Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) sprijină decizia directorul general al Muzeului Ţăranului, de a permite organizarea proiecţiei de film cu tematică gay şi condamnă reacţia violentă a protestatarilor, precizează RNMR într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Convingerile personale ale muzeografilor nu trebuie să apară în felul în care îşi fac meseria, este de părere Reţeaua Naţională a Muzeelor şi îi invită pe protestatarii ortodocşi să organizeze un eveniment cultural care să promoveze valorile în care cred ei, „nu replici isterice”. „Muzeele le vor oferi spaţiu de exprimare în egală măsură”, se arată în comunicat.
De asemenea, RNMR precizează că muzeele trebuie să promoveze toleranţa „abordată şi interpretată din orice perspectivă” şi că, pe viitor, va apela la lege, în cazul în care o altă manifestare va fi întreruptă în acest fel.
Redăm mai jos comunicatul integral al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România:
„Referitor la succesiunea de evenimente nefericite care au avut loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român cu ocazia derulării manifestării “Luna istoriei LGBT”, organizate de asociaţia ACCEPT, după o anchetă minuţioasă, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România doreşte să transmită următorul comunicat:
Reţeaua Muzeelor îşi afirmă din capul locului susţinerea faţă de managementul instituţiei, în calitatea sa de membru cu drepturi depline, pentru deschiderea de care a dat dovadă în momentul acceptării cererii de organizare a unui astfel de eveniment în cadrul muzeului, ştiut fiind puternicul factor de risc pe care acesta îl implica.
Deşi suntem conştienţi că o bună parte a societăţii noastre, prin tipul de educaţie şi valori morale împărtăşite, nu tolerează acele categorii de oameni de o altă orientare sexuală decât cea promovată de preceptele creştine, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România recomandă muzeelor să nu opereze cu altceva decât cu ideea de modernism şi de maximă deschidere, traduse în cazul nostru prin facilitarea necondiţionată a accesului tuturor categoriilor de oameni în spaţiul dorit participativ al unui muzeu. Cu siguranţă şi în comunitatea muzeală există păreri diferite legate de tema orientării sexuale a unei persoane, dar nu avem voie să le transpunem în modul cum facem muzeologie şi cum ne dedicăm publicului. Aşa cum medicii au un cod etic personal, aşa şi muzeografii au propriul cod etic care trebuie respectat şi aplicat cu sfinţenie.
Dacă vor să fie cu adevărat convingătoare în impunerea punctelor proprii de vedere, grupurile de persoane care au reacţionat violent faţă de proiecţia unui film din cadrul acestui eveniment trebuie să ofere replici culturale şi nu isterice, să ne uimească şi să ne bucure cu proiecte artistice şi culturale de grup sau personale, pentru a da orice fel de ”lecţie” sau argument în sprijinul valorilor în care cred şi pe care le promovează. Muzeele le vor oferi spaţiu de exprimare în egală măsură.
Dorim, de asemenea, ca muzeografii noştri să nu speculeze subiecte sensibile, care au atomizat societatea românească, pentru interese personale sau pentru rezolvarea unor probleme de autoritate în interiorul ierarhiilor din muzee.
Muzeele sunt obligate să promoveze valori culturale şi sociale sănătoase, decente, din care să facă parte inclusiv TOLERANŢA, abordată şi interpretată din orice perspectivă.
Reţeaua Muzeelor va interveni pe viitor nu sindicalist, ci prin apel la lege şi la autorităţile statului şi nu va mai permite deturnarea muzeelor de la adevăratele teme şi probleme cu care se confruntă şi pe care trebuie să le rezolve. Considerăm acest capitol închis, transmiţând totodată către orice alt grup organizat, de felul celui care a intervenit nepermis în timpul unei acţiuni într-un spaţiu muzeal, mesajul că muzeele vor oferi spaţiu de exprimare culturală şi artistică oricăror categorii de oameni, iar acest lucru nu se negociază”.
Miercurea trecută, un grup de 50 de persoane a blocat o proiecţie de film cu tematică gay, organizată în cadrul evenimentului „Luna Istoriei LGBT (Lesbian-Gay- Bisexual- Trans)”, la Muzeul Ţăranului Român. Protestarii au adus în sală cruci şi icoane, strigând „Moarte homosexualilor!”, şi au intonat imnul României.
Directorul general al MŢR, Virgil Niţulescu, a catalogat protestul drept „homofob”, iar organizatorul evenimentului, asociaţia ACCEPT, împreună cu Active Watch, au cerut demiterea directorului adjunct, acuzat că a pactizat cu protestatarii, şi anchetarea forţelor de ordine care nu au intervenit pentru a opri protestul. Şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a condamnat manifestaţia.
În replică, protestatarii au explicat că demersul lor a apărut pentru că directorul MŢR, Virgil Niţulescu, nu a vrut să anuleze proiecţia de film cu tematică gay, pe care organizaţiile creştine o condamnau.
De asemenea, luni, directorul adjunct al MŢR, Mihai Gheorgiu, a precizat, într-un comunicat remis României Libere, că declaraţiile lui Virgil Niţulescu sunt calomnioase şi că este „dezamăgit” şi „indignat” de reacţia Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, care a preluat „acuzaţiile calomnioase ale activiştilor mişcării homosexuale”. De asemenea, Mihai Gheorghiu a explicat că a rămas în incinta muzeului în seara proiecţiei pentru că era alarmat de apariţia posibilelor tensiuni şi că nu a fost în sală pe parcusul desfăşurării filmului.