20.2 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSportZgonea: Vrem sฤƒ avem expertiza Consiliului Europei รฎn procesul de reformฤƒ constituลฃionalฤƒ

Zgonea: Vrem sฤƒ avem expertiza Consiliului Europei รฎn procesul de reformฤƒ constituลฃionalฤƒ

PreลŸedintele Camerei Deputaลฃilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, în conferinลฃa de presฤƒ comunฤƒ cu preลŸedintele APCE, Jean-Claude Mignon, cฤƒ Parlamentul doreลŸte folosirea expertizei Consiliului Europei în procesul de reformฤƒ constituลฃionalฤƒ, potrivit Mediafax.

Zgonea a arฤƒtat cฤƒ împreunฤƒ cu preลŸedintele Senatului, Crin Antonescu, i-a adresat o invitaลฃie ลŸi secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, de a veni luna viitoare la BucureลŸti pentru a discuta cu privire la acest subiect.

„Am vorbit cu domnul preลŸedinte Mignon despre prioritฤƒลฃile legislative din acestฤƒ sesiune, de cele preconizate pentru urmฤƒtorii patru ani de zile, mandatul pe care acest Parlament ales în decembrie anul trecut îl are. Am adus în discuลฃie reforma constituลฃionalฤƒ, problemele deja identificate cu privire la modificarea legislaลฃiei electorale, chestiunea Avocatului Poporului, precum ลŸi reorganizarea administrativ-teritorialฤƒ a ลฃฤƒrii. (…) L-am rugat pe domnul preลŸedinte ca în tot acest proces de reformฤƒ sฤƒ avem ลŸi expertiza Consiliului Europei. De fapt, vฤƒ pot spune cฤƒ am început deja acest dialog. Vom avea ca subiect al dezbaterilor aceste chestiuni ลŸi cu secretarul general al Consiliului, care a fost invitat la BucureลŸti luna viitoare. Obiectivul acestui proces de reformฤƒ este sฤƒ ofere României un cadru instituลฃional adecvat ลŸi de a facilita integrarea cât mai rapidฤƒ a societฤƒลฃii româneลŸti în ceea ce putem numi comunitatea europeanฤƒ”, a afirmat Zgonea.

El a arฤƒtat cฤƒ l-a asigurat pe Mignon cฤƒ majoritatea parlamentarฤƒ intenลฃioneazฤƒ sฤƒ lanseze consultฤƒri în legฤƒturฤƒ cu aceste subiecte cu Opoziลฃia ลŸi cu societatea civilฤƒ pentru a asigura cฤƒ reformele vor reflecta opลฃiunea întregii societฤƒลฃii româneลŸti.

La rândul sฤƒu, Mignon s-a declarat mulลฃumit cฤƒ partea românฤƒ a anunลฃat cฤƒ va ลฃine cont în procesul de reformฤƒ constituลฃionalฤƒ de consideraลฃiile Comisiei de la Veneลฃia din Opinia din 14 decembrie 2012, dar ลŸi cฤƒ aceastฤƒ reformฤƒ va urmฤƒri ลŸi preîntâmpinarea repetฤƒrii situaลฃiei politico-constituลฃionale de anul trecut. „Mฤƒ bucur cฤƒ sunteลฃi conลŸtienลฃi cฤƒ sunt probleme care încฤƒ nu sunt reglate ลŸi cฤƒ vฤƒ doriลฃi efectuarea unor reforme constituลฃionale care sฤƒ permitฤƒ evitarea repetฤƒrii unor astfel de situaลฃii”, a spus Mignon.

Întrebat de jurnaliลŸti despre cât crede cฤƒ ar trebui sฤƒ dureze procesul de revizuire a Constituลฃiei, Mignon a spus cฤƒ el nu poate emite judecฤƒลฃi asupra alegerii fฤƒcute de români la alegerile legislative din decembrie ลŸi cฤƒ nu poate decât sฤƒ ia act de rezultatul acestora. „Nimeni nu a contestat rezultatul ลŸi modul de desfฤƒลŸurare a alegerilor din România. Poporul este suveran, ลŸi-a desemnat reprezentanลฃii sฤƒi legitimi, e rolul lor sฤƒ decidฤƒ ce ลŸi cum trebuie fฤƒcut”, a afirmat preลŸedintele APCE.

El a mai arฤƒtat cฤƒ autoritฤƒลฃile din România au rezolvat cu „inteligenลฃฤƒ” criza din iulie 2012 ลŸi a subliniat cฤƒ aportul APCE la soluลฃionarea acesteia s-a fฤƒcut de asemenea „cu inteligenลฃฤƒ ลŸi respect”.

„PreลŸedinte APCE nu trebuie sฤƒ intervinฤƒ într-un climat cum a fost cel din România sau sฤƒ îลŸi asume un rol partizan într-o dezbatere internฤƒ din orice ลฃarฤƒ. Rolul preลŸedintelui APCE este de a aduce o contribuลฃie cu respect, el trebuie sฤƒ vegheze ca angajamentele luate de statele membre sฤƒ fie respectate ลŸi, dacฤƒ se pune problema, sฤƒ sesizeze comisiile interne ale APCE, Comisia de la Veneลฃia compusฤƒ de experลฃi în drept constituลฃional ลŸi ลŸtiinลฃe politice”, a mai spus Mignon.

El a susลฃinut luni searฤƒ un discurs în plenul reunit al Parlamentului, apreciind cฤƒ acum poate constata „cu plฤƒcere” coabitarea de la BucureลŸti ลŸi cฤƒ politicienii români au renunลฃat la metodele radicale deoarece îl neliniลŸtise foarte mult climatul de confruntare din vara anului trecut.

De asemenea, Mignon a arฤƒtat cฤƒ politicienii români „au dat dovadฤƒ de maturitate democraticฤƒ” ลŸi au „ales o soluลฃie nobilฤƒ” pentru criza politicฤƒ.

Cele mai citite

Fostul dinamovist Mihai Popescu a avut prima conferinศ›ฤƒ la FCSB! Ce a declarat

Mihai Popescu, la prima conferinศ›ฤƒ dupฤƒ semnarea cu FCSB. Mihai Popescu, fundaศ™ul central รฎn vรขrstฤƒ de 31 de ani, proaspฤƒt transferat de la Farul, a...

Cine miศ™cฤƒ nu mai miศ™cฤƒ

Savanศ›ii au descoperit cฤƒ senzaศ›iile stresante cauzate de faptul cฤƒ alศ›ii se agitฤƒ sunt un fenomen psihologic care afecteazฤƒ o treime din oameni,...

S-a descoperit muniลฃie de rฤƒzboi pe un cรขmp din localitatea Ripiceni

Joi, echipa pirotehnicฤƒ a Inspectoratului pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ (ISU) Botoศ™ani a descoperit un proiectil exploziv pe un cรขmp din comuna Ripiceni. Descoperirea a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ