12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMormintele primilor creştini, răscolite de afacerile imobiliare

Mormintele primilor creştini, răscolite de afacerile imobiliare

Terenul Necropolei Romane situate în zona ieşirii din Galaţi spre Tecuci are un statut juridic incert şi actualul proprietar din acte, Piraeus Leasing, a deschis o acţiune în justiţie pentru a clarifica statutul juridic al celor 10 ha. 

„Deocamdată lucrările de descărcare de sarcină arheologică au fost sistate după ce proprietarul, Piraeus Leasing doreşte să fie în perfectă legalitate cu acel teren şi întrucât nu este foarte clară situaţia proprietăţii a deschis o acţiune în justiţie pentru ca instanţa să constate că sunt adevăraţii proprietari. Suntem şi noi parte în acel proces”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Galaţi. În 2007, Judecătoria Galaţi a „retrocedat” Necropola Romană într-un dosar care a intrat şi în atenţia DNA. În realitate, terenul de 10 ha, revendicat de un oarecare Anton Bejan, avea amplasamentul la o distanţă de 2 km, în zona Universităţii Danubius. 

Bejan a obţinut retrocedarea în zona necropolei în baza a două expertize topografice extrajudiciare „aranjate”, cu complicitatea fostului director al OCPI Galaţi, Nicolae Reti, care a avizat una din documentaţii. Au fost complici şi funcţionarii de la Direcţia Juridică a Primăriei Galaţi, pentru că, deşi cele 10 ha din zona necropolei erau în proprietatea primăriei, nu s-au prezentat la nici un termen din proces şi nici nu au contestat expertizele. 

A mai urmat o ilegalitate, Primăria Galaţi eliberând certificatul de urbanism provizoriu nr. 1654/08.08.2007, prin care se aviza construirea, în Necropola Romană, a unor locuinţe şi centre comerciale în regim P+2. În 2008, cele 10 ha au ajuns în proprietatea omului de afaceri Andrei Lişinschi, care a cumpărat terenul cu preţul de 9,5 milioane euro. Atunci când a cumpărat terenul, acesta se bazase pe o adresă semnată de acelaşi Nicolae Reti, în care se spunea că terenul nu ar fi grevat de sarcini. Lucru inexact, pentru că terenul necropolei era şi în evidenţele Comisiei Monumentelor Istorice şi ale Ministerului Culturii, având statut de monument istoric. Mai târziu, cele 10 ha de teren au intrat în proprietatea Piraeus Leasing.

Mormintele primilor creştini

Necropola Romană a fost descoperită în 1974 de prof. univ. Mihalache Brudiu, arheolog la Muzeul de Istorie Galaţi. Din 1985 este rezervaţie arheologică. Aici au fost găsite 93 de morminte de incineraţie, de rit roman şi de înhumaţie, de rit creştin, ce dovedesc trecerea la creştinism a daco-romanilor care locuiau în zonă în sec. 2-3. Aici au fost descoperite cruciuliţe de sidef, obiecte cu simboluri creştine şi un fragment de amforă cu monograma numelui lui Isus Hristos.

Descărcare de sarcina arheologică

Noul proprietar a demarat efectuarea unor noi săpături arheologice, pentru artefactele descoperite să fie preluate de Muzeul de Istorie, iar terenul să fie descărcat de sarcina arheologică. S-a făcut descărcarea de sarcină pentru 1.700 mp, după care săpăturile arheologice au fost întrerupte, pentru clarificarea statului juridic al terenului. Va putea fi obţinută descărcarea de sarcină arheologică numai pentru zona în care sunt morminte, construcţiile romane din zonă, două depozite de amfore urmând să fie puse în valoare.

„Urmează ca după ce se definitivează procesul să fie reluată cercetarea arheologică pentru a se descărca de sarcină arheologică cât este posibil. Ceea ce nu se poate descărca de sarcină arheologică, pentru că sunt acolo şi construcţii din perioada romană, acelea vor fi valorificate, după cum a şi promis actualul proprietar, Piraeus Leasing. Acolo nu se va construi nimic. Va fi un punct de interes turistic şi muzeal”, a mai precizat Marius Mitrof. 

Zona în care se află Necropola Romană a devenit una de interes imobiliar.

Cele mai citite

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă