17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialNe reîntoarcem la pensiile "nesimiţite"?

Ne reîntoarcem la pensiile „nesimiţite”?

Guvernul vrea să aducă noi modificări sistemului de pensii, printre beneficiari urmând să se numere agricultorii dar şi cei proveniţi din domenii considerate de Guvern a fi caracterizate prin grad mare de uzură, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu la postul RTV.

Sistemul vizat de Guvern, un aşa-numit pilon 4, de pensii speciale, va fi reintrodus pentru sectoarele care implică un un grad mai mare de uzură, cum ar fi Armata, Poliţia sau mineritul. Numărul domeniilor în care vor fi introduse aşa-zisele pensii ocupaţionale riscă însă să crească arbitrar, în urma presiunilor sociale făcute de anumite clase socio-profesionale.

Mariana Câmpeanu nu a dat detalii suplimentare asupra modificărilor dorite menţionând doar că va fi respectat principiul contributivităţii. Acest principiu a fost introdus şi la calcularea pensiilor militare în 2010 de fostul premier Emil Boc, prin legea 263. Aceasta a impus calcularea pensiei pe baza contribuţiilor (şi nu în funcţie de solda/salariul lunar brut din ultima lună de activitate care includea sporurile şi primele) şi în cazul militarilor, nu numai a civililor, după cum se întâmpla până la acel moment.

Potrivit unui calcul făcut la finele anului trecut de către Consiliul Fiscal, pensia medie platită celor 159.000 de foşti militari, politişti şi angajaţi ai serviciilor de informaţii a crescut totuşi după recalcularea făcută de Emil Boc cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe lună. Doar 10% din aceşti pensionari au pierdut bani în urma recalculării. Reamintim că pensia medie în restul sistemului de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul III 2012 de 771 lei, deci de trei ori mai mică.

Prevederi discriminatorii

Propuneri în urma cărora militarii sau alte categorii socio-profesionale ar urma să fie scoşi în afara sistemului public, pentru a fi introduşi într-un alt sistem propriu, doar al lor, sunt de natură a crea discriminare şi a pune presiune pe buget declara în vara acestui fostul ministru al Muncii, Mihai Şeitan. Declaraţiile au fost făcute după ce fostul Guvern, condus tot de Victor Ponta, începuse discuţii privitoare la modificarea legii 263. „Sunt dezamăgit. Dar, aşa facem noi – schimbăm regulile odată cu guvernele. Legislaţia noastră este un perpetuum mobile”.

 Legea va avea două efecte, spune Şeitan. În primul rând, reintroduce discriminarea între diferite categorii ale societăţii. În al doilea rând, va crea o presiune asupra bugetului de pensii: statul îi plăteşte pe militari cât timp lucrează, apoi, tot statul le va plăti şi pensiile, deşi ei nu vor contribui la sistem, ca toţi ceilalţi. De cealaltă parte, omul obişnuit plăteşte contribuţii toată viaţa şi încasează la pensie în funcţie de cât a cotizat.

Pensii pentru agricultori

Propunerile pentru implementarea pensiilor pentru agricultori au în vedere un model care a funcţionat în Franţa, spune Mariana Câmpeanu. „Exista o propunere de o lege specială pentru oamenii care lucrează la sate, un sistem care se practică în Franţa şi care acolo a dat rezultate. Este cel legat de o combinaţie între contribuţia plătită de cel din agricultură şi un stimulent venit din partea statului. Dacă o persoană care lucrează în agricultură se asigură cu 10 lei la sistemul de pensii, statul mai adaugă 10 sau 20 de lei. Dar, dacă introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, şi cel care lucrează în agricultură să înceapă să contribuie, dacă îşi va vedea bănuţul lui pe contul lui”, afirmă ea.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Vis pe gheață în Sfântu Gheorghe: Contractul pentru patinoarul din oraș a fost semnat

Viitorul patinoar va fi dotat cu un centru medical și va putea găzdui turnee internaționale Ministerul Dezvoltării și autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au semnat...

Bărbat care punea la dispoziție locuințe pentru practicarea prostituției, reținut de oamenii legii

Zece percheziţii domiciliare au efectuate luni, 30 septembrie, în județul Mureș, într-un dosar de proxenetism, un bărbat de 45 de ani fiind reţinut. Suspectul...

Mesajul lui Ciolacu pentru seniori, de ziua lor: cadou neimpozitat pentru pensii sub 3000 de lei

Premierul Ciolacu transmite că măsura se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică Marcel Ciolacu susține,...
Ultima oră
Pe aceeași temă