19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalMerkel și-a exprimat „rușinea profundă” în vizita la Auschwitz pentru acțiunile naziștilor

Merkel și-a exprimat „rușinea profundă” în vizita la Auschwitz pentru acțiunile naziștilor

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat vineri “ruşinea profundă” faţă de atrocităţile germane comise la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o alocuţiune rostită în timpul primei sale vizite la situl fostului lagăr de exterminare nazist, situat pe teritoriul Polonie.

Merkel a subliniat în discursul său necesitatea ca ororile petrecute la Auschwitz să nu fie uitate.

Chiar dacă atrocităţile comise în lagăr ne lasă fără cuvinte, tăcerea nu este un răspuns, a menţionat Merkel, notând că nu trebuie să se uite că germanii s-au făcut vinovaţi de cele întâmplate. Este important ca autorii să fie identificaţi în mod clar, întrucât “datorăm acest lucru victimelor şi nouă înşine”, a spus cancelarul german.

“Rememorarea crimelor, numirea autorilor lor şi omagierea victimelor reprezintă o responsabilitate permanentă. Nu este negociabil şi este inseparabil de ţara noastră. A fi conştienţi de această responsabilitate este parte a identităţii noastre naţionale”, a declarat Angela Merkel.

Ea a subliniat de asemenea în discursul său că nu va exista toleranţă faţă de antisemitism în Germania şi în Europa.

Înainte de discurs, cancelarul german şi premierul polonez Mateusz Morawiecki au depus jerbe la “Zidul morţii” de la Auscwhwitz, unde au fost executaţi mii de deţinuţi ai lagărului, mai ales deţinuţi politici polonezi.

Premierul polonez a avertizat la rândul său într-un discurs că istoria lagărului de la Auschwitz nu trebuie uitată, amintirea atrocităţilor comise aici fiind o datorie faţă de victime.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă