15.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUNJR acuzฤƒ CSM de รฎncฤƒlcarea GRAVฤ‚ a legii. Aflฤƒ preลฃul presiunilor care...

UNJR acuzฤƒ CSM de รฎncฤƒlcarea GRAVฤ‚ a legii. Aflฤƒ preลฃul presiunilor care se fac pentru revocarea judecฤƒtorilor Ghica ลŸi Dฤƒnileลฃ

Uniunea Naลฃionalฤƒ a Judecฤƒtorilor (UNJR) din România acuzฤƒ Consiliul Superior al Magistraturii de încฤƒlcarea gravฤƒ a legii prin amânarea luฤƒrii unei decizii privind revocarea din CSM a judecฤƒtorilor Alina Ghica ลŸi Cristi Danileลฃ.

PreลŸedintele UNJR, Natalia Roman, este prietena ministrului Justiลฃiei Mona Pivniceru (PNL) ลŸi a secretarului de stat Cristina Manda, membru PSD.

UNJR a fost una dintre organizaลฃiile profesionale, alฤƒturi de Asociaลฃia Magistraลฃilor din Romania – unde preลŸedinti de onoare sunt Viorica Costiniu, soลฃia fostului sef de secลฃie de la Înalta Curte, condamnat de prima insanลฃฤƒ pentru corupลฃie, ลŸi Mona Pivniceru – au fฤƒcut presiuni pentru declanลŸarea adunฤƒrilor generale de revocare a  judecฤƒtorilor Ghica ลŸi Dฤƒnileลฃ, critici consecvenลฃi ai imixtiunilor politicienilor în înfฤƒptuirea actului de Justiลฃie, critici ai încฤƒlcฤƒrilor de lege comise de politicieni.

Presiuni asupra CSM pentru un post de secretar de stat?

Natalia Roman NU ar  face presiuni degeaba pentru revocare, spun surse din Ministerul Justiลฃiei. Ministrul Pivniceru i-ar fi promis pun post de secretar de stat, care acum e vacant, spun sursele noastre.

Contactatฤƒ telefonic, Natalia Roman a susลฃinut cฤƒ nu i s-a promis nici un post ลŸi cฤƒ ea nu face decat ce o mandateazฤƒ uniunea. A recunoscut prietenia ( de notorietate, de altfel),  cu secretarul de stat de la Ministerul Justiลฃiei, Cristina Manda, deลŸi iniลฃial a avut o ezitare.

A susลฃinut cฤƒ în toatฤƒ perioada anului trecut nu a rฤƒspuns la telefoane RL ( care a promovat programul reformist declamat de UNJR în cursul anului 2010) ลŸi nu i-a apฤƒrat pe magistraลฃi  cand politicienii i-au atacat fie pentru ca l-au condamnat pe Adrian Nฤƒstase, fie  pe procurorii cei care îi anchetau pe politicieni,  ba pentru  ca a avut probleme personale, ba cฤƒ nu este obligatฤƒ sฤƒ ne dea explicaลฃii.

Reamintim cฤƒ UNJR a apฤƒrut în 2010 ca alternativฤƒ la AMR (condusฤƒ atunci de Mona Pivniceru) cu un program clar definit : transparenลฃฤƒ, apฤƒrarea independenลฃei Justiลฃiei de imixtiunile politicienilor, promovarea pe criterii de profesionalism, prin concurs, principii  de care NU ลฃineau cont  adversarii de atunci , respectiv  CSM-ul condus de Lidia Bฤƒrbulescu ลŸi AMR-ul Monei Pivniceru ( preลŸedinte executiv) ลŸi al Vioricฤƒi Costiniu ( preลŸedinte de onoare).

Citeste ลŸi : Grave nelegalitฤƒลฃi in procedurile de revocare din CSM a judecฤƒtorilor Alina Ghica ลŸi Cristi Danileลฃ. Vezi care sunt ลŸi cine le-a descoperit

 Acum UNJR s-a înfrฤƒลฃit cu AMR, nici una dintre organizaลฃii neapฤƒrandu-i de atacurile abominabile pe magistraลฃii care îi anchetau sau îi condamnau pe politicienii USL.

Singurii care le-au luat apฤƒrarea magistraลฃilor atacaลฃi de politicieni au fost membrii CSM Cristi Dฤƒnileลฃ, Alina Ghica ลŸi  Oana Hฤƒinealฤƒ, pe care acum UNJR ลŸi AMR îi vrea eliminaลฃi din aceastฤƒ instituลฃie îndrituitฤƒ sฤƒ apere independenลฃa Justuลฃie, motiv pentru care au participat activ ( agresiv, am putea spune) la convocarea adunฤƒrilor generale de revocare din CSM.

La multe adunฤƒri generale de revocare s-a votat împotriva regulilor, cu mana sus, ca pe vremea PCR ลŸi a Securittaลฃii, pentru a-i monitoriza ลŸi pedepsi pe cei „contra”, iar UNJR nu doreลŸte clarificarea neregulilor de la adunฤƒrile de revocare!

Romania Liberฤƒ a dezvฤƒluit încฤƒlcฤƒrile normelor legale prin care se încearcฤƒ eliminarea din CSM a judecฤƒtorilor Cristi Dฤƒnileลฃ ลŸi Alina Ghica ( Oana Hฤƒinealฤƒ a fost apฤƒratฤƒ de peste 80% din procurorii care au ales-o în CSM, pe fondul afirmaลฃiilor liderilor USL care au anunลฃat cฤƒ au de gînd sฤƒ-i transforme în subordonaลฃi totali ai ministrului Justiลฃiei ลŸi ai Executivului).

  Neregulile au fost constatate de douฤƒ direcลฃii de specialitate ale CSM  începand cu organizarea adunฤƒrilor general de revocare, pînฤƒ la redactarea hotฤƒrarilor ( Fฤ‚Rฤ‚ MOTIVARE) ลŸi la centralizarea voturilor.

În centralizatoarele de vot au fost trecute instanลฃe care nu au intrunit cvorumul pentru a valida adunarea generalฤƒ de revocare. De asemenea, au existat situaลฃii hilare în care unele instanลฃe au fost trecute de mai multe ori.

Plenul CSM a hotฤƒrat ca neregulile depistate de Direcลฃia Legislaลฃie ลŸi Direcลฃia Resurse Umane din CSM, sฤƒ fie analizate de o comisie – condusฤƒ de judecฤƒtorul Marius Tudose, apropiat grupฤƒrii Pivniceru, dar care este obligat sฤƒ ลฃinฤƒ cont de evidenลฃe . Aceastฤƒ comisie va analiza  modul în care s-au convocat ลŸi desfฤƒsurat aceste adunฤƒri, modul în care s-a votat ( s-a votat la multe instaลฃe prin ridicarea mainii, ca pe vremea lui CeauลŸescu, pentru ca Securitatea sฤƒ monitorizeze cine  voteazฤƒ contra, pentru a suporta ulterior consecinลฃele.

Acum , UNJR vrea urgentarea revocฤƒrilor precizând cฤƒ termenul de 15 zile prevฤƒzut de lege este „imperativ”. Urgentarea cerutฤƒ de UNJR ar elimina responsabilitatea comisiei condusฤƒ de judecฤƒtorul Marius Tudose ลŸi ar face uitate neregulile de la adunฤƒrile generale de revocare, consemnate în documente ce nu pot fi modificate.

„Uniunea Naลฃionalฤƒ a Judecฤƒtorilor din România protesteazฤƒ public faลฃฤƒ de împrejurarea cฤƒ în cursul ลŸedinลฃei din 13 februarie 2013, Plenul CSM a încฤƒlcat în mod grav dispoziลฃiile legii, hotฤƒrând amânarea luฤƒrii unei decizii privind revocarea a doi dintre membrii Consiliului, judecฤƒtor Cristi Vasilicฤƒ Danileลฃ ลŸi judecฤƒtor Alina Nicoleta Ghica. Reamintim cฤƒ este atributul exclusiv al Plenului Consiliului, ca în termenul imperativ de 15 zile prevฤƒzut de lege, sฤƒ dispunฤƒ, la solicitarea adunฤƒrilor generale ale instanลฃelor, revocarea celor doi membri aleลŸi, revocare decisฤƒ prin voinลฃa magistraลฃilor, cu un cvorum covârลŸitor, peste limita minimฤƒ prevฤƒzutฤƒ de lege”, se aratฤƒ într-un comunicat al UNJR.

Aceste reguli ar fi fost valabile dacฤƒ nu se descopereau încฤƒlcฤƒrile de lege pornind de la convocarea adunฤƒrilor generale de revocare ลŸi terminînd cu întocmirea hotฤƒrarilor de revocare, fฤƒrฤƒ motivฤƒri ( deลŸi motivฤƒrile sunt obligatorii) ลŸi cu centralizatoarele pline de greลŸeli care favorizeazฤƒ revocare (nu invers). Ultimatumul Nataliei Roman ลŸi a UNJR dovedeลŸte cฤƒ NU se doreลŸte clarificarea neregulilor de la adunฤƒrile generale de revocarea din CSM,

CiteลŸte ลŸi Presiuni în CSM pentru revocarea judecฤƒtorilor GHICA ลžI Dฤ‚NILEลข. Vezi de ce ลŸi cum s-au fฤƒcut presiunile

Presiunile asupra CSM din exterior ( prin UNJR, AMR ลŸi judecฤƒtori afiliaลฃi) sunt dublate de atacurile din interiorul instituลฃiei , venite de la grupul Monei Pivniceru, în special de la judecฤƒtorul Adrian NeacลŸu ( pus sub învinuire de DNA ลŸi cercetat de Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate) ลŸi de la Horaลฃius Dumbravฤƒ, preลŸedintele secลฃiei de judecฤƒtori din CSM, cercetat ลŸi el de ANI pentru conflict de interese.

Nici Dumbravฤƒ, nici NeacลŸu nu au luat apฤƒrarea magistraลฃilor atacaลฃi de cฤƒtre politicienii puterii în cursul anului 2012, cand au fost atacaลฃi grosolan, în special magistraลฃii care l-au condamnat pe Adrian Nฤƒstase ลŸi cei care au anchetat- judecat dosarele, fie de fraude, fie de colaborator al fostei Securitฤƒลฃi, ale lui Dan Voiculescu. Au fost atacaลฃi ลŸi alลฃi magistraลฃi care ancheatu fraudele de la referendum sau care anchetau dosarele unor politicieni USL.

In plus, Romania Liberฤƒ i-a sunat des în cursul anului 2012 sฤƒ-i întrebe care este poziลฃia lor, ca membrii CSM, faลฃฤƒ de aceste atacuri, dar NU ne-au rฤƒspuns, dupฤƒ cum nu ne-a rฤƒspuns nici Natalia Roman, preลŸedintele UNJR.

Menลฃionฤƒm cฤƒ în anul 2010, cand Dumbravฤƒ, Neacsu ลŸi alลฃi membri UNJR ลŸi-au anunลฃat candidatura pentru CSM , iar RL i-a susลฃinut tocmai pentru programul lor reformist, au rฤƒspuns la telefon ori de cate ori i-am sunat.

Dumbravฤƒ îi atacฤƒ pe membrii CSM care au luat apฤƒrarea magistraลฃilor atacaลฃi în 2012, dupฤƒ condamnarea lui Nฤƒstase

Joi, în cadrul unui interviu publicat într-o publicaลฃie online,  Dumbravฤƒ i-a atacat pe cei care i-au apฤƒrat pe magistraลฃi în anul 2012,respectiv pe Oana Hฤƒinealฤƒ, Alina Ghica ลŸi Cristi Dฤƒnileลฃ. 

Din pacate, da, cred ca CSM s-a politizat in cursul anului 2012, mai ales incepand din vara anului 2012 ( Adrian Nฤƒstase a fost condamnat la doi ani cu executare la data de 20 iunie 2012, si din acel moment au început atacurile furibunde ale USL contra magistraลฃilor – nn) . Au fost o serie de comunicate si luari de pozitie publice ale conducerii CSM( adicฤƒ ale Alinei Ghica ลŸi Oana Hฤƒinealฤƒ -nn)  din vara anului 2012 care au indicat acest lucru. Desi, evident, trebuiau taxate pozitiile unor politicieni, care au atacat nepermis institutiile unui stat democratic, magistratii (…) „- susลฃine Dumbravฤƒ. Dacฤƒ poziลฃiile unor politicieni trebuiau taxate, DE CE NU A Fฤ‚CUT-O DELOC dl DUMBRAVฤ‚ în 2012?!

Cand l-am sunat o varฤƒ întreagฤƒ ลŸi nu ne-a rฤƒspuns la telefon , dl DUMBRAVฤ‚ ลŸtia cฤƒ îl sunฤƒm pentru a preciza poziลฃia sa de membru CSM faลฃฤƒ de aceste atacuri ; i-am trimis ลŸi sms-uri în acest sens).

Probabil sunt multe interese ลŸi aranjamente oculte care determinฤƒ astfel de ieลŸiri publice, numai cฤƒ astfel de atitudini, atat ale unor politicieni ai puterii ( care ลŸi-au votat, din nou, superimunitatea) , cat ลŸi ale unor membrii CSM, ca Dumbravฤƒ, NeacลŸu ( suspectaลฃi de ANI ลŸi DNA) ลŸi Natalia Roman , decredibilizeazฤƒ Justiลฃia , iar preลฃul este plฤƒtit de toลฃi romanii deoarece fondurile europene nerambursabile sunt condiลฃionate ลŸi de INDEPENDENลขA JUSTIลขIEI, care acum este pusฤƒ în pericol inclusiv prin scandalul din interiorul CSM.

Exemplu de judecฤƒtor: atacฤƒ alลฃi magistraลฃi, în absenลฃa lor, fฤƒrฤƒ a le oferi posibilitatea de a se apฤƒra

Judecฤƒtorul Natalia Roman a participat duminicฤƒ la o emisiune TV, unde alฤƒturi de alte douฤƒ persoane – un jurnalist ลŸi un ลŸef ONG, fost membru CSM – i-a criticat dur pe membrii CSM Oana Hฤƒinealฤƒ, Cristi Dฤƒnileลฃ ลŸi Alina Ghica. I-au ลฃinut isonul ( în atacuri) ลŸi ceilalลฃi doi invitaลฃi din platou. Cei criticaลฃi NU erau apฤƒraลฃi de nimeni. Astfel de situaลฃii sunt dese în emisiuni TV, dar un JUDECฤ‚TOR nu are voie sฤƒ-ลŸi critice colegii ( mai ales în absenลฃa lor, fฤƒrฤƒ a li se oferi ลŸansa de a se apฤƒra). Un judecฤƒtor este obligat sฤƒ respecte principiul „audiatur et altera pars” ( sฤƒ asculลฃi ลŸi cealaltฤƒ parte), este obligat sฤƒ respecte Codul Deontologic , unde existฤƒ un articol prin care li se interzice magistraลฃilor sฤƒ-ลŸi critice colegii pentru a nu distruge imaginea Justiลฃiei. De asemenea, existฤƒ ลŸi OBLIGAลขIA DE REZERVฤ‚, care îl împiedicฤƒ pe judecฤƒtor sฤƒ emitฤƒ opinii cu privire la un subiect în litigiu, or revocarea din CSM a unor membri este subiect de litigiu în care Natalia Roman este direct implicatฤƒ.

Cฤƒ jurnalistul prezent în emisiune i-a criticat pe cei trei membrii CSM (Hฤƒinealฤƒ, Dฤƒnileลฃ, Ghica)  , e opinia lui ลŸi are dreptul la ea; cฤƒ ลŸeful ONG i-a criticat ( deลŸi acest sef de ONG, fost membru CSM,  dฤƒ lecลฃii de moralitate ลŸi corectitudine jurnalistilor) poate fi considerat la fel de normal, dar ca un JUDECฤ‚TOR, care poate la un moment dat sฤƒ-i judece ลŸi sฤƒ-i condamne pe jurnaliลŸtii care nu respectฤƒ principiul „audiatur et altera pars”, regulฤƒ elementarฤƒ,  pe care panฤƒ ลŸi mulลฃi jurnaliลŸtii  o  respectฤƒ ( sฤƒ asculte ลŸi partea criticatฤƒ) este INADMISIBIL.

Intrebatฤƒ de Romania Liberฤƒ de ce, in calitate de JUDECฤ‚TOR, ลŸi-a criticat colegii, fฤƒrฤƒ ca aceลŸtia sฤƒ aibฤƒ posibilitatea sฤƒ se apere, Natalia Roman a susลฃinut cฤƒ a criticat „acลฃiuni ลŸi atitudini”, dar cînd am întrebat-o dacฤƒ acestea nu au fost sฤƒvarลŸite de persoane pe care le-a nominalizat, domnia sa ne-a închis telefonul.

 

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

PSD condamnฤƒ decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ

โ€œDreptul oricฤƒrui cetฤƒศ›ean de a alege ศ™i de a fi ales. CCR Trebuie sฤƒ explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒโ€ Bucureศ™ti, 5...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ