2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportAdrian Năstase pe blog: "Băsescu se preface că e prost?"

Adrian Năstase pe blog: „Băsescu se preface că e prost?”

Într-o nouă postare pe blogul personal, politicianul Adrian Năstase îl acuză pe şeful statului că nu cunoaşte Constituţia României, în ceea ce priveşte numirea şefilor Parchetelor.

„La şedinţa de vineri a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Băsescu le-a cerut membrilor CSM „opinia” în legătură cu aplicarea articolului 134 din Constituţie în ceea ce priveşte numirea şefilor parchetelor. Pentru că el nu ştie la ce se referă. După ce a semnat, în 8 ani, peste 4200 de decrete prin care a schimbat sau a numit, în baza acestui articol şi a articolului 125, numirea sau schimbarea unor procurori şi judecători”, scrie Năstase pe blog.

Citeşte şi UNJR critică modul în care s-au desfăşurat alegerile la CSM

În şedinţa CSM de vineri, preşedintele Traian Băsescu a ridicat problema numirii şefilor DNA şi Parchetului General, precizând că, potrivit articolului 134 din Constituţie, nu ministrul Justiţiei ar trebui să facă propunerile, ci CSM.

„Aş vrea să ştiu punctul de vedere al CSM-ului cu privire la cei doi procurori. Până acum nu au reacţionat alte structuri sau chiar procurorii pe acest subiect. Eu nu mă grăbesc cu aprobarea sau repingerea celor două propuneri. Eu nu am în Constituţie o prevedere expresă ca ministrul Justiţiei face propunerea, prevederea este că CSM-ul o face. (…) Am nevoie de un punct de vedere neoficial. Retineţi că nu am nimic de negociat în ceea ce priveşte Justiţia nici numiri dubioase, nici dosare””, a precizat preşedintele.

Potrivit articolului 134 din Constituţia României, alineatul 1, „Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.” Băsescu a cerut CSM „un punct de vedere neoficial” legat de această problemă.

Din 2005, potrivit unei legi iniţiate de Monica Macovei, numirile la şefia DNA şi a Parchetului General s-au făcut la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM, decizia finală aparţinând şefului statului.

În replică, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a explicat că legea fundamentală „se referă la propunerile pentru funcţia de magistrat, nu la funcţii de conducere”.

Citeşte şi LIVE TEXT. SCANDAL la Consiliul Superior al Magistraturii: Partea CSM apropiată Monei Pivniceru vrea să il DEMITĂ pe proaspătul preşedinte ales, Oana Hăineală

„După ce a pus-o, în 2005, pe Macovei să schimbe legea iniţiată, în 2004, de guvernul pe care l-am condus conform căreia CSM-ul propunea procurorul general şi procurorul şef al DNA, dând această atribuţie ministrului justţiei (adică lui Macovei), după ce a folosit această modificare a legii în cele două mandate ale sale pentru a numi şi re-numi şefii parchetelor, acum, Băsescu nu mai ştie dacă modificarea de lege, pe care a promulgat-o, a fost sau nu constituţională!„, apreciază Adrian Năstase.

Citeşte şi Mizele războiului pentru preluarea controlului asupra CSM

„Poate trebuie să recurgem, din nou, la Curtea Constituţională, pentru a „clarifica” aceste aspecte?! N-ar fi mai simplu, pentru a elimina aceste „ambiguităţi”, în viitoarea Constituţie să se prevadă, simplu, că Băsescu face propunerile şi tot el numeşte şefii parchetelor?!„, concluzionează Năstase.

Vineri, Consiliul Superior al Magistraturii şi-a desemnat preşedintele, în această funcţie fiind aleasă Oana Schmidt-Hăineală, fost vicepreşedinte.

Citeşte şi SCANDAL la Consiliul Superior al Magistraturii: Partea CSM apropiată Monei Pivniceru vrea să îl DEMITĂ pe proaspătul preşedinte ales, Oana Schmidt-Hăineală

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă