14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialHebronul, sub încercuire

Hebronul, sub încercuire

Armata israeliană a încercuit oraşul Hebron, cel mai mare din Cisiordania, după moartea a doi israelieni într-un val de atacuri palestiniene sângeroase. Puseul de violenţă a coincis cu publicarea de către Cvartetul internaţional a unui raport în care cere israelienilor şi palestinienilor să renunţe la colonizare şi respectiv la violenţe, care subminează şansele de pace. În 48 de ore, patru atacuri palestiniene, trei în Cisiordania şi unul în apro­piere de Tel Aviv, au costat viaţa a doi israe­lieni, alţi şase fiind răniţi. Trei atacatori au fost ucişi.

Autorităţile israeliene au luat măsuri de retorsiune, între care încercuirea Hebronului, unde au fost deplasate două batalioane. Sâmbătă, soldaţii au închis intrările în oraş şi au instalat bariere pentru blocarea căilor de acces din şi spre oraş, cu excepţia celei din nord care duce spre Halhul, pe drumul spre Ierusalim. Potrivit armatei, măsurile „sunt cele mai substanţiale pe teren după 2014“, când militarii au lansat o vastă operaţiune de căutare a trei tineri israelieni răpiţi, care apoi au fost asasinaţi de militanţi palestinieni. Armata a mai precizat că circa 80 de atacuri anti-israeliene au fost comise de palestinieni originari din regiunea Hebron şi încercuirea „vizează spargerea ciclului atacurilor sângeroase şi prezenţa soldaţilor va permite prevenirea şi dejucarea atacurilor suplimentare“.

Hebron a devenit un butoi cu pulbere după ce 500 de coloni s-au instalat în centrul istoric, baricadaţi sub protecţie militară şi retraşi în spatele unei zone-tampon, interzisă accesului locuitorilor palestinieni. Valul de atacuri a fost declanşat de un palestinian de 19 ani care a înjunghiat mortal în somn un adolescent israelo-american după ce s-a infliltrat în acasa acestuia din colonia Kyriat Arba, din apropiere de Hebron. A doua zi, tatăl unei familii israeliene a fost ucis de un palestinian care a deschis focul asupra maşinii acestuia tot lângă Hebron. În aceeaşi zi, o palestiniană, rudă cu atacatorul din Kyriat Arba, a fost omorâtă după ce a încercat să înjunghie un militar de frontieră la Hebron.  

Cele mai citite

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...
Ultima oră
Pe aceeași temă