5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIPP cere ANULAREA Ordonanţei taxelor locale: Guvernul vrea să-şi păstreze pârghiile politice...

IPP cere ANULAREA Ordonanţei taxelor locale: Guvernul vrea să-şi păstreze pârghiile politice asupra primarilor

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a criticat decizia Guvernului a le permite autorităţilor locale să  să nu indexeze taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei şi a cerut anularea Ordonanţei de Urgenţă, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis României Libere.

„Institutul pentru Politici Publice critică atitudinea inconsecventă, cu consecinţe grave pe care le vor demonstra şi controalele ulterioare ale Curţii de Conturi la nivelul execuţiei bugetelor autorităţilor locale, a Guvernului României, prin emiterea ieri a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale, prin care a făcut facultativă, în 2013, aplicarea prevederilor extrem de clare ale Codului Fiscal prin care se impune tuturor autorităţilor indexarea taxelor locale cu rata inflaţiei. Foarte probabil, la controlul Curţii de Conturi asupra execuţiei bugetare din 2013, controlorii financiari vor interpreta că primarii care ignoră obligaţia indexării taxelor şi impozitelor locale prevăzută în Codul Fiscal invocând OG nr. 1 au săvârşit o ilegalitate şi vor trebui să suporte consecinţele”, arată Institutul pentru Politici Publice.

Citeşte şi Vezi AICI unde au crescut impozitele şi taxele – Situaţia pe judeţe

Prin această decizie, Guvernul urmăreşte să-şi păstreze pârghiile politice asupra primarilor, comentează IPP, arătând că este necesar ca primăriile să stabilească taxele în funcţie de rata inflaţiei, pentru a putea face modernizări şi a ieşi de sub „tutela” Guvernului.”Comunităţile din România nu se vor moderniza niciodată dacă sunt conduse de primari care nu sunt dispuşi să îşi asume indexări şi chiar majorări de taxe (dacă e necesar), consideră IPP, care a criticat în ultimii ani comportamentul profund umilitor la care se pretează primarii prin venirea, săptămânal, la Bucureşti, la ministere, pentru a cere bani de investiţii locale. Toate Guvernele au întreţinut această stare nereformând esenţial sistemul de stabilire a taxelor şi impozitelor locale pentru a îşi păstra pârghiile politice asupra primarilor, călcând în picioare efectiv importanţa principiului autonomiei locale şi distribuind, de cele mai multe ori abuziv, fonduri de la nivel naţional”, se arată în comunicat. 

Totodată, IPP atrage atenţia că România are angajamente fiscale internaţionale care nu îi permit să adopte astfel de hotărâri. „Atragem atenţia Guvernului care, prin concesia ce pare a fi făcută la presiunea unor primari care măriseră taxele peste sumele rezultate în urma noii indexări de 16,05%, dar şi primarilor ce dezinformează prin omisiune, mimând că nu ar fi ştiut că la finalul anului 2012 se împlineau cei trei ani la care se face o nouă indexare a taxelor locale cu rata inflaţiei, că actualul lor comportament fiscal este populist, iresponsabil şi evident riscant în condiţiile angajamentelor faţă de FMI şi Comisia Europeană care ne cer o predictibilitatea fiscală în România. De altfel, în loc să susţină o politică fiscală responsabilă, autorităţile locale şi cele centrale preferă să se împrumute în continuare de la organismele internaţionale”, subliniază IPP.

Citeşte şi Taxe locale: Ponta face pasul înapoi, dar ameninţă

Institutul mai cere şi Curţii de Conturi să explice care sunt consecinţele juridice ale noii Ordonanţe, întrucât IPP prevede că una dintre urmări ar fi „aruncarea în haos a bugetelor locale”. 

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa care stabileşte că „pentru anul 2013” autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, „cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

În multe oraşe din ţară autorităţile au decis majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16%, dar sunt şi situaţii, cum ar fi la Craiova sau Constanţa, unde s-a decis menţinerea acestora la nivelul din anul 2012. De asemenea, sunt şi oraşe precum Cluj-Napoca, Baia Mare, Suceava sau Vaslui, în care primarii au decis să convoace Consiliul Local, după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, pentru a decide menţinerea nivelului actual al texelor şi impozitelor locale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă