7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialSCANDAL la Consiliul Superior al Magistraturii: Partea CSM apropiată Monei Pivniceru vrea...

SCANDAL la Consiliul Superior al Magistraturii: Partea CSM apropiată Monei Pivniceru vrea să îl DEMITĂ pe proaspătul preşedinte ales, Oana Schmidt-Hăineală

Update19,30

Final de sedinta CSM tumultoasa: amanarea votului pentru alegerea vicepresedintelui CSM

Votul pentru alegerea vicepresedintelui CSM a fost amanat pentru saptamana viitoare pentru ca NU mai era CVORUM ( face parte din strategia Monei Pivniceru-surse USL). Candidaturile anuntate sunt cele ale judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica. Insa, potrivit reglementarilor, pana la momentul votului isi pot depune candatura si alti judecatori-membri CSM alesi in adunari generale ale judecatorilor.

Initiativa de  revocare a Oanei Schmidt Haineala din functia de proaspat presedinte CSM a fost respinsa cu 11 voturi!

De luni, Oana Haineala isi  incepe mandatul de presedinte CSM.

 

UPDATE ora 19,00

 

Strategia Monei Pivniceru, a USL si a sustinatorilor sai din CSM de a o elimina pe Haineala aleasa legal presedinte CSM, desfiintata de judecatorul Cristi Danilet

Judecatorul Cristi Danilet anunta ca  isi va depune si el  candidatura, pentru a rezolva disputele juridce din CSM; anunta ca isi insuseste integral  proiectul Oanei Schmidt Haineala si va candida cu acest proiect. El anunta in plus  ca va interveni prin declaratii publice, inclusiv pe posturi TV,  ori de cate ori va considera ca este necesar.

Se intrerupe transmisia online.

––

UPDATE 18,30

Sedinta se redeschide. Alina Ghica anunta ca-si depune din nou candidatura.

Pe ordinea de zi este si REVOCAREA din functie a Oanei Schmidt  Haineala, abia aleasa LEGAL presedinte CSM

Revocarea presedintelui proaspat ales face parte din strategia Monei Pivniceru , a USL  si a altor 5 membri CSM afiliati acestora, cum, de altfel ne-au anuntat din timp surse USL iar Romania Libera  a dat informatia imediat dupa alegerea Oanei Haineala in functia de presedinte CSM.

Iesirea nervoasa a Monei Pivniceru

Cand a auzit ca Alina Ghica vrea din nou sa candideze pentru fnctia de vicepresedinte, Mona Pivniceru, care pana in acel moment a tacut ore in sir,  are o iesire nervoasa, urland ca la CSM nu e ca la Parlament, sa se reia votul si ca Nu e in regula, din moment ce Alina Ghica Nu a fost votata pentru functia de vicepresedinte.

Intervine si Horatiu Dumbrava, care spune ca este ilegal sa se reia votul pentru Ghica  deoarece ea a fost respinsa ( de fapt a fost paritatea 8 voturi la 8, deoarece doi n-ar fi votat). Iar daca se reia votul pentru vicepresedinte- spune Dumbrava-  sa se reia votul si pentru  presedintele CSM Oana Haineala.

Mircea Aron (care a pierdut functia de presedinte CSM)   spune si el ca nu e corect sa se reia votul  pentru Ghica deoarece nu se candideaza din cinci in cinci minute ca pentru alegerea Papei.

Un alt membru CSM spune ca e legal ca Alina Ghica sa-si depuna candidatura pentru ca nimeni nu si-a mai depus-o, dand argumentul juridic potrivit caruia cand un magistrat, care candideaza pentru o functie si nu castiga la  prima incercare, regulamentele si practica ii permit sa participe din nou pentru a ocupa acea functie.

Morar sustine ca  Oana Haineala a fost aleasa legal si ca este anormal sa se ceara revocarea ei, mai ales ca legea prevede strict conditiile de revocare a presedintelui CSM si anume pentru greseli grave, pe care insa Haineala NU le-a comis deoarece inca NU a inceput sa-si exercite functia. Morar sustine ca votul pentru candidatul la functia de vicepresedinte,Alina Ghica, a fost paritar ( adica 8 la 8) si in astfel de situatii votul se reia.

Judecatorii si procurorii se cearta. Grupul Pivniceru, Dumbrava, Neacsu, Serban, Mircea Aron spun ca Alina Ghica nu mai poate candida pentru vicepresedintia CSM  si ca trebuie revocata si  noua presedinta Haineala.

Reamintim ca in pauza provocata de boicot, a avut loc o sedinta a sectiei de judecatori unde s-a hotarat ca nici unul sa nu-si depuna candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM tocmai pentru a forta revocarea Oanei Haineala.

 

Rl a aflat cum s-a votat pentru functia de presedinte CSM

IATA cine sunt cei 10 membri CSM care au votat pentru ca presedinte al CSM sa fie  Oana Andreea Schmidt Haineala: Daniel Morar, Bogdan Gabor, George Muscalu, Florentina Gavadia, Oana Haineala,  Alina Ghica, Cristi Danilet si surprizele:  ADRIAN NEACSU, ADRIAN BORDEA si MONA LISA NEAGOE.

 O alta surpriza : Livia Stanciu, judecator, presedintele Inaltei Curti de Casatie si justitie, NU a votat pentru Oana Haineala, ci pentru contracandidat, colegul de instanta Mircea Aron!

 

SENZATIONAL!

Adrian Bordea si Mona Lisa Neagoe, apropiatii candidatului la presedintia CSM Mircea Aron, au votat pentru Oana Schmidt Haineala, spun surse judiciare!

Cei doi au stricat astfel planurile Monei Pivniceru, determinand solutia disperata: boicotul pentru alegerea Alinei Ghica in functia de vicepresedinte.

Sursele Romaniei Libere sustin ca se va relua in aceasta seara  votul pentru candidatura la functia de vicepresedinte a Alinei Ghica, deoarece cele 8 voturi pentru au fost la paritate cu cele 8 contra. (S-au intors la vot o parte dintre cei care au iesit din sala cand Alina Ghica a inceput sa-si prezinte proiectul de management pentru functia de vicepresedinte).

–––––––

UPDATE ora 17,00- 4 membri CSM si ministrul Mona Pivniceru au boicotat alegerea vicepresedintelui CSM !

Surse judiciare spun ca Se va organiza o noua sedinta de alegere a vicepresedintelui CSM  la care poate candida si Alina Ghica.

Sursele Romaniei Libere spun insa ca se va relua votul pentru Alina Ghica in aceasta seara, deoarece cele 8 voturi au fost obtinute in conditii in care NU era CVORUM.

_____

UPDATE 16, 32

Alina Ghica, judecator, fost presedinte al CSM,  si-a anuntat candidatura pentru functia de vicepresedinte CSM. ESTE SINGURA candidatura anuntata.

Ea incepe prezentarea proiectului de management. Prezentarea proiectului a fost bruiata de patru membri CSM.

Pentru a impiedica accederea Alinei Ghica in functia de vicepresedinte, Adrian Neacsu, Alexandru Serban, Horatiu Dumbrava  si Marin Tudose , „dusmani declarati” ai cuplului Alina Ghica-Oana Haineala inca de anul trecut,  au parasit zgomotos sedinta CSM. In sala au mai ramas 14 membri.  A parasit sedinta si ministrul MONA PIVNICERU, dand o turnura politica boicotului  (desi  Pivniceru incearca sa pastreze aparentele de independenta pentru ca a fost judecator, e de notorietate relatia ei cu un marcant membru PNL, Mihai Vlasov, in casa caruia locuieste. De asemenea , prin Vlasov e foarte apropiata de grupul dur al PNL de la Iasi si de Dan Voiculescu). 

NU mai este cvorum cel putin pe perioada in care Alina Ghica isi prezinta proiectul. Se intrerupe sedinta. Cu toatea acestea se voteaza, spun sursele noastre, dar Alina Ghica  NU  intruneste numarul de voturi necesar ( minim 10) voturi, ci votul ar fi fost 8 pentru, 8 impotriva, deci paritate. Potrivit legii, fie  trebuie organizata o alta sedinta de alegere a vicepresedintelui, ca sa aiba timp alti judecatori apropiati puterii sa-si faca un proiect de management, fara de care NU se poate candida, fie se reia votul pentru ca a fost paritate..

Din cei patru membri alesi ai  CSM care au parasit sala, doar unul dintre ei si-a motivat plecarea prin aceea ca nu a cunoscut proiectul din timp.

In realitate, cei patru s-ar supune anuntului USL, aflata la putere, care NU este de acord cu rocada Haineala/Ghica la conducerea CSM, spun sursele Romaniei Libere de la USL. Informatia a fost confirmata de gestul ministrului Justitiei de a parasi si ea sedinta CSM.

Reamintim ca la CSM legea permite anuntarea candidaturilor chiar inainte de inceperea votului. Cu alte cuvinte, Alina Ghica a respectat legea cand si-a anuntat candidatura.

Tot sursele noastre din USL spun ca alegerea procurorului Oana Haineala a stricat jocurile in special ale PNL si Voiculescu deoarece erau „pregatiti procurori sa candideze pentru functia de vicepresedinte”. Or, cum un procuror este deja ales presedinte, pentru functia de vicepresedinte pot candida doar judecatorii din CSM.

Singurul judecator  pregatit astazi pentru candidatura la functia de vicepresedinte CSM  este Alina Ghica, in sensul ca are proiect de management, fara de care NU se poate candida.

Cert ramane un lucru: Oana Andreea Schmidt Haineala NU mai poate fi contestata deoarece a fost aleasa LEGAL, desi „acum se cauta texte de lege care sa-i anuleze alegerea” ( surse).

Daca s-ar intampla acest lucru ( anularea alegerii Oanei Haineala), ar iesi un scandal international mai mare decat cel de la referendumul de anul trecut, spun specialistii. Mai ales ca totul s-a intamplat in prezenta ministrului Justitiei, care nu s-a opus, mai mult, a votat!

UPDATE 15,43: Oana Andreea Schmidt-Haineala este NOUL  presedinte CSM. Ea a obtinut  10 voturi pentru si 8 impotriva.

Ministrul Justitiei Mona Pivniceru, membru de drept al CSM, a tacut pe tot parcursul sedintei. de alegeri a conducerii CSM. Singura ei replica i-a fost adresata lui Traian Basescu. Si anume, cand presedintele a salutat-o (la plecarea de la CSM, inainte de inceperea alegerilor), Mona Pivniceru i-a spus : „Să te temi de greci chiar şi atunci când îţi aduc daruri”.

––

Oana andreea Schmidt Haineala este primul procuror care devine presedinte CSM de cand a fost infiintata institutia. Pana acum, functia de presedinte a fost ocupata doar de judecatori, care sunt majoritari in CSM.

Urmeaza partea a doua a sedintei pentru alegerea vicepresedintelui CSM. Pana acum NU s-a anuntat nici o candidatura, insa surse CSm spun ca va candida si Alina Ghica,  presedinte in exercitiu  al CSM.

Oana Haineala are o mare experienta in colaborarea cu institutiile europene. A fost si este partener de dialog cu reprezentati europeni precum  Viviane Reding, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pe Justitie, si cu Catherine Day, secretarul general al comisiei. Oana Haineala cunoaste practicile europene si, impreuna cu Alina Ghica, fostul presedinte CSM, cu Daniel Morar, fostul sef al DNA , cu Livia Doina Stanciu, presedintele Inaltei Curti si cu fostul procuror general Codruta Kovesi, au reusit demararea reformarii structurale a Justitiei, astfel  ca in ultimii doi ani au fost laudati in toate rapoartele de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, aplicat Romaniei din momentul aderarii la UE.

––––––

UPDATE 15,20: Adrian Neacsu, Alexandru Serban  si Horatiu Dumbrava o interpeleaza agresiv pe Oana Haineala, intreband-o daca intalnirile politice sunt toxice pentru Justitie si daca nu este necesara o mai mare transparenta la CSM.

Candidata Haineala a spus ca dovada transparentei este tocmai faptul ca se transmite in direct, online, inclusiv aceasta sedinta a CSM de prezentare a candidaturilor la conducerea CSM, ca transparenta este o obligatie asumata inclusiv in proiectul ei de management si ca intalnirile cu oamenii politici chiar sunt toxice pentru Justitie, dar „cand te intalnesti intamplator intr-un magazin cu un politician si el te saluta , tu ce faci, ii raspunzi?”.

Reamintim ca Horatiu Dumbrava, Alexandru Serban  si Adrian Neacsu NU au luat nici o atitudine publica in vara anului 2012, cand politicienii USL nu au respectat Constitutia si au incalcat mai multe legi organice. Colegul lor, judecatorul Cristi Danilet, tot membru CSM, a criticat dur, atunci, derapajele politicienilor.

––––––-

UPDATE 14,45 Mircea Aron si-a terminat prezentarea proiectului. Urmeaza intrebarile membrilor CSM, desi presedintele in exercitiu, Alina Ghica, atrage atentia ca  nu este vorba de un examen, deci nu se pun intrebari, ci membrii CSM trebuie sa aleaga intre doua proiecte.

Horatiu Dumbrava lauda „caldura” cu care a vorbit Mircea Aron  despre Justitie si magistrati.

Al doilea candidat in ordine alfabetica, Oana Andreea Schmidt  Haineala, isi sustine proiectul de management.

Haineala pune accentul pe consolididarea CSM, asa cum a recomandat Comisia de la Venetia, prin luarea unor pozitii publice cand celelalte puteri ale statului atenteaza la independenta Justitiei. De asemenea, Haineala sustine ca trebuie sa se raspunda atacurilor concertate ale unor trusturi media. „Independenta Justitia trebuie aparata de CSM” sustine Haineala. De asemenea, urgente sunt  implementarea principiilor exprimate in rapoartele Bancii Mondiale, ale Comiseie Europene si ale Comisiei de la Venetia.

Alte tinte ale Oanei Haineala sunt: implementarea Codurilor, preluarea politiei judiciare de catre Parchete, numirea sefilor in Parchete, pastrarea calitatii de magistrat a procurorilor, pastrarea independentei magistratilor, asigurarea logisticii prin cooperarea cu Ministerul Justitiei , completarea cu procurori si judecatori a organigramelor.

Cititi proiectul Oanei Haineala atasat articolului.

_ _ _ _

UPDATE13,55

Se reia transmisia online de la sedinta de alegeri a presedintelui si vicepresedintelui CSM. Pentru functia de presedinte CSM  s-au inscris Mircea Aron si Oana Haineala.

Mircea Aron, judecator de Inalta Curte de 20 de ani,  isi sustine proiectul de management. El isi propune cultul valorii, Justitia fiind cea care apara valorile.

CSM, caruia Constitutia i-a oferit atributul de a fi garantul indeplinirii actului de Justitie, trebuie sa apere independenta Justitiei, sustine Aron.

De asemenea, candidatul aminteste ca actualul  ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, provine tot  de la Inalta curte si mizeaza pe o buna colaborare cu aceasta pentru realizarea proiectului sau de management.

Cititi proiectul lui Mircea Aron atasat articolului.

_ _ _ _

UPDATE 12,20 Cererea de amanare a alegerilor pentru conducerea CSM , ceruta de UNJR, a fost RESPINSA cu majoritatea voturilor membrilor CSM.

Urmeaza ca, in ordine alfabetica, cei doi candidati, respectiv  Mircea Aron si Oana Schimdt Haineala,  sa-si sustina proiectul de management

Razboi in CSM, declansat de Adrian Bordea care sugereaza eliminarea singurului contracandidat al lui Mircea Aron pe motiv ca in ultimul an a fost vicepresedinte CSM

Debutul prezentarii proiectelor a fost intrerupt insa de un membru CSM, Adrian Bordea, judecator la Inalta Curte, care supune discutiei posibilitatea ca un fost vicepresedinte CSM sa poata candida pentru  functia de presedinte, desi legea nu interzice.

Daniel Morar, membru de drept al CSM ca procuror general interimar , atrage atentia ca astfel de discutii trebuiau clarificate de CSM pe parcursului anului, NU in ziua alegerilor.

Daca se va lua in considerare propunerea judecatorului BORDEA, candidatul Mircea Aron, judecator la Inalta Curte, va avea de castigat pentru ca acest lucru ar insemna eliminarea singurului sau contracandidat: Oana Haineala.

Se cere pauza pentru a se studia proiectul Oanei Haineala, la insistenta lui Horatiu Dumbrava, membru UNJR, care, ca si Adrian Bordea,  a cerut amanrea alegerilor. Se supune la vot cererea de pauza. Se suspenda transmisia in direct.

––––––

UPDATE ora 13,10 Se reia sedinta CSM pentru discutarea candidaturilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte CSM.

UNJR ( Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania) a cerut amanarea alegerilor pentru ca  proiectele de management sa fie dezbatute public.

Legea prevede insa ca proiectele de management ale candidatilor se sustin  in fata membrilor CSM.

 Se supune la vot cererea de amanare a alegerilor.

––––

UPDATEPreşedintele Traian Băsescu şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, au avut, vineri, un scurt schimb de replici la finalul participării şefului statului la şedinţa CSM:

Traian Băsescu: „Doamna ministru, sărut mâna”.

Mona Pivniceru: „Să te temi de greci chiar şi atunci când îţi aduc daruri”.

Traian Băsescu râzând: „Dar eu n-am adus daruri, doamnă!”

Livia Stanciu, preşedintele ICCJ: „Acum depinde cine dintre cei doi sunt greci”.

Traian Băsescu: „Doamna ştie pentru că de fapt multe dintre lucrurile pe care le-am spus aici sunt contradicţii între mine şi doamna ministru”.

Livia Stanciu: „Contradicţiile sunt constructive. Trebuie să mai şi zâmbim”

_ _ _ _

UPDATE 12,35 Traian Basescu se refera la numirile pe functiile de procuror general al Romaniei si de sef DNA. De asemenea, se apropie numirea unui nou presedinte al Inaltei Curti.Presedintele spune ca urgenta la zi este ocuparea posturilor din Parchete.

Traian Basescu: Constitutia, art 134, prevedere expresa: CSM face propunerile pentru functiile de procuror general si sef DNA, ca si pentru alte posturi de sefi din Parchete

” Eu am primit numirile pentru cei doi sefi de procuror general si de sef DNA ( de la ministrul Justitiei-nn) … Avem un art 134 din Constitutiei (…)care spune ca propunerea trebuie sa vina de la CSM. …Nu ma voi grabi cu numirile, eu nu am un  termen, dar vreau sa am un punct de vedere de la CSM cu privire la acest articol expres, care se refera la desemnarea procurorilor in functii. Eu nu am in Constitutie o prevedere expresa ca ministrul Justitiei face propunerea, ci am prevederea expresa ca CSM face propunerea” a spus presedintele Traian Basescu. ” Am nevoie de un punct de vedere neoficial. Retineti ca NU am nimic de negociat in ceea ce priveste Justitia, nici numiri dubioase, nici dosare”.

Citeşte şi: Băsescu, despre numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la DNA şi PÎCCJ: Aş vrea să ştiu punctul de vedere al CSM-ului

Inainte de a pleca de la CSM, presedintele a felicitat CSM pentru reusitele din ultimii doi ani , ani in care CSM a fost laudat in toate rapoartele de tara ale  Comisiei  Europeane, CSM devenind partenerul acesteia.

Reamintim ca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, i-a propus presedintelui Romaniei pe Tiberiu Nitu, pentru functia de procuror general, si pe Ioan Irimie , pentru postul de sef al DNA, cu toate ca cei doi au primit aviz negativ de la CSM.

Prestatia celor doi candidati, transmisa in direct, online, de CSM, a fost lamentabila, cei doi demonstrand ca nu stapanesc textele de lege, ca nu cunosc bine denumirile institutiilor europene cu care ar urma sa colaboreze, ca nu au facut rechizitorii de trimitere in judecata. Mona Pivniceru i-a ales pe cei doi candidati ( din noua) dupa niste interviuri secretizate, desi Comisia Europena i-a recomandat transpareta totala.

Intrebare la care au fost invitati sa raspunda neoficial membrii CSM , inainte de a se obtine un raspuns oficial de la Curtea Constitutionala:

Care text de lege are prioritate : Constitutia, care in art 134 stipuleaza ca propunerile le face CSM, sau legea 303/2004, care prevede ca ministrul Justitiei face propunerea, iar CSM avizeaza sau nu propunerile, decizia finala apartinand presedintelu

 

UPDATE 12,30

Presedintele Traian Basescu i-a raspuns judecatorului Danilet: „NIMENI NU VA NEGOCIA JUSTITIA! MAI BINE RAZBOI, DECAT JUSTITIE NEINDEPENDENTA”. Statul procurorilor trebuie sa ramana independent de politic, iar intentia ( actualei puteri) de a subordona, din nou, procurorii ministrului Justitiei ar fi un mare pas inapoi.

UPDATE ora 12,20

Judecatorul Cristi Danilet, membru ales al CSM, vorbeste despre atacurile la adresa magistratilor facute atat de politicieni, cat mai ales, la comanda, de unele trusturi de presa. „Independenta Justititie este una publica, de aceea magistratii ar trebui sa iasa in public cu declaratii” a spus Danilet. „Nu pot sa accept ca Justitia sa se faca in Parlament! Nu pot accepta sa aduci copii sa apere un politician acuzat de coruptie” a spus Danilet. El a apelat la ajutorul societatii civile. „Daca avem separatia puterilor in stat ,avem  SI justitie independenta, avem stat de drept”a afirmat Danilet. Magistratul a apelat la presedintele tarii ca mediator intre puterea judecatoreasca si celelalte puteri pentru a nu mai exista interferente, presiuni asupra Justitiei.

 

UPDATE ora 12,00

Presedintele Inaltei Curti, Livia Stanciu, membru de drept al CSM,  face un rechizitoriu la adresa poiticienilor, care in anul 2012  au intervenit in actul de Justitie, incalcari extrem de grave asupra separatiei puterilor in stat.

„Daca vrem sa avem o Justitie corecta trebuie ca si celelalte puteri sa inteleaga acest lucru(…) Reforma Justitiei poate fi facuta si cu ajutorul celorlalte puteri ale statului, dar reforma ne-o facem noi din interior” a spus presedintele Inaltei Curtii.

Livia Stanciu a vorbit atat despre atacurile fara precedent asupra procurorilor si judecatorilor care aveau pe rol dosare de inalta coruptie,  ataCURI facute inclusiv prin trusturi de presa, in special prin unele televiziuni, precum si despre cooperarea excelenta dintre CSM, Inalta Curte, Parchetul General si DNA in cursul anului 2012, cooperare care a salvat statul de drept.

 

UPDATE ora 11,30 Traian Basescu apreciza faptul ca in anul 2012 Justitia a rezistat atacurilor politicului asupra Justitiei, a declarat ca exista riscul ca justitia sa faca si pasi inapoi ( ” nimic nu este ireversibil”), dar ca el are incredere ca nu se va renunta la independenta castigata.

Anul 2012, a fost anul unor turbulenţe extraordinare. În ciuda atacurilor la adresa instituţiilor, justiţia a rămas în picioare…Nimeni din justiţie nu este dispus să facă paşi înapoi în privinţa independenţei justiţiei. Democraţia în România nu este pe deplin consolidată. (…) Nu este uşor să păstrezi justiţia ferită de influenţa politică. Am văzut magistraţi care au plecat urechea influenţei politice. (…) Astăzi, judecătorii şi procurorii sunt independeţi numai dacă vor ei. (…) Nu suntem la stadiul în care să spunem că justiţia este un bun câştigat”, a spus Traian Băsescu.

Basescu a afirmat ca este foarte important ca fiecare judecator si procuror sa fie educat in sensul apararii independentei Justitiei, sa nu lase loc interferentei politicienilor certati cu legea.

Citeşte şi Preşedintele Traian Băsescu, la CSM: Magistraţii, INDEPENDENŢI dacă vor ei

Update ora 11,15: Presedintele Traian Basescu a deschis sedinta, anuntand prezentarea raportului. A existat o observatie a unui membru CSm cu privire la dezbaterile asupra raportului, dar presedintele tarii a atras atentia ca dezbaterile asupra acestui raport se pot face zile in sir, dar alegerile pentru functiile de presedinte si de vicepresedinte NU pot fi amanate pentru ca nu permite Constitutia.

Amenintarile din 2012 la adresa independentei Justitiei

Presedintele in exercitiu Alina Ghica a inceput prezentarea raportului de activitate, facand un execurs prin evenimentele politice din anul 2012, care au afectat grav activitatea Justitiei cum au fost : nepunerea in aplicare de catre politicieni a unor hotarari definitive a Justitiei ( se face trimitere indirecta la deciziile de incompatibilitate pronuntate impotriva lui Sergiu Andon , a carei aplicare a fost amanata nepermis de mult, dar mai ales la cazul  Mircea Diaconu, cand majoritatea parlamentara a anuntat ca nu va pune in aplicare hotararea judecatoreasca definitiva a Inaltei Curti)) , criticarea de catre politicieni a unor judecatori care au condamnat  un politician ( se face referire la condamnarea lui adrian Nastase)

UPDATE ora 11,00 Presedintele Traian Basescu a ajuns la sedinta CSM, care va debuta cu prezentarea raportului de activitate pe anul 2012. El a fost intampinat de presedintele in exercitiu Alina Ghica si de vicepresedintele Oana Haineala. Sedinta de prezentare a raportului de activitate este publica. De asemenea, si faza de discutii pe baza raportului sunt publice, dar  secventa votarii raportului  este secreta.

UPDATE 10,00:

Pentru functia de presedinte CSM s-au inscris pana la aceasta ora Oana Andreea Schmidt Haineala, procuror, acum vicepresedinte, si Mircea Aron, judecator, acum membru CSM din partea Inaltei Curti. Ei si-au publicat proiectele de management ( vezi documentele atasate).

La deschiderea sedintei CSM de alegere a presedintelui si vicepresediuntelui institutiei de administrare a Justitiei, care va incepe cu un raport de activitate pe anul 2012,  este asteptat si presedintele Traian Basescu.

Inscrierile, cu sanse de izbanda (deoarece candidatii trebuie sa prezinte un proiect  care trebuie facut public) se pot face pana la ora 11,00 cand incepe sedinta, dar membrii CSM ( alesi prin adunari generale ale magistratilor procurori si judecatori) isi pot anunta candidaturile pana la momentul inceperii votului.

Nu pot candida pentru cele doua functii de conducere membrii de drept ai CSM, respectiv ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De asemenea, nu pot candida cei doi membrii ai CSM care reprezinta propunerile societatii civile, votate de Senatul Romaniei.

Pentru functia de vicepresedinte al CSM inca nu s-au anuntat oficial candidaturile.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte vineri pentru a alege noul preşedinte şi noul vicepreşedinte care vor conduce Consiliul în anul 2013.

Mandatul actualei conduceri a CSM – Alina Ghica, preşedinte, şi Oana Schmidt-Hăineală, vicepreşedinte – expiră în 6 ianuarie.

Citeşte şi Oana Schmidt-Hăineală şi-a depus candidatura pentru şefia CSM

Citeşte şi Judecătorul Mircea Aron şi-a depus candidatura pentru şefia CSM

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a şedinţei plenului de vineri se află atât alegerea noii conduceri, cât şi prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2012.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre cei 14 membri aleşi, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al României, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

Cei care vor candida pentru şefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pentru a-şi convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

Mandatul actualului CSM a început în ianuarie 2011, primul preşedinte fiind ales judecătorul Horaţius Dumbravă, iar vicepreşedinte procurorul George Bălan, care în urmă cu o lună şi jumătate şi-a înaintat demisia din magistratură, el fiind vizat într-o anchetă a DNA, alaturi de fostul sau consilier  CSm Marcel Sampetru.

În 2012, componenţa CSM s-a schimbat deoarece mandatul unora dintre membri s-a încheiat, fiind înlocuiţi cu cei care au câştigat alegerile pentru respectivele locuri, iar alţii au demisionat. Printre cei care au demisionat din CSM s-a aflat şi actualul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru, în prezent membru de drept al Consiliului, şi Georgiana Iorgulescu, reprezentantul societăţii civile.

Cele mai citite

E Nicușor Dan un președinte pregătit pentru România sau e România pregătită pentru Nicușor Dan președinte?

Într-o țără unde fiecare om politic este analizat cu lupa de un popor obosit de promisiuni, ideea că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei,...

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

Cum să te îmbraci în straturi pentru a arăta modern în toamnă și iarnă?

Sezonul rece aduce cu sine nu doar temperaturi scăzute, ci și oportunitatea de a experimenta cu moda prin ținute stratificate. Tehnica layering-ului este nu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă