15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialÎncrederea în Uniunea Europeană, la un minim istoric

Încrederea în Uniunea Europeană, la un minim istoric

Un sondaj de opinie realizat în cele mai mari şase state europene arată că, pe fondul tăierii drastice a cheltuielilor, a lipsei de viziune legată de modul cum ar trebui să funcţioneze UE, cetăţenii nu mai văd cu ochi buni viitorul acestei organizaţii.

Cotidianul britanic The Guardian publică ciferele îngrijorătoare ale unui sondaj de opinie care relevă faptul că faţă de acum cinci ani neîncrederea în UE s-a dublat sau chiar s-a triplat. Cele şase state unde s-a desfăşurat sondajul de opinie însumează 350 din cei 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Lipsa de încredere în UE a ajuns la 42% în Polonia (faţă de 18 în 2007), 53% în Italia faţă de 28%, Franţa – 56% faţă de 41%, Germania – 59% faţă de 36%, Marea Britanie – 69% neîncredere faţă de un procent de 49% în urmă cu cinci ani şi Spania (campioana absolută) cu 72% neîncredere faţă de 23% (creştere a neîncrederii triplă).

Barroso recunoaşte criza

Cauzele sunt destul de simplu de anticipat: criza economică a dus la austeritate, lipsa de perspective şi de măsuri de redresare concrete, diminuarea bugetelor unor naţiuni europene care au afectat domenii importante. În acest context, euroscepticismul este în creştere şi a ajuns la un nivel care poate alimenta mişcările şi partidele populiste anti Uniunea Europeană. Acest aspect ar putea zădărnici şi mai mult încercările de redresare făcute de liderii europeni. Aceste cifre sunt dătătoare de fiori pentru politicienii din ţările mai sus enumerate, sugerând că există o criză a legitimităţii democraţiei.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că „visul european“ este ameninţat de avântul pe care îl cunoaşte populismul şi naţionalismul de-a lungul Europei. „Într-un moment în care foarte mulţi europeni se confruntă cu posibilitatea şomajului, incertitudine şi creşterea inechităţii sociale, s-a instalat un fel de «oboseală» în ceea ce priveşte încrederea în UE. La asta se mai adaugă o lipsă de înţelegere la nivelul cetăţeanului care îşi pune întrebări: de ce se să fac asta, cine decide asta, cine controlează pe cine şi încotro ne îndreptăm?”

Declinul spaniol, de necontrolat

Cea mai dramatică scădere a încrederii apare în Spania, pe fondul colapsului înregistrat pe segmentul bancar şi imobiliar. Dintr-o ţară cu o mare încredere în instituţiile europene, Spania a ajuns în numai cinci ani campioana eurosceptismului. Sondajul a fost făcut în toamna anului trecut şi dat publicităţii ieri. Chiar şi în Polonia, care a sărbătorit cu fast acum zece ani intrarea în UE şi care a beneficiat de fonduri importante venite dinspre Bruxelles, sprijinul în favoarea proiectului european s-a prăbuşit la 58 la sută de la 82%. Criza financiară nu doar că a erodat nivelul de trai al cetăţenilor, dar a declanşat, de asemenea, un val de anxietate legat de viitorul fiecărei ţări în parte. Scepticismul a cuprins, scriu jurnaliştii, chiar şi persoanele care nu au fost afectate direct de criză.

Cele mai citite

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...

VIDEO. Accident pe podul Basarab din București. S-a răsturnat o mașină în care se aflau șapte femei

Accident petrecut duminică seară pe Podul Basarab din Capitală. Incidentul a provocat aglomerație în zonă. O mașină în care se aflau șapte femei s-a...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...
Ultima oră
Pe aceeași temă