Pentru a prepara aioli, este nevoie de oarecare fineţe în execuţie şi de multă răbdare. Este vorba de un sos care se face adăugând ulei picătură cu picătură. Fireşte, poţi folosi un mixer electric, dar este preferabil să-l baţi cu ajutorul telului.
INGREDIENTE:
- 4-6 căţei de usturoi (cu cât sunt mai mari, cu atât mai bine)
- 3 gălbenuşuri
- 1/2 linguriţă de sare
- 1/4 linguriţă de piper
- 2 linguri de suc de lămâie sau oţet
- 1/2 linguriţă muştar de Dijon
- 2 căni de ulei
MOD DE PREPARARE:
Taie mărunt usturoiul şi pune-l într-un bol. Adăugă toate celelalte ingrediente, în afară de ulei. Bate cu telul pentru ca amestecul să devină omogen şi gros. Adăugă uleiul, picătură cu picătură, având grijă să fie bine încorporat în amestecul de bază înainte de a picura din nou. După ce sosul „a prins”, poţi turna uleiul mai repede. Dacă amestecul devine prea gros, diluează-l cu puţin oţet sau suc de lămâie.
Sosul va avea o savoare mai puternică dacă-l laşi la frigider câteva ore,
Serveşte-l cu peşte, carne, crudităţi, legume fierte. Este ideal pentru o salată César cu salată verde, crutoane cu usturoi, bacon şi parmezan.
Poftă bună!