19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialJaponia încearcă să ia măsuri pentru prevenirea cutremurelor

Japonia încearcă să ia măsuri pentru prevenirea cutremurelor

Japonia a creat un sistem care evaluează pericolul reprezentat de faliil active și riscul ca acestea să provoace un cutremur major, ca urmare a puternicelor seisme care au afectat sudul țării, în luna aprilie, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Sistemul, conceput de un grup guvernamental consacrat cercetării seismice, clasează faliile (S, A, Z și X) în funcție de probabilitatea de a provoca un seism, după cum a informat marți televiziunea publică niponă NHK.

Potrivit acestui sistem, se acordă rangul S faliilor cu înaltă probabilitate (de peste 3%) de a declanșa un cutremur major într-o perioadă de 30 de ani, rangul A se acordă faliilor cu o probabilitate cuprinsă între 0,1% și 3%, Z este pentru faliile cu probabilitatea sub 0,1%, iar în cazul faliilor catalogate cu rangul X nu se poate vorbi despre o posibilitate clară, dar nu este exclus riscul.

Acest sistem a fost dezvoltat după ce grupul respectiv, care publicase informații despre 97 de falii active importante, a fost criticat că nu evaluase în mod adecvat riscul producerii seismelor din primăvară.

Două seisme puternice au zguduit prefecturile Kumamoto și Oita din sudul arhipelagului nipon, în aprilie, provocând 50 de morți și însemnate pierderi materiale.

Potrivit evaluării anterioare, probabilitatea producerii acelor seisme era cuprinsă între 0 și 0,9%. Aplicându-se noul sistem, aproximativ o treime din falii ar atinge rangul S, conform unor declarații pentru televiziunea niponă.

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă