Percepţia potrivit căreia tinerii români pleacă la studii în străinătate şi nu se mai întorc nu este în totalitate justificată. Potrivit unui studiu realizat în 2011 la Târgul de Universităţi Internaţionale-RIUF, peste 60% dintre tinerii români plecaţi la studii doresc să se întoarcă în ţară.
În ciuda faptului că multora li se oferă un loc de muncă bine plătit, statut social şi un mediu propice dezvoltării profesionale şi personale, sunt şi tineri care preferă să se întoarcă acasă pentru a schimba România.
Unul dintre aceştia este Irina Scarlat, absolventă a facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti. S-a întors în ţară nu doar pentru a-şi înfiinţa propria afacere, ci şi pentru a ajuta alţi tineri, care nu au avut şansa să studieze în străinătate, să devină antreprenori.
Irina a primit o bursă şi a făcut un master în Economie Politică şi Management la Oslo şi Paris, dar s-a întors în ţară deşi L’Oreal Paris îi oferise ”jobul de vis” atunci când se afla la studii în Franţa. Cu atât mai mult cu cât Parisul a fost oraşul ei de suflet, locul în care se putea dezvolta ca tânăr profesionist, unde nu trebuia să îşi facă griji financiare, după cum mărturiseşte aceasta.
Irina Scarlat este pasionată de antreprenoriat şi, împreună cu Şerban Mogoş, la rându-i şcolit în străinătate (a terminat facultatea la City College – University of Sheffield din Grecia, a absolvit un program de triplu master în IT Management în Finlanda, Franţa şi Olanda, master finalizat cu un stagiu de practică la Berlin, iar în prezent este doctorand în antreprenoriat şi tehnologie – un program de dublă diplomă la Carnegie Mellon Pittsburg şi Instituto Tecnico de Lisboa – n. red.), a pus bazele unei organizaţii- Akcees- al cărei scop este să îi ajute pe tinerii care vor să pornească o afacere pe cont propriu.
Tânăra de 25 de ani este pasionată de comunicare şi PR, aşa că pe lângă activitatea din Akcees se ocupă şi de dezvoltarea propriei agenţii – Prove PR.
”Sunt foarte pasionată de antreprenoriat. Ne propunem să dezvoltăm noi generaţii de tineri antreprenori”, spune Irina.
Întrebată de ce s-a întors în România, Irina a răspuns că tinerii români merită o şansă, au nevoie de sprijin să reuşească în ţara lor, fără ajutorul statului şi al politicienilor.
”Când m-am întors acasă, mi-am dorit să fac ceva pentru tineri, nu doar pentru tinerii cu studii în străinătate, dar şi pentru tinerii români. Sunt studenţi foarte buni şi aici (în România -n. red.), care nu au avut şansa să plece la studii în afară, dar au foarte multe lucruri de spus”, consideră tânăra.
”Şi pasionată fiind, ne-am gândit să înfiinţăm Akcees. Când am început proiectele, ne-am gândit la nevoile tinerilor români. (…) România e plină de oportunităţi, dar e mult mai greu să reuşeşti aici. Dacă vrei să alegi calea simplă, alegi calea străinătăţii”, continuă Irina povestea.
Irina spune că organizaţia pe care a fondat-o vine în sprijinul tinerilor care au nevoie de un start în carieră: ”Ne adresăm, în momentul de faţă, tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. Ne-am gândit că au nevoie de un start în carieră, un start care înseamnă contacte, au nevoie de oameni care au reuşit, modele”.
Începutul Akcees a fost greu. La început, nimeni nu a crezut în proiectul lor, nu aveau sponsori şi nici capital de imagine. Motivaţia şi pasiunea au depăşit însă oboseala şi nopţile nedormite.
Mediocritate, antreprenoriat, economie şi corupţie
Pentru Irina, dezvoltarea României vine din mediul privat, deoarece tinerii antreprenori pot scoate ţara din criză. ”Dacă din cinci tineri unul e antreprenor, ceilalţi patru au locuri de muncă”, consideră aceasta.
Totodată, fondatoarea Akcees crede că salvarea României vine şi din atitudinea pe care o avem faţă de muncă: ”În viaţă e foarte greu să fii cel mai bun. La fel de greu e să fii cel mai prost. Mediocri sunt mulţi. E alegerea ta. Ar trebui să învăţăm să facem ceea ce ne place şi cred că asta e mesajul cheie pe care vreau să îl transmit prin munca mea. Trebuie să faci ceea ce îţi place şi să pui pasiune în asta.”
De asemenea, Irina spune că motivaţia pentru succes, implicit pentru antreprenoriat, nu trebuie să fie banii: ”Dacă nu îţi place cu adevărat ceea ce faci, banii nu o să vină niciodată. Aşa că dacă te apuci de un lucru al tău pentru bani, mai bine lasă-te.”
”Încerc să le transmit tinerilor: eşti antreprenor dacă ai o pasiune. (…) Nu mi-a plecat nimeni niciodată de la vreun workshop. Asta e cea mai mare realizare, că la capătul unui workshop de 3-5 zile, şi eşti în Bucureşti, oamenii pot să nu mai vină a doua zi, dar când îţi vin toţi şi te mai sună să te întrebe dacă pot să mai aducă pe cineva, e o mare realizare pentru mine”, mărturiseşte fondatoarea Akcees.
Deşi munceşte 14 ore pe zi, Irina are energie să ducă toate proiectele la capăt. Energia o primeşte de la tinerii cu care lucrează, după cum mărturiseşte:”Îmi dau energie lucrurile astea. Sunt un vampir de energie şi trăiesc pentru asta. Îmi zic: hai, încă o noapte de muncă, o să dormim la un moment dat. Mulţumirea oamenilor şi faptul că reuşesc să schimb ceva, faptul că am un impact asupra oamenilor care trec prin proiectele noastre înseamnă foarte mult. Nu facem proiecte doar de dragul de a le face”.
De asemenea, Irina crede că singurii care pot schimba România sunt tinerii prin acţiunile pe care le întreprind şi prin mentalitate.
”Tinerii români nu trebuie să aştepte nimic de la statul român, mai ales pentru că instituţiile statului funcţionează deficitar şi corupţia este în floare. Este cumplit să lucrezi cu Administraţia Financiară, cu Camera de Comerţ, dar dacă ai timp se rezolvă tot şi nu trebuie să dai nicio şpagă”, confirmă tânăra antreprenoare.
Se pare că ”şpaga” ţine de mentalitatea unei generaţii, deoarece Irina nu este singura tânără care spune că a interacţionat cu statul fără să ofere ”mici atenţii”.
”Am un prieten foarte bun, un tip deosebit care a terminat facultatea în Danemarca, apoi şi-a deschis o fermă cu finanţare europeană, luată fără spăgi. Este foarte mândru că nu a dat în viaţa lui nicio şpagă. Face livrare de lapte, e în Sibiu el. Face livrare exclusiv pe Facebook. A pornit de la văcuţe de lapte şi livrare pe Facebook, acum face şi brânză, are şi pui de găină. E un tânăr fermier şi e foarte pasionat de ceea ce face şi spune: Băi, eu în viaţa mea nu am dat nicio şpagă. A ţipat maică-mea la mine când a venit controlul şi a zis că să vezi ce amenzi ne dau (că nu dăm şpagă – n. red.). Ba bine că nu!”, explică Irina.
Akcees şi dorinţa de a schimba ceva
Pe 22 februarie, organizaţia fondată de Irina Scarlat şi Serban Mogoş, a aniversat un an de activitate.
Într-un an, cei doi tineri au realizat, prin intermediul Akcees, 5 mari proiecte (Idea Exchange, Workshop Sessions, Career Leader, Entrepreneurship Trainee, Start me Up), au realizat parteneriate cu peste 50 de companii, au adunat la evenimente 664 de persoane şi au strâns în jurul lor o comunitate de peste 3500 de membri.
Din cei 664 de participanţi, peste 20 au reuşit deja să pună bazele propriei afaceri şi să aibă succes.
Irina se mândreşte cu un ”puşti”, Vlad, care a fost la şcoala de vară Akcees şi a cărui idee de afaceri a obţinut o finanţare de 50.000 de dolari de la o companie din SUA.
Vlad a lansat un site care poate fi folosit în marketing research şi care acum se află în faza de testare (beta).
”Practic, am reuşit să schimbăm ceva. Sunt conştientă că nu toţi putem fi antreprenori, dar e foarte important, chiar şi atunci când lucrezi într-o companie, să lucrezi cu pasiune, să te trezeşti dimineaţa şi să fii bucuros că te duci la birou, nu, ah, e luni azi, cât mai e până vineri! Aşa ai garanţia unei vieţi triste”, mai spune tânăra.
”Dacă mâine aş avea şansa să câştig 10 milioane de euro, nu s-ar schimba cu nimic activitatea mea, nu s-ar schimba nimic, pentru că ceea ce fac, fac cu pasiune!”, conchide Irina Scarlat.
Citeşte şi: 600 metri pătraţi de inteligenţă antreprenorială în centrul Capitalei