13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialAlianță între teroriști

Alianță între teroriști

Şeful reţelei Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, a depus jurământ de credinţă faţă de noul lider ales de talibanii afgani după moartea fostului lor conducător într-un atac american, a relatat sâmbătă Centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, citat de AFP şi Reuters și preluat de Agerpres.

El a jurat loialitate mollahului Haibatullah Akhundzada într-un mesaj audio de 14 minute, postat online pe aceste site-uri, conform SITE. 

"În calitate de emir Al Qaida, vă jur loialitate, reînnoind tradiţia instaurată de şeful nostru Osama ben Laden", a declarat Ayman al-Zawahiri, adresându-i-se mollahului Haibatullah Akhundzada, care i-a succedat mollahului Mansour, ucis de o dronă americană în Pakistan. 

El a invitat "naţiunea musulmană" să-i urmeze exemplul, jurând "sprijin şi credinţă emiratului islamic", potrivit numelui dat de talibani statului lor islamist existent în Afganistan între anii 1996 şi 2001. 

El şi-a datat mesajul în 27 mai, adică după două zile de la confirmarea de către talibani a morţii mollahului Mansour. 

Acelaşi Zawahiri depusese jurământ de credinţă în august 2015 în numele Al Qaida mollahului Mansour. 

Fondatorul Al Qaida, sauditul Osama ben Laden, ucis într-un raid al forţelor americane în 2011 în Pakistan, se considera ca invitat al talibanilor. 

El fusese primul care a depus jurământ de credinţă mollahului Omar, primul şef al talibanilor după ce mişcarea sa se instalase în anii 1980 de ambele părţi ale frontierei afgano-pakistaneze. 

Al Qaida se bucură din această cauză de protecţia talibanilor în această zonă, potrivit specialiştilor.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă