14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialUn film de Cristian Mungiu ocupă locul 15 în seria celor mai...

Un film de Cristian Mungiu ocupă locul 15 în seria celor mai bune 100 de pelicule ale secolului XXI

Lungmetrajul regizorului român Cristian Mungiu “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” – câștigătorul premiului Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007 – ocupă în opinia criticilor consultați de BBC Culture locul al 15-lea, într-un sondaj care desemnează cele mai bune 100 de filme ale acestui secol, informează Agerpres.

Pentru acest sondaj, echipa BBC a intervievat 177 de critici de film din 36 de țări, cu privire la filmele lor preferate din ultimii 16 de ani. Criticii consultați de BBC Culture au clasat pe primul loc, în topul celor mai bune filme ale secolului 21, lungmetrajul “Mulholland Drive”.

“Mulholland Drive”, în regia lui David Lynch, cu Justin Theroux și Naomi Watts în rolurile principale, a fost lansat în 2001 și a obținut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor. Filmul are în centru povestea unei actrițe aspirante care se mută în Los Angeles și se împrietenește cu o femeie amnezică. Lungmetrajul nu a făcut parte din filmele cu cele mai mari încasări la box-office, însă a avut o primire călduroasă din partea criticilor.

Pe locul al doilea regăsim “In the Mood for Love”, cu Maggie Cheung și Tony Leung, în regia cu Wong Kar-wai. Filmul, lansat în 2000, a fost nominalizat la Palme d’Or, marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes.

Locul al treilea este ocupat de “There Will Be Blood”, lansat în 2007, cu Daniel Day-Lewis, în rolul petrolistului aflat într-o cursă pentru îmbogățire.

În topul primelor 10 filme preferate de critici, regăsim pe locul al patrulea “Spirited Away” (2001), urmat de “Boyhood” (2014), “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), “The Tree of Life” (2011), “Yi Yi: A One and a Two” (2000), “A Separation” (2011) și “No Country for Old Men” (2007).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă