5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialSportivii români dopaţi nu vor merge la JO 2016

Sportivii români dopaţi nu vor merge la JO 2016

Niciun sportiv român depistat dopat nu va face parte din delegaţia României pentru JO 2016 şi nu vor exista excepţii nici în cazul controversatelor cazuri pozitive la Meldonium, substanţă intrată pe lista interzisă de la 1 ianuarie 2016, a precizat, din nou, pentru AGERPRESsecretarul general al COSR, Ioan Dobrescu.

El a precizat că încă din 10 iunie, Comitetul executiv al COSR, din care nu lipsesc Elisabeta Lipă, ministrul MTS, Gabriela Szabo şi Ioan Bîrlădeanu, preşedintele FR de Kaiac Canoe, a votat în unanimitate ca sportivii depistaţi dopaţi să nu participe la JO 2016 de la Rio de Janeiro. Decizia se aplică şi sportivilor cărora li se ridică suspendarea provizorie, aşa cum este situaţia atletului Mihai Donisan. 
”Noi nu am suspendat sportivii, dar nu i-am selecţionat pe cei cu probleme de dopaj în lotul olimpic. E simplu. În cazul lui Donisan, i se ridică suspendarea pe răspundere proprie şi oricând suspendarea lui se poate reactiva în funcţie de cum se judecă cazul mai departe. Dar Comitetul executiv al COSR a luat o decizie în unanimitate ca sportivii cu probleme de dopaj să nu fie selecţionaţi în lotul olimpic. Nu sunt suspendaţi de COSR, pentru că nu are calitatea să suspende pe nimeni. Dar COSR poate să-şi facă lotul în funcţie de nişte criterii, iar unul dintre ele este toleranţă zero în tot ce priveşte dopajul. COSR nu este obligat să selecţioneze orice sportiv care îşi face baremul. Sportivii de la atletism şi kaiac-canoe, depistaţi cu probleme de dopaj, legate de Meldonium, nu sunt selecţionaţi în lotul olimpic. S-ar putea ca cazul Donisan să se regleze după ce se termină olimpiada şi te trezeşti cu un sportiv dopat”, a declarat Dobrescu. 
Agenţia Mondială Antidoping urmează să publice un studiu care să clarifice situaţiile de dopaj în cazul Meldoniumului, care era anunţat iniţial pentru luna septembrie, dar care ar putea fi devansat înaintea JO 2016. Dobrescu a opinat că dacă vor apare clarificări în aceste cazuri, Comitetul executiv al COSR va reanaliza situaţia. 
”Dacă va fi cazul, Comitetul executiv va mai analiza, dar deocamdată în momentul de faţă sportivii în situaţie de dopaj nu sunt selecţionaţi în lotul olimpic. Sunt două lucruri complet diferite. Noi îi selecţionăm în lotul olimpic sau nu îi selecţionăm. Nu s-a clarificat dacă sportivul a luat înainte de 1 ianuarie sau după şi nu ne putem pronunţa. Măsura noastră e foarte corectă, nu ne putem permite să luăm sportivi cu probleme, să aflăm apoi că a fost dopat. Măsura Comitetului executiv le indică tuturor că jocul ăsta cu dopajul ar fi bine să înceteze. Nu toată lumea trebuie să ajungă la JO. Sunt mulţi sportivi în lume are au baremuri şi se selecţionează 3 sau 4, cum e cazul în SUA sau alte ţări. Şi asta e valabilă şi la noi. Un principiu pe care îl enunţă de 12 ani COSR este toleranţa zero la dopaj. Mai important decât un caz în sine este respectarea unor principii. Dacă am enunţat nişte principii şi le menţinem înseamnă că suntem credibili”. 
Leonid Carp (canoe simplu şi canoe dublu), Andrei Ştefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) şi echipajul de kaiac 4, format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu şi Petruş Gavrilă, sunt sportivii care au fost depistaţi pozitiv în aprilie la Meldonium, în timp ce Liviu Dumitrescu (canoe dublu) a fost pozitiv la hormoni de creştere. La atletism, Mihai Donisan, Claudia Ştef şi Mirela Lavric sunt cazurile pozitive la Meldonium. 

Cele mai citite

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă