3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialTaxe locale: Ponta face pasul înapoi, dar ameninţă

Taxe locale: Ponta face pasul înapoi, dar ameninţă

Premierul Victor Ponta a fost nevoit să facă un pas înapoi în bătălia  cu preşe-dintele Traian Băsescu şi cu primarul Clujului, Emil Boc, pe tema nivelului la care vor fi plătite taxele locale în 2013. Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri o ordonanţă simplă,  care permite administraţiilor din teritoriu ca în acest an să stabilească singure nivelul taxelor şi impozitelor locale. Şi asta după ce, în ultima zi lucrătoare a anului trecut, acelaşi Guvern a publicat în Monitorul Oficial o hotărâre prin care toate taxele şi impozitele ar fi urmat să fie majorate, obligatoriu, cu 16%. Hotărârea venea la o săptămână după ce, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Executivul publicase un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care mărirea sau nu a taxelor şi impozitelor locale era lăsată la latitudinea autorităţilor locale. În schimb, premierul Victor Ponta a declarat azi, la Bucureşti, că Guvernul nu va aloca fonduri din bugetul central care să compenseze sumele astfel pierdute de către bugetele locale.

„Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 – asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local – ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. (…) În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (…), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.

De ce s-a răzgândit Ponta

Emil Boc a prezentat proiectele a două texte normative. Primul este cel al unei ordonanţe de urgenţă, publicat în luna decembrie, iar cel de-al doilea este cel al unei ordonanţe simple, publicat azi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Primul text permitea autorităţilor locale să decidă singure nivelul fiscalităţii. „Nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale se pot indexa o dată la 3 ani, prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale autorităţilor publice locale”. Cel de-al doilea text permite autorităţilor locale să acorde, doar în acest an, reduceri ale nivelului taxelor locale deja majorate printr-o hotărâre de guvern adoptată în ultima şedinţă a Executivului din 2012. „Pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1.309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile în anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

Fostul premier este de părere că primul text, cel al ordonanţei de urgenţă, ar fi fost redactat în euforia câştigării alegerilor de către USL, după ce în campania electorală liderii USL au promis scăderea fiscalităţii, iar cel de-al doilea, al Hotărârii de Guvern 1.309/2012, după ce specialiştii în Finanţe i-ar fi demonstrat premierului Victor Ponta că trebuie să ia unele măsuri impopulare. Însă, sub presiunea scandalului public declanşat de această hotărâre de guvern, publicată, strategic, în Monitorul Oficial în ultima zi a anului, Victor Ponta a început să dea înapoi. Prima dată a încercat să arunce vina pe faptul că preşedintele Traian Băsescu nu ar fi promulgat în timp util legea prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare. Apoi, după ce Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat oficial, în care demonstra că preşedintele Traian Băsescu a respectat termenele legale, Victor Ponta a încercat să arunce vina pe Emil Boc, iar în cele din urmă a fost nevoit să facă încă un pas înapoi ieri şi să permită autorităţilor locale să îşi stabilească singure taxele şi impozitele. „Viaţa bate filmul! Viaţa bate discursurile politicienilor”, a comentat fostul premier Emil Boc această situaţie. 

Cele mai citite

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă