9.4 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSportZgonea: Vrem să avem expertiza Consiliului Europei în procesul de reformă constituţională

Zgonea: Vrem să avem expertiza Consiliului Europei în procesul de reformă constituţională

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, în conferinţa de presă comună cu preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, că Parlamentul doreşte folosirea expertizei Consiliului Europei în procesul de reformă constituţională, potrivit Mediafax.

Zgonea a arătat că împreună cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, i-a adresat o invitaţie şi secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, de a veni luna viitoare la Bucureşti pentru a discuta cu privire la acest subiect.

“Am vorbit cu domnul preşedinte Mignon despre priorităţile legislative din acestă sesiune, de cele preconizate pentru următorii patru ani de zile, mandatul pe care acest Parlament ales în decembrie anul trecut îl are. Am adus în discuţie reforma constituţională, problemele deja identificate cu privire la modificarea legislaţiei electorale, chestiunea Avocatului Poporului, precum şi reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. (…) L-am rugat pe domnul preşedinte ca în tot acest proces de reformă să avem şi expertiza Consiliului Europei. De fapt, vă pot spune că am început deja acest dialog. Vom avea ca subiect al dezbaterilor aceste chestiuni şi cu secretarul general al Consiliului, care a fost invitat la Bucureşti luna viitoare. Obiectivul acestui proces de reformă este să ofere României un cadru instituţional adecvat şi de a facilita integrarea cât mai rapidă a societăţii româneşti în ceea ce putem numi comunitatea europeană”, a afirmat Zgonea.

El a arătat că l-a asigurat pe Mignon că majoritatea parlamentară intenţionează să lanseze consultări în legătură cu aceste subiecte cu Opoziţia şi cu societatea civilă pentru a asigura că reformele vor reflecta opţiunea întregii societăţii româneşti.

La rândul său, Mignon s-a declarat mulţumit că partea română a anunţat că va ţine cont în procesul de reformă constituţională de consideraţiile Comisiei de la Veneţia din Opinia din 14 decembrie 2012, dar şi că această reformă va urmări şi preîntâmpinarea repetării situaţiei politico-constituţionale de anul trecut. “Mă bucur că sunteţi conştienţi că sunt probleme care încă nu sunt reglate şi că vă doriţi efectuarea unor reforme constituţionale care să permită evitarea repetării unor astfel de situaţii”, a spus Mignon.

Întrebat de jurnalişti despre cât crede că ar trebui să dureze procesul de revizuire a Constituţiei, Mignon a spus că el nu poate emite judecăţi asupra alegerii făcute de români la alegerile legislative din decembrie şi că nu poate decât să ia act de rezultatul acestora. “Nimeni nu a contestat rezultatul şi modul de desfăşurare a alegerilor din România. Poporul este suveran, şi-a desemnat reprezentanţii săi legitimi, e rolul lor să decidă ce şi cum trebuie făcut”, a afirmat preşedintele APCE.

El a mai arătat că autorităţile din România au rezolvat cu “inteligenţă” criza din iulie 2012 şi a subliniat că aportul APCE la soluţionarea acesteia s-a făcut de asemenea “cu inteligenţă şi respect”.

“Preşedinte APCE nu trebuie să intervină într-un climat cum a fost cel din România sau să îşi asume un rol partizan într-o dezbatere internă din orice ţară. Rolul preşedintelui APCE este de a aduce o contribuţie cu respect, el trebuie să vegheze ca angajamentele luate de statele membre să fie respectate şi, dacă se pune problema, să sesizeze comisiile interne ale APCE, Comisia de la Veneţia compusă de experţi în drept constituţional şi ştiinţe politice”, a mai spus Mignon.

El a susţinut luni seară un discurs în plenul reunit al Parlamentului, apreciind că acum poate constata “cu plăcere” coabitarea de la Bucureşti şi că politicienii români au renunţat la metodele radicale deoarece îl neliniştise foarte mult climatul de confruntare din vara anului trecut.

De asemenea, Mignon a arătat că politicienii români “au dat dovadă de maturitate democratică” şi au “ales o soluţie nobilă” pentru criza politică.

Cele mai citite

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Războiul din Ucraina, o imensă mașinărie de spălat bani

Afirmația din titlu nu-mi aparține. Ea a fost formulată de Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senatul american. Marii investitori își freacă mâinile. E...
Ultima oră
Pe aceeași temă