplicare măsurile promise în cadrul conferinţei de la Paris, creşterea va fi totuşi de 2,7 grade până la trei grade Celsius. 

Acordul de la Paris, semnat de 195 de ţări, sub auspiciile ONU, implică şi un proces de revizuire regulată a angajamentelor acestora. Acordul este încă în curs de ratificare şi apoi va urma aplicarea sa în mod concret.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă